ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Ερευνα ΙΟΒΕ: Το 64% των Ελλήνων ανταποκρίνονται οριακά στις υποχρεώσεις τους

Εξαιρετικά μεγάλο είναι το ποσοστό των Ελλήνων που μόλις μετά βίας καταφέρνουν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Η λαίλαπα της οικονομικής κρίσης, ιδιαιτέρως των πρώτων χρόνων, άφησε έντονα τα αποτυπώματά της στα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς οι πολίτες που σήμερα οριακά καλύπτουν υποχρεώσεις και ανάγκες, έφτασε το 64%, όπως συμπεραίνεται από τη νέα έρευνα που διενήργησε  το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Είναι χαρακτηριστικο ότι σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το ποσοστό των Ελλήνων που οριακά καλύπτουν υποχρεώσεις και ανάγκες, έφθασε το 64% τον Ιανουάριο του 2019, ενώ τον Δεκέμβριο ήταν στο 60% και τον Νοέμβριο του 2018 στο 57%.

Την ίδια ώρα 85% των Ελλήνων, δεν έχει τη δυνατότητα να αποταμιεύσει και μόλις το 12% των ερωτηθέντων κρίνει αρκετά πιθανή την αποταμίευση, μέσα στον επόμενο χρόνο ενώ πολύ πιθανή μόνο το 1%.

Σημειώνεται ότι οι πολίτες που ήταν σε θέση να πραγματοποιήσουν αποταμίευση ,οποιουδήποτε μεγέθους, αποτελούσαν, για τον Ιανουάριο, το 15% του συνόλου (από 14% τον Δεκέμβριο), ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» φθάνουν το 10% από 12%, που υπολογίζονταν τον Δεκέμβρη του 2018.

Μάλιστα, το 11%, (λιγότεροι κατά δύο μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος) έχει αναγκαστεί να καταφύγει στις αποταμιεύσεις του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες, παρέμεινε τον Ιανουάριο στις -68,4 μονάδες.

Την ίδια ώρα, μόλις το 6% των ερωτηθέντων δηλώνει πρόθυμο ή  θετικό στο ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει ακριβές αγορές, που αφορούν έπιπλα ή ηλεκτρονικά είδη κ.ά.

Ειδικότερα, το 92,3% των καταναλωτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν είναι πιθανό να αγοράσει αυτοκίνητο το προσεχές 12μηνο, έναντι ποσοστού 95,5% τον Οκτώβριο ενώ μόλις το 0,9% και 9.5% των νοικοκυριών δηλώνει ότι ίσως να προβεί σε αγορά ,κατασκευή κατοικίας οι εργασίες βελτίωσης- ανακαίνισης των χώρων του, τον επόμενο χρόνο (από 1,9% και 10,9% αντίστοιχα τον Οκτώβριο).

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα