ΕπικαιρότηταΚόσμος

Ενα 17χρονο κορίτσι στην Ολλανδία “εφυγε” με ευθανασία

Στην Ολλανδία, ένα κορίτσι μόλις στα 17 του χρόνια αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή της με τη μέθοδο της ευθανασίας.

Και αυτό αξιοποιώντας έναν νόμο που ισχύει στη χώρα από το 2017 και νομιμοποιεί τη χρήση ευθανασίας από άτομα που νιώθουν ότι έχουν «ολοκληρώσει τη ζωή τους», αλλά δεν βρίσκονται απαραίτητα στο τελευταίο στάδιο κάποιας θανατηφόρας ασθένειας.

Η Νόα Πατχόβεν επέλεξε την ευθανασία, καθώς δεν μπόρεσε ποτέ να επουλώσει το ψυχολογικό τραύμα από τον βιασμό της σε παιδική ηλικία.

Πέθανε στο σπίτι της με τη βοήθεια ειδικής κλινικής.

Η Νόα, τραυματισμένη από τα πρώτα χρόνια της ζωής της, αποφάσισε να μη ζει πια με αυτό το ψυχολογικό βάρος.

Η Νόα πέθανε την Κυριακή σε νοσοκομειακό κρεβάτι, στο σαλόνι του σπιτιού της στη Χάγη. Υπέφερε από Μετατραυματική Διαταραχή, κατάθλιψη και ανορεξία.

Εκτός από τα προσωπικά της προβλήματα, η 17χρονη είχε αναφερθεί και στα λάθη στην ιατρική φροντίδα που έλαβε, όπως οι πολύ μεγάλες λίστες αναμονής.

Πριν από λίγο καιρό είχε εκδώσει την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Winning or Learning» (Νικώντας ή Μαθαίνοντας).

Σε αυτήν η Νόα είχε περιγράψει πώς είχε δεχθεί σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό σε παιδική ηλικία, εξηγώντας ότι από ντροπή και φόβο, είχε αποκρύψει το γεγονός για πολύ καιρό.

 

Χωρίς να το γνωρίζει κανείς, τωρα πλέον αποδειχθηκε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συζητήσει με τη Life End Clinic, στην Χάγη, τις πιθανότητες ευθανασίας.

«Μετά από πολλές συζητήσεις, αποφάσισα να απελευθερωθώ, επειδή ο πόνος μου είναι αβάσταχτος», έγραψε κάποια στιγμή στο Instagram.

«Δεν νιώθω και πολύ ζωντανή τον τελευταίο καιρό, με το ζόρι επιβιώνω», συμπλήρωνε αποτρέποντας τους φίλους της να τη σταματήσουν.

Τις τελευταίες ημέρες της ζωής της είχε γύρω της συγγενείς και ανθρώπους που την αγαπούσαν. Τον θάνατό της ανακοίνωσε η αδερφή της.

Η Ολλανδία είναι από τις πρώτες χώρες που τη νομιμοποίησε το 2001, αν και οι ασθενείς μπορούσαν να την επιλέξουν από το 1997.

Το 2017 στη χώρα, ο αριθμός των ασθενών που επέλεξαν να προχωρήσουν στην ευθανασία άγγιξε τις 7.000, σημειώνοντας αύξηση κατά 67% μέσα σε πέντε χρόνια.

Ο αριθμός των αιτήσεων για την «μέθοδο θανάτου», έφτασε τις 18.000.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα