ΕπικαιρότηταΠολιτική

Εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25: Ο Μαρινάκης κυβερνά την Ελλάδα (VIDEO)

Εξερράγη ο Κλέων Γρηγοριάδης σε τοποθέτησή του στη Βουλή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25  τοποθετήθηκε για το «ντου» της Σάσας Σταμάτη στην παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Μαρινάκης κυβερνά τον τόπο», κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις στην συνεδρίαση του Κοινοβουλίου.

«Ο κ. Μαρινάκης εδώ και μια εβδομάδα, στέλνει υπαλλήλους του, πλαισιωμένος από μπράβους του, να σταματάνε παραστάσεις, λογοκρίνοντας τα θέατρα τα οποία τόλμησαν να τον σατιρίσουν, γυρίζοντάς μας έτσι σε εποχές βαθύτατου παρακράτους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά

«Ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης κυβερνάει αυτόν τον τόπο. Οχι μόνος του. βέβαια, συνεπικουρείται από τον κ. Λάτση, τον κ.  Νιάρχο, τον κ. Βαρδινογιάννη, τον κ. Βασιλάκη, τον κ. Μπόμπολα και ούτω καθεξής. Τους ξέρετε, μην τους αναφέρω. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι είμαστε Βουλευτές εδώ μέσα και τον αφήνουμε να κυβερνά τον κ. Μαρινάκη», είπε ο Κλέων Γρηγοριάδης.

Και συνέχισε: «Πώς προκύπτει ότι ο κ. Μαρινάκης κυβερνά αυτόν τον τόπο; Το ξέρουμε, διότι ο κ. Μαρινάκης εδώ και μια εβδομάδα, στέλνει υπαλλήλους του, πλαισιωμένος από μπράβους του, να σταματάνε παραστάσεις, λογοκρίνοντας τα θέατρα τα οποία τόλμησαν να τον σατιρίσουν, γυρίζοντάς μας έτσι σε εποχές βαθιού παρακράτους, αμέσως μετά τον Εμφύλιο ή ακόμα χειρότερα, αν προτιμάτε, σε εποχές Μεταξικής Δικτατορίας, λίγο πριν την έλευση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Και αντί τελικά, όπως θα συνέβαινε σε οποιαδήποτε ευνομούμενη πολιτεία, να ασκηθεί οποιαδήποτε ποινική δίωξη ή οποιαδήποτε τελικά παρέμβαση της, υποτίθεται, ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης -πόσο ανεξάρτητη μπορεί να είναι όταν εσείς διορίζετε από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον Πρόεδρο της Επικρατείας, μέχρι όλα τα μέλη του Αρείου Πάγου και όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας-  αντί να κινηθεί η δικαιοσύνη αυτεπαγγέλτως, η μόνη αντίδραση -και μάλιστα αντίδραση η οποία σας εκθέτει αγρίως- ήταν αυτή του Κυβερνητικού σας Εκπροσώπου, ο οποίος βεβαίως εκτέθηκε και ο ίδιος ανεπανόρθωτα.

Τι είπε; Κατηγόρησε την κυρία Σταμάτη -βλέπε τον κ. Μαρινάκη, γιατί υπάλληλός του είναι- για αυτοδικία. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν η κυρία Σταμάτη, κατά τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, διέπραξε αυτοδικία, ποιο ακριβώς ήταν το αδίκημα το οποίο δίκασε η κυρία Σταμάτη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της «Μητσοτάκης ΑΕ»; Ποιο ήταν το αδίκημα; Η ελεύθερη σάτιρα που επιχείρησε να κάνει ο Ζαραλίκος σε ένα, υποτίθεται, ελεύθερο θέατρο της πατρίδας μας;».

«Οι πέντε παρασιτικοί ολιγάρχες τολμούν να στέλνουν την κάθε κυρία Σταμάτη, συνεπικουρούμενη από μπράβους σε θέατρα, τα οποία απλώς σατιρίζουν ή ασκούν κριτική σε αυτούς τους παρασιτικούς ολιγάρχες», ανέφερε ο κ. Γρηγοριάδης.

Και συνέχισε: «Δημιουργήσατε, λοιπόν, με κοινοβουλευτικές ενέργειες -και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο- το περιβάλλον, όπου ο κάθε παρασιτικός ολιγάρχης καναλάρχης, μπορεί ωραιότατα να τρομοκρατεί με τέτοιες μεθόδους τον καλλιτεχνικό χώρο, επιβάλλοντας τελικά την αυτολογοκρισία. 

Το μήνυμα που έστειλε ο κ. Μαρινάκης στον κ. Ζαραλίκο την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν ότι αν δεν συμμορφωθεί στον τσαμπουκά που του πουλήθηκε, τον περιμένουν ακόμη χειρότερα.

Και ξέρουμε πώς τα εννοεί ο κ. Μαρινάκης «τα ακόμα χειρότερα», από την περίπτωση του NOOR 1 ή 2 ή δεν ξέρω πώς αλλιώς λέγεται, με τους έντεκα μάρτυρες που κανείς δεν κατέθεσε ποτέ.

Δυστυχώς, φοβάμαι ότι το μήνυμα αυτό δεν είχε αποδέκτη, κύριε Πρόεδρε, μόνο τον κ. Ζαραλίκο, αλλά όλους ανεξαιρέτως τους καλλιτέχνες αυτής της χώρας, που επιμένουν να σκέφτονται και να εκφράζονται ελεύθερα. 

Αν απαγορεύσετε ακόμη και στην τέχνη να ασκεί κριτική, θα πρέπει τελικά να αναλογιστείτε σοβαρά τι είδους πολίτευμα εγκαθίσταται σιγά – σιγά σε αυτή τη χώρα. Πάντως, Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, με συγχωρείτε, δεν το λες».

Σε όλα αυτά, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, απάντησε ότι «στον Ναό της Δημοκρατίας όπου μπορούμε να συζητάμε τα πάντα, όπως είναι η Βουλή, καλό θα ήταν όταν κατηγορούμε πολίτες αυτής της χώρας, να παρουσιάζουμε και ιδιαίτερα στοιχεία. Διαφορετικά, η κάθε κατηγορία στοχεύει τους πολίτες αυτούς, με αποτέλεσμα ίσως να δημιουργούμε στρεβλή εικόνα, που αυτό θα μπορούσε να έχει την οποιαδήποτε συνέπεια. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να παρουσιάζουμε στοιχεία, όταν κατηγορούμε πολίτες σε αυτή τη χώρα».

ΚΛΕΩΝ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ: Υπερασπίζεστε σοβαρά, σε αυτόν τον χώρο, τον κ. Μαρινάκη; Το κάνετε αυτό εν συνειδήσει; Γιατί αυτό ξεμπροστιάζει τα πάντα. Τι άλλο να πω; Αν θέλετε, άρετέ μου αυτή τη στιγμή τη Βουλευτική ασυλία, έχετε κάθε πλειοψηφία να το κάνετε, και στείλτε με στην Δικαιοσύνη, να δείτε τι θα κάνω εγώ με τον κ. Μαρινάκη.
Ευχαριστώ.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο, για μία ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Πείτε μου σε τι συνίσταται η ερώτηση, γιατί εσείς προσωπικό δεν έχετε.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Είμαι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και θα ήθελα μία διευκρίνιση από τον κύριο Υπουργό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Για ποιο θέμα;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣΓια την τοποθέτησή του.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Ορίστε.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Παρακαλώ, ο κύριος Υπουργός να μας διευκρινίσει τρία ζητήματα:

1) Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης σχετικά με την διακοπή της παράστασης του κ. Ζαραλίκου

2) Αν έχει βγει ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και

3) Ποια είναι η θέση της για την ελευθερία της έκφρασης. Αυτό ακριβώς και τίποτε άλλο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Υπήρξε ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Για όνομα του Θεού!

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: … (Δεν ακούστηκε).

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Σας παρακαλώ. Οταν ανακύπτει θέμα επικαιρότητας ή γίνεται συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως, μπορεί να δίνονται διευκρινίσεις. Ορίστε, κύριε Υπουργέ.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων): Κύριε Πρόεδρε, άκουσα τον κ. Φάμελλο. Τι σχέση έχει αυτό το οποίο είπα με αυτό που με ρωτάει; Εγώ είπα ότι στη Βουλή, στον Ναό της Δημοκρατίας, δεν πρέπει να στοχεύουμε πολίτες της χώρας αυτής. Αυτό είπα, κύριε Πρόεδρε. Νομίζω ότι είμαι ξεκάθαρος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Ηταν πολύ σαφής ο Υπουργός. Ηταν και παραήταν σαφής.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Μόνο που δεν απάντησε σε κανένα από τα τρία (3) ζητήματα που του έθεσα μόλις τώρα στην ερώτησή μου. Σε απολύτως κανένα…

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα