ΕΝΠΕΠεριφέρεια ΑττικήςΠεριφέρεια Κεντρικής ΜακεδονίαςΠεριφέρειες

Επιστολή Τζιτζικώστα – Πατούλη προς Αδωνη Γεωργιάδη για τις λαϊκές αγορές

Επιστολή στον Αδωνη Γεωργιάδη, αναφορικά με το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές, έστειλε η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Την επιστολή υπογράφει ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Πατούλης χαρακτηρίζουν «ανεφάρμοστες» τις προβλέψεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου, ειδικά εκείνες που αφορούν σε ζητήματα λειτουργίας των λαϊκών αγορών μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Παραλλήλως, προτείνουν την ίδρυση αυτοτελούς νομικού προσώπου από την Περιφέρεια, για τη διαχείριση των ζητημάτων των λαϊκών αγορών.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής

«Επανερχόμενοι στις εισηγήσεις μας αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών της χώρας, και παρά το γεγονός ότι έχουμε ήδη ζητήσει το σύνολο των αρμοδιοτήτων να περιέλθουν στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, σας γνωρίζουμε ότι οι νομοθετικές προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των θεμάτων του υπαιθρίου εμπορίου, των λαϊκών αγορών κ.λπ., και αφορούν σε ζητήματα λειτουργίας μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, είναι ανεφάρμοστες και δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Πρότασή μας παραμένει η ίδρυση ενός αυτοτελούς νομικού προσώπου από κάθε Περιφέρεια, σε κάθε όμως περίπτωση και οπωσδήποτε ενός νομικού προσώπου από την Περιφέρεια Αττικής και ενός από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αποκλειστικό σκοπό λειτουργίας την οργάνωση, διοίκηση, διαχείριση και εποπτεία των λαϊκών αγορών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, όπως άλλωστε ισχύει μέχρι σήμερα μέσω των Διευθύνσεων Λαϊκών Αγορών, υπό τον έλεγχο των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να διατηρηθεί σε ισχύ η πρόβλεψη της παραγράφου 5 του άρθρου 28 του Νόμου 4497/2017, αναφορικά με την αρμοδιότητα των Περιφερειών στη σύσταση “Επιτροπών Λαϊκών Αγορών Περιφερειακής Ενότητας”».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:ΕΝΠΕ