ΕπικαιρότηταΠολιτική

Ενεργειακό: “Δυστυχώς δεν θα σας σώσουμε”, λένε οι ΗΠΑ στην Ευρώπη

Οι εκπρόσωποι της ενεργειακής βιομηχανίας των ΗΠΑ διαμηνύουν ότι δεν θα είναι σε θέση να σώσουν την Ευρώπη με αυξημένες προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου (LNG) αυτόν τον χειμώνα.

Και αυτό, εν μέσω φόβων ότι το «μαχαίρι» στις ρωσικές ροές θα εκτοξεύσει τις τιμές του αργού πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Αν και οι πιέσεις στην αγορά πετρελαίου έχουν αμβλυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, η ανάπαυλα θα μπορούσε να λήξει, όταν το εμπάργκο της Ε.Ε. στις ρωσικές πωλήσεις τεθεί σε πλήρη ισχύ. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα, ότι το εμπάργκο «θα μπορούσε να προκαλέσει άνοδο στις τιμές του πετρελαίου».

Ωστόσο, οι Αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, για τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ώστε να αποτρέψουν την ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης, μέσω των Financial Times, ισχυρίζονται ότι δεν θα μπορέσουν να αυξήσουν τις προμήθειες αρκετά γρήγορα ώστε να διασώσουν την Ευρώπη.

«Δεν ισχύει ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση να αντλήσουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα. Η παραγωγή μας είναι αυτή που είναι», δήλωσε ο Wil VanLoh, επικεφαλής του ομίλου Quantum Energy Partners, ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κλάδο των σχιστολιθικών κοιτασμάτων στις ΗΠΑ.

«Δεν επίκειται κανενός είδους επιχείρηση διάσωσης, ούτε στο πετρέλαιο, ούτε στο φυσικό αέριο», ξεκαθάρισε ο VanLoh. «Δεν προσθέτουμε εξέδρες άντλησης και δεν βλέπουμε και κανέναν να προσθέτει», λέει από την πλευρά του ο Σκοτ Σέφιλντ, CEO της Pioneer Natural Resources.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δεσμευτεί για βοήθεια προς την Ευρώπη. «Μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μειώσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια», έλεγε προκειμένου να πείσει για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, αλλά τελικά δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους Σαουδάραβες, ούτε καν τους Αμερικανούς παραγωγούς, που σημειώνουν υπερκέρδη τον τελευταίο χρόνο.

Σφίγγει κι άλλο τη θηλιά ο Πούτιν

Την ίδια ώρα, η Ρωσία προχωρά σε περαιτέρω μείωση των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ οι ροές θα μειωθούν εφέτος κατά 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Τον περασμένο χρόνο η Ρωσία είχε εξάγει συνολικά στην ΕΕ περίπου 150 bcm.

Οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί σημαντικά εφέτος εν μέσω του αδιεξόδου και των σαρωτικών κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου την οποία η Μόσχα αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Η Ρωσία προμήθευε το περίπου 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης πριν στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 9%, καθώς η Μόσχα έχει σταματήσει τις προμήθειες προς την Ευρώπη, επικαλούμενη την ύπαρξη προβλημάτων τεχνικής φύσεως τα οποία αποδίδει στις δυτικές κυρώσεις.

Νωρίτερα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου σε χώρες μη μέλη της CIS (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών) μειώθηκαν κατά 38,8% φθάνοντας τα 84,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) στο διάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 15 Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η Ευρώπη σκέπτεται να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, θεωρώντας ότι είναι ένας τρόπος να σταματήσει την εκτόξευση των ενεργειακών τιμών και να τιμωρήσει τη Μόσχα για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις εξαγωγές ενέργειας σε περίπτωση που επιβληθούν τέτοιου είδους περιορισμοί.

Ανώτερο στέλεχος της Gazprom, δήλωσε ότι για την Ευρώπη δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο ρωσικό φυσικό αέριο.

«Δεν υπάρχει μια χώρα που να είναι σε θέση να προμηθεύσει με πόρους συγκρίσιμους με τους πόρους που διαθέτουν τα κοιτάσματα στην Σιβηρία και στη χερσόνησο Γιαμάλ» δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Όλεγκ Αξιούτιν, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom.

Δέσμευση Νορβηγίας για στήριξη της Ε.Ε.

Η Νορβηγία δήλωσε την Πέμπτη ότι οι υπερβολικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου δεν είναι προς το συμφέρον της και ότι θα συνεργαστεί με την Ε.Ε. για να σταθεροποιήσει την αγορά, αν και ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης έχει ήδη την ικανότητα να καλύψει ένα κενό που αφήνει η Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση παλεύει με τον αντίκτυπο της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου που έχει οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού, έχει ωθήσει ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στο χείλος του γκρεμού και απειλεί με ύφεση το μπλοκ, προκαλώντας επείγουσες δράσεις για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

«Δεν είναι προς το συμφέρον της Νορβηγίας να έχουμε αυτές τις εξαιρετικές αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου», είπε ο πρωθυπουργός Στάρε σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με εταιρείες φυσικού αερίου για να συζητήσουν τους τρόπους μείωσης της τιμής στην οποία πουλάει η Νορβηγία στην Ευρώπη.

Ρεκόρ στο εμπορικό πλεόνασμα της Νορβηγίας

Το εμπορικό πλεόνασμα της Νορβηγίας έφτασε σε υψηλό ρεκόρ τον Ιούλιο, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η άνοδος των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, που αυξήθηκαν πάνω από 250% τον περασμένο χρόνο, ενίσχυσαν απότομα τα έσοδα από τις εξαγωγές της Νορβηγίας.

Δεδομένου ότι η Ρωσία έκοψε τις ροές προς την Ευρώπη, η Νορβηγία έχει γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της περιοχής, με τη Μόσχα αποδίδει την ευθύνη για τις μειώσεις σε τεχνικά ζητήματα που προκαλούνται από τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Νορβηγία αναμένεται να παράγει περίπου 122 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου φέτος, σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις τον Μάιο, με αύξηση 8% από το 2021, καθώς οι παραγωγοί ανέβασαν τους ρυθμούς στην παραγωγή όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. θα προσπαθήσουν να εγκρίνουν νέα μέτρα για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και της ενέργειας σε έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 30 Σεπτεμβρίου και ζήτησαν βοήθεια από τη Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της Ε.Ε.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα