ΕπικαιρότηταΠολιτική

Ελλάδα – Κύπρος – Λίβανος: Μία τριμερής συνεργασία με προοπτική

Στη Βηρυτό, στο πλαίσιο της πρώτης Τριμερούς Υπουργικής Συνάντησης των τριών χωρών, συναντήθηκαν την Τετάρτη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος, της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και του Λιβάνου Gebran Bassil.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι προοπτικές τριμερούς συνεργασίας σε σειρά τομέων, με έμφαση στον τουρισμό, τις εμπορικές σχέσεις και την εκπαίδευση.

Επίσης, από κοινού με τους υπουργούς Τουρισμού των τριών χωρών, υπέγραψαν κοινή δήλωση για την ίδρυση Διεθνούς Οργανισμού Αθλητισμού και Τουρισμού με έδρα την Αθήνα.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση, οι τρεις υπουργοί συμφωνούν επίσης ότι η τριμερής αυτή συνεργασία, όπως αντανακλάται στις κοινές τους αξίες, τον πολιτισμό και την κληρονομιά των χωρών τους, εδράζεται στον σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο και στους σκοπούς και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Μέσα από την κοινή δήλωση, εκφράζεται επίσης η ικανοποίηση των τριών υπουργών για τον καθορισμό των αρχικών τομέων προτεραιότητας της συνεργασίας, που είναι ο Τουρισμός, η Ανώτερη Εκπαίδευση, ο Πολιτισμός, η Οικονομία και το Εμπόριο και αποτυπώνεται η συμφωνία τους για υποβολή συγκεκριμένων προγραμμάτων που εμπίπτουν σε αυτούς τους τομείς πριν από την πρώτη Σύνοδο Κορυφής της τριμερούς συνεργασίας, η οποία αποφασίστηκε ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του 2019 στην Κύπρο.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα