ΕπικαιρότηταΚόσμος

Επίθεση Πενς σε Τραμπ: Δεν πρέπει να γίνει πρόεδρος, βάζει τον εαυτό του πάνω από το Σύνταγμα

Από σύμμαχοι, εχθροί έχουν γίνει ο Ντόναλντ Τραμπ και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του Μάικ Πενς, την ώρα που ο δεύτερος ξεκινά την εκστρατεία του για να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις επόμενες εκλογές.

Ο Πενς στην πρώτη του προεκλογική ομιλία στην Άιοβα εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ για την επίθεση υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021.

«Ο αμερικανικός λαός οφείλει να γνωρίζει ότι εκείνη την ημέρα ο πρόεδρος Τραμπ μου ζήτησε να επιλέξω ανάμεσα σε εκείνον και στο Σύνταγμα. Τώρα οι ψηφοφόροι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ίδια επιλογή. Εγώ επέλεξα το Σύνταγμα και αυτό θα κάνω πάντα», είπε ο Πενς που ήταν αντιπρόεδρος του Τραμπ εκείνη τη μοιραία ημέρα.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο για έναν αντιπρόεδρο να βάζει υποψηφιότητα με αντίπαλο τον πρόεδρο υπό τον οποίο υπηρέτησε τη θητεία του, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν πολλές ελπίδες στον Πενς, αφού φαίνεται να εισπράττει ένα ποσοστό της τάξης του 5% έναντι 49% του Τραμπ.

«Πιστεύω ότι όποιος βάζει τον εαυτό του πάνω από το Σύνταγμα δεν πρέπει να γίνει ποτέ πρόεδρος των ΗΠΑ και όποιος ζήτησε από κάποιον να τον βάλει πάνω από το Σύνταγμα δεν πρέπει να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ ποτέ ξανά», τόνισε ο Πενς.

Ο Πενς ήταν αυτός που θεσμικά είχε την αρμοδιότητα να επικυρώσει και τυπικά τη νίκη του Μπάιντεν, λίγες ημέρες πριν αναλάβει καθήκοντα, κάτι που το είχε πράξει.

Σε αναρτήσεις του στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κατηγορήσει τον Μάικ Πενς για δειλία, ενώ οι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο ζητούσαν τον απαγχονισμό του, θεωρώντας «προδοσία» την άρνησή του να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα που οδήγησε τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Ο 64χρονος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων υποστήριξε πάντως πως η προεδρία του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν ήταν «καταστροφική», χαρακτηρίζοντάς τον μαριονέτα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και κατηγορώντας τον για τον πληθωρισμό και τις υψηλές τιμών των καυσίμων.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα