COVID-19Featured

Ερχονται τα εμβόλια: Φεβρουάριο το πρωτεϊνικό της Novavax / Απρίλιο της Sanofi

Το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax έρχεται στις 21 Φεβρουαρίου και στην Ελλάδα και εκτιμάται ότι τον Μάρτιο θα έχουν παραδοθεί 474.000 δόσεις.

Επίσης, τον Απρίλιο φτάνει στη χώρα μας το εμβόλιο της εταιρείας Sanofi, ενώ τα φάρμακα που αφορούν στην προφυλακτική αγωγή ήδη έχουν αρχίσει να χορηγούνται, όπως είπε το βράδυ της Πέμπτης η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα.

Σε ό,τι αφορά στα φάρμακα, έχουν ήδη εγκριθεί 300 αιτήσεις και παραδόθηκαν ή παραδίδονται αρκετά από αυτά. Στις αρχές Μαρτίου θα παραδοθούν και χάπια άλλης εταιρείας στη χώρα μας και άλλα φάρμακα που προσφέρουν προφύλαξη για τον κορωνοϊό, τόνισε χαρακτηριστικά.

Οπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, τα φάρμακα εγκρίνοντας σε 24 ώρες και σε 48 ώρες το αργότερο, παραδίδονται σε αυτούς που τα χρειάζονται, όσους δηλαδή βρίσκονται στην αρχή της λοίμωξης, στο σπίτι τους.

Η Μίνα Γκάγκα, απαντώντας σε ερωτήσεις, ξεκαθάρισε όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα και τη συμβολή του στην πανδημία ότι είναι σημαντική και επισήμανε ότι «έχουμε προχωρήσει σε επίταξη, αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε».

Παραλλήλως, επεσήμανε ότι ήδη 350 ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοϊό στον ιδιωτικό τομέα.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σταθεροποίηση της πανδημίας αλλά με υψηλό ακόμα τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων.

Στην Επικράτεια, υπολογίζονται στις 140.000 τα ενεργά κρούσματα, ενώ αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται στη Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οπως είπε, η θετικότητα αυξήθηκε από 5,7 στο 7,3 αλλά μειώθηκε ο αριθμός των νοσηλευόμενων με κορωνοϊό ασθενών στη χώρα, που πλέον υπολογίζονται γύρω στις 4.500 χιλιάδες.

Σχετικά μειωμένος ήταν την τελευταία εβδομάδα και ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Οπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, είναι ξεκάθαρο ότι πλέον επικρατεί η παραλλαγή Ο και το 80% όσων νοσηλεύονται στο νοσοκομείο είναι άνω των 55 ετών.

Το 30% των κρουσμάτων αφορά τα παιδιά, ενώ εννέα στα 10 παιδιά είναι ασυμπτωματικά, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι είναι σταθερός ο αριθμός των νοσηλευόμενων παιδιών κάτω από την ηλικία των 11 ετών, περίπου στα 90 με 100.

Η ίδια σημείωσε ότι ο εμβολιασμός των γονέων βοηθά τα παιδιά να μην μολυνθούν και νοσήσουν, όπως φάνηκε από διεθνείς μελέτες, και προέβλεψε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ.

Πάντως, για ακόμη μία φορά τόνισε με έμφαση, ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

“Σύντομα οι σκληροί δείκτες θα βελτιωθούν”, είπε χαρακτηριστικά.

Οπως εξήγησε, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η Omicron προκαλεί μόνο ήπια νόσο και εκτίμησε ότι η λιγότερο σοβαρή νόσηση συμβαίνει (όπως υποστηρίζουν και κορυφαίοι επιστήμονες από το εξωτερικό) επειδή ήδη πολλοί άνθρωποι έχουν νοσήσει από προηγούμενους τύπους του ιού, αλλά και διότι πολλοί έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Η κυρία Παπαευαγγέλου, για ακόμη μία φορά ζήτησε την προσοχή των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί, τονίζοντας παράλληλα ότι και τα τελευταία στοιχεία ελληνικής μελέτης έδειξαν ότι έχουν αποτραπεί τουλάχιστον 20.000 θάνατοι στη χώρα μας λόγω του εμβολιασμού.

Να κάνουμε αυτά που πρέπει μέχρι η Οmicron γίνει σαν ένα κοινό κρυολόγημα, ανέφερε και στη συνέχεια επανέλαβε πως είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η παραλλαγή αυτή δεν μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο.

Σε ερώτηση για το εάν η Επιτροπή έχει μπει σε συζήτηση για ελάφρυνση των μέτρων που ήδη ισχύουν, είπε ότι «η Επιτροπή έχει κάνει μια πρώτη κουβέντα», αλλά απέφυγε να πει ότι είναι έτοιμη να εισηγηθεί κάποια χαλάρωση καθώς -όπως είπε- «υπάρχει αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ αλλά εξακολουθούμε να έχουμε πολύ ψηλά ενεργά κρούσματα που μεταδίδουν τον ιό».

Μάλιστα, προέβλεψε ότι σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην Επιτροπή, οι διασωληνωμένοι δεν θα ξεπεράσουν τους 500 μέσα στον Φεβρουάριο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:COVID-19