ΕπικαιρότηταΠολιτική

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας του ΥΠ.ΕΞ: Ανάπτυξη που αγγίζει τους πάντες

Παρουσιάστηκε σήμερα 26 Μαΐου το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, με συγκεκριμένους στόχους σε κάθε γεωγραφική περιοχή του κόσμου και σε κάθε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, για μετρήσιμα αποτελέσματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περιλαμβάνει 669 δράσεις σε όλον τον κόσμο, από τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, μέχρι τη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Ωκεανία, στους τομείς των διμερών σχέσεων, των πολυμερών σχέσεων, των εξαγωγών, της προσέλκυσης επενδύσεων και της αναπτυξιακής συνεργασίας.

Την παρουσίαση έκαναν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο γ.γ. και πρόεδρος της Enterprise Greece Γιάννης Σμυρλής.

«Το Σχέδιο είναι εθνικό», τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης, αφού, όπως είπε, «η εξωστρέφεια μας αφορά όλους, ολόκληρη τη χώρα, όλες τις παραγωγικές δυνάμεις, και τα θετικά αποτελέσματα της άσκησής της αποτυπώνονται στη βελτίωση της ζωής όλων των Ελλήνων. Η αυξημένη εξωστρέφεια φέρνει ανάπτυξη και αυτή, προφανώς, αγγίζει, άμεσα και έμμεσα, τους πάντες. «Και είναι στρατηγικό αφού συνδυάζει τους στόχους για τους οποίους αγωνιζόμαστε και τις πολιτικές με τις οποίες προσπαθούμε να φτάσουμε στο βέλτιστο αποτέλεσμα».

 

Εξαγωγές και Αμεσες Ξένες Επενδύσεις

Ο κ. Φραγκογιάννης ανέδειξε τη σημασία των μετρήσιμων αποτελεσμάτων της εξωστρέφειας και τα ασφαλή συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν, τόσο ως προς τις εξαγωγές όσο και ως προς τις Αμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ), καθώς και ως προς την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, το country brand.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του 2021, τα χαρακτήρισε «θεαματικά». «Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση της αξίας των εξαγωγών ήταν το προηγούμενο έτος, 29,5%», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα απέδειξε ότι είναι ανταγωνιστική και ανθεκτική και ότι, παρά την πανδημία, δραστηριοποιήθηκε σε γνώριμες, αλλά και νέες αγορές, με τα γνωστά σε όλον τον κόσμο προϊόντα μας, αλλά και με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες».

Σχετικά με τις ΑΞΕ, ο υφυπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε το 2021 ως «μία χρονιά που θα θυμόμαστε», αφού, όπως επεσήμανε, στην πατρίδα μας έφτασαν κολοσσιαίες επενδύσεις από οικονομικούς γίγαντες της παγκόσμιας αγοράς, όπως η Pfizer, η Microsoft, το Facebook/Meta, η Google, η Amazon, η Volkswagen, η JP Morgan, ενώ και άλλες σημαντικές συνέβαλλαν αποφασιστικά στο να σημειωθούν οι μεγαλύτερες καθαρές εισροές Αμεσων Ξένων Επενδύσεων τα τελευταία είκοσι (20) χρόνια, από το 2002.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα στοιχεία που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, εξήγησε ότι «είχαμε 4,85 δισ. ευρώ σε ΑΞΕ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν συγκριθούν με το 2019, τη χρονιά πριν τη πανδημία, οι ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 13%, ενώ σε σχέση με την πρώτη πανδημική χρονιά, το 2020 με 2,81 δις ευρώ, με αύξηση της τάξης του 72,3%. Οι τομείς των επενδύσεων καλύπτουν ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα, από τον τουρισμό, την ενέργεια, τα παγκόσμια κέντρα παροχής υπηρεσιών, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών μέχρι τα φάρμακα και τη βιοτεχνολογία, τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα, την εφοδιαστική αλυσίδα και τις οπτικο-ακουστικές παραγωγές».

«Με αυτά τα αποτελέσματα προσεγγίζουμε με ρεαλισμό την επίτευξη του στόχου αυτής της κυβέρνησης για αύξηση των Αμεσων Ξένων Επενδύσεων σε 4% επί του ΑΕΠ και των εξαγωγών σε 48% επί του ΑΕΠ έως το 2023», πρόσθεσε.

 

Βελτίωση της εικόνας

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Φραγκογιάννης στη «θεαματική βελτίωση» της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό αναφερόμενος αφενός σε μελέτη που βασίστηκε σε 10.800 δημοσιεύματα ελληνικού ενδιαφέροντος των 50 μεγαλύτερων και διεθνούς εμβέλειας ΜΜΕ, όπου έλαβε θετικό πρόσημο 9,2 ποσοστιαίων μονάδων, αφετέρου στην ετήσια έκθεση EY που τοποθετεί την Ελλάδα στους δέκα (10) πιο ελκυστικούς ενενδυτικούς προορισμούς της Ευρώπης.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία σημείωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα αυτή γεωπολιτική αναταραχή θα έχει οικονομικές επιπτώσεις», για να συμπληρώσει: «Αναδεικνύεται, με τον πιο σκληρό τρόπο, δυστυχώς, πόσο σημαντική είναι η οικονομική ευρωστία που καλείται να έχει κάθε κράτος σε έναν κόσμο ολοένα και πιο περίπλοκο, με ολοένα και περισσότερες προκλήσεις. Αποδεικνύεται πόσο σωστή ήταν η επιλογή αυτής της κυβέρνησης να δώσει τόση έμφαση, να καταβάλλει τόση προσπάθεια στο πεδίο της Οικονομικής Διπλωματίας».

Παραλλήλως, ο υφυπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στις προσπάθειες της Οικονομικής Διπλωματίας που είναι «συλλογικές», όπως τις χαρακτήρισε, καθώς, όπως τόνισε, αυτή «λειτουργεί, κατά κάποιο τρόπο, ως γραφείο διεθνών σχέσεων άλλων παραγωγικών υπουργείων, όπως είναι το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Ενέργειας και το υπουργείο Τουρισμού».

Επίσης, ειδική μνεία έκανε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωστρέφειας με συμμετοχή όλων των παραγωγικών φορέων της χώρας, που παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στο Enterprise Greece, την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, τον εκτελεστικό βραχίονα της εθνικής Οικονομικής Διπλωματίας.

 

Το Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας για την Κίνα

«Οι 36 δράσεις που περιλαμβάνει το νέο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας για την Κίνα, αναδεικνύουν με τον πλέον ικανοποιητικό τρόπο ότι η αγορά της Κίνας παραμένει σταθερά στη στόχευση της χώρας και των ελληνικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ελληνο – Κινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας Αγγελος Καρακώστας, με αφορμή την παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας 2022, του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Η προσέλκυση επενδύσεων, η ενίσχυση των εξαγωγών, ο τουρισμός και η σύσφιγξη των διμερών σχέσεων μέσα από την υπογραφή και υλοποίηση Μνημονίων και Συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών, όπως περιγράφονται στο Στρατηγικό Σχέδιο, κάνουν ξεκάθαρο ότι η Κίνα παραμένει ένας ισχυρός εταίρος για την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Καρακώστας.

Και τόνισε: «Το Επιμελητήριο Ελληνο – Κινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας με περισσότερα από 300 μέλη, ελληνικές και κινεζικές επιχειρήσεις κυρίως, γίνεται αρωγός στην προσπάθεια εξωστρέφειας και αξιοποίησης των ευκαιριών που προσφέρει η Κίνα, για μικρές, μεσαίες ή μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα