ΕπικαιρότηταΠολιτική

ΕΚΤ: Πολύ πιθανή πλέον μια άμεση αύξηση των επιτοκίων

Μικρή διόρθωση προς τα πάνω κατέγραψαν οι τιμές των ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη, μετά από αρκετές ημέρες συνεχούς υποχώρησης.

Ετσι, η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου, από το 2,733% περιορίστηκε στο 2,64%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι «πολύ πιθανό» να αυξήσει τα επιτόκια το 2022 για να καταπολεμήσει μια άνευ προηγουμένου άνοδο των τιμών στην ευρωζώνη, αλλά δεν πρέπει να προκαλέσει τριγμούς, σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου Martins Kazaks, που δημοσιεύει το Βloomberg.

«Θα εξαρτάται από τα δεδομένα», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας σε συνέντευξή του. «Θα δούμε, αλλά είναι πολύ πιθανό να συμβεί φέτος».

Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά τώρα το 5% μετά από απροσδόκητα ρεκόρ τους τελευταίους δύο μήνες, η κατάσταση έχει γίνει «πιο ξεκάθαρη» για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, είπε ο Kazaks. «Βλέπουμε τον πληθωρισμό πολύ πάνω από αυτό που είδαμε στο παρελθόν και αυτό μετατοπίζει τη βαρύτητα».

Στην εγχώρια αγορά και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ χθες Τετάρτη καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 89 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 42 εκατομμύρια ευρώ, αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 2,69% από 2,72% χθες έναντι 0,26% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,43% από 2,41% που έκλεισε την Τρίτη.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχωρεί ελαφρώς, καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1366 δολάρια. από το επίπεδο των 1,1395 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή του για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, διαμορφώθηκε στα 1,1345 δολάρια.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα