ΕπικαιρότηταΠολιτική

Επαναφέρουν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και ενισχύουν τους συνταξιούχους

Το εκλογικό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη σχεδιάζει να καθιερώσει μόνιμη οικονομική ενίσχυση, υπό μορφή δώρου, καθολικά σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, όπως ίσχυε για τους 800.000 ευάλωτους συνταξιούχους που έλαβαν 250 ευρώ τα περασμένα Χριστούγεννα.

Συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει εφαρμογή του μέτρου από το 2024, με βάση και τις δημοσιονομικές αντοχές.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί από το επιτελείο του ο πρόεδρος της Ν.Δ., τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα εστιάσουν στους συνταξιούχους, με σκοπό να ανακόψουν μερίδα των ψηφοφόρων που επέλεξαν στον πρώτο γύρο τη Ν.Δ.

Τα σενάρια

Τα σενάρια για επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά τα πρότυπα του 2012, δηλαδή 250 ευρώ δώρο Χριστουγέννων και από 150 ευρώ το Πάσχα και άλλα 150 ευρώ ως επίδομα αδείας, είχαν συζητηθεί πριν από τις εκλογές στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο τα μετέφερε σε «δεύτερο χρόνο», ανάλογα με τις «αντοχές της οικονομίας» και το δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Πάνω σε αυτό «κουμπώνει» και το σενάριο της επαναφοράς, αντίστοιχα, των δώρων και του επιδόματος και στους δημοσίους υπαλλήλους, που θα συσχετιστεί συνολικά με την αναμόρφωση του Ενιαίου και των Ειδικών Μισθολογίων.

Ένα δεύτερο σενάριο που έχει «πέσει στο τραπέζι» σχετίζεται με την αντικατάσταση του επιδόματος για ευάλωτους συνταξιούχους (Πάσχα και Χριστούγεννα) μόνο με τα δώρα των 150+250 ευρώ, αντίστοιχα, με κόστος που αγγίζει τα 1,8 δισ. ευρώ, αντί του 1,2 δισ., που ανέρχεται μαζί με το επίδομα προσωπικής διαφοράς, το οποίο κάθε χρόνο θα βαίνει μειούμενο.

Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση απευθυνόταν σε ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021, που δεν υπερβαίνει τα 9.600 ευρώ, και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους τα 16.800 ευρώ, καθώς και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τα 300.000 ευρώ.

Αναδρομικά

Σε σχέση με τα αναδρομικά σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, οι περικοπές αφορούν σε 2.500.000 δικαιούχους και κοστολογούνται στα 2,4 δισ. ευρώ.

Το σενάριο προβλέπει την καταβολή τους για το ενδεκάμηνο 2016-2017, σύμφωνα με την πρώτη απόφαση του ΣτΕ.

Προσωπική διαφορά

Η προσωπική διαφορά του Νόμου Κατρούγκαλου αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» για τα δημοσιονομικά, υπό την έννοια ότι το τεράστιο πρόβλημα σχετίζεται άμεσα με τις αυξήσεις που καταβάλλονται ήδη από το τρέχον έτος στις κύριες συντάξεις.

Σύμφωνα με τον ΕΝΔΥΣΙ, περίπου 1.100.000 συνταξιούχοι έχασαν ένα σημαντικό μέρος ή ολόκληρες τις αυξήσεις που πραγματοποιήθηκαν (7,75%), επειδή έγινε κακή χρήση της προσωπικής διαφοράς.

Το ΕΝΔΙΣΥ, πάντως, ζητά την πλήρη κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου.

Ευάλωτοι

Για τις ευάλωτες ομάδες που στηρίζονται από το ΟΠΕΚΑ, το σχέδιο της ΝΔ περιλαμβάνει αυξήσεις 8% σε όλα τα επιδόματα από το 2024 για την ενίσχυση 700.000 αδύναμων νοικοκυριών.

Ειδικότερα, όσοι παίρνουν σήμερα 200 ευρώ θα λάβουν 216 ευρώ, όσοι παίρνουν 300 ευρώ θα πάρουν 324 ευρώ, ενώ όσοι παίρνουν σήμερα 400 ευρώ τον μήνα θα λάβουν 432 ευρώ από 1/1/2024.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 250.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό ανέρχεται σήμερα σε 200 ευρώ τον μήνα. Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ τον μήνα και για κάθε ανήλικο κατά 50 ευρώ τον μήνα.

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα