ΕπικαιρότηταΚόσμος

Εκλογές στην Τουρκία: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – Προβάδισμα για Κιλιτσντάρολγου

Βρισκόμαστε μία ανάσα πριν τη διεξαγωγή των κρίσιμων προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, με την απόσυρση Ιντζέ να φέρνει διαφοροποιήσεις, καθώς όλοι αναμένουν να δουν ποιος θα καρπωθεί τις ψήφους που έμειναν «ορφανές».

Σε μία πρώτη ανάγνωση, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρολγου φαίνεται να βγαίνει κερδισμένος, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι μπορεί να νικήσει ακόμα κι από τον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με την Metropoll, το 49% των ψήφων του Ιντζέ θα κατευθυνθούν στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και το 22% στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η έρευνα της Saros Research δείχνει νικητή τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης από τον πρώτο γύρο με 52%.

Τουρκία: Πρόεδρο από την πρώτη Κυριακή

Τα δεδομένα συγκλίνουν στο ότι η Τουρκία θα έχει πρόεδρο από την πρώτη Κυριακή, καθώς καταγράφεται συσπείρωση των ψηφοφόρων προς τους δύο βασικούς πλέον αντιπάλους, Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου. Ο τρίτος υποψήφιος, ο Σινάν Ογάν, μόνο αν καταφέρει να κερδίσει ψήφους πάνω από 6%, που δε φαίνεται πιθανό, τότε οι εκλογές θα οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο.

Οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Ερντογάν- Κιλιτσντάρογλου για το ποιος κρύβεται πίσω από βρώμικη προεκλογική εκστρατεία κορυφώθηκαν, με τον έναν να κατηγορεί τη Δύση/ΗΠΑ και τους γκιουλενιστές και τον άλλον τη Ρωσία, διαγωνιζόμενοι ουσιαστικά για το ποια μεγάλη χώρα ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή στις εκλογές της Τουρκίας.

Το άλλο μεγάλο ερώτημα είναι ποιο θα είναι το κλίμα την Κυριακή το βράδυ και ειδικά αν χάσει ο Ερντογάν. Τα σενάρια για δολοφονία του Κιλιτσντάρογλου, που φέρεται να βγήκε ακόμη και με αλεξίσφαιρο γιλέκο στη συγκέντρωση στη Σαμψούντα, πλαισιωμένος από βαριά οπλισμένους σωματοφύλακες, αλλά και το μήνυμα του Ερντογάν δύο ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές «αν χρειαστεί, θα προστατεύσουμε την ανεξαρτησία και το μέλλον μας με τίμημα της ζωής μας, όπως κάναμε και το βράδυ της 15ης Ιουλίου», προδιαθέτουν ή προειδοποιούν (;) για μία βραδιά δύσκολη.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα