ΕπικαιρότηταΚόσμος

Εκλογές στην Κύπρο: Τυπώνονται τα ψηφοδέλτια για την αναμέτρηση της 5ης Φλεβάρη

Το κυβερνητικό τυπογραφείο της Κύπρου πρόκειται να τυπώσει 590.000 ψηφοδέλτια τις επόμενες ημέρες, καθώς μετά το δείγμα που παρουσιάστηκε στα επιτελεία των υποψηφίων, δόθηκε τελικά η έγκριση για εκτύπωση σε κανονικό ψηφοδέλτιο για τις εκλογές στην Κύπρο.

Στο ψηφοδέλτιο περιλαμβάνονται 14 υποψήφιοι. «Το μήκος του ψηφοδελτίου είναι το ίδιο, όπως προηγούμενες φορές, λόγω των τεχνικών περιορισμών από τις διαστάσεις του διαθέσιμου χαρτιού, αλλά και του τρόπου που μπορούν οι μηχανές του τυπογραφείου να λειτουργήσουν», διευκρίνισε ο γενικός έφορος Εκλογών Κώστας Κωνσταντίνου.

Έπειτα από δύο θητείες στο ανώτατο αξίωμα, ο Νίκος Αναστασιάδης αποχωρεί. Στις προεδρικές εκλογές του 2013 ήταν ο ίδιος υποψήφιος και κατάφερε να εκλεγεί με τη στήριξη του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και του ΕΥΡΩΚΟ. Στις προεδρικές εκλογές του 2018 επανεκλέγηκε. Υποστηριζόταν μόνο από τον ΔΗΣΥ.

Τα χαρακτηριστικά του ψηφοδελτίου

Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνου, παρουσιάζοντας το ψηφοδέλτιο για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, το διαφορετικό σε αυτή την εκλογική διαδικασία είναι πως, για να μπορέσουν να χωρέσουν και οι 14 υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο, το πλάτος της στήλης του κάθε υποψηφίου έχει μειωθεί στα 4 εκατοστά περίπου. Σημείωσε δε, ότι έγινε με τέτοιο τρόπο η μείωση προκειμένου να είναι διακριτοί οι υποψήφιοι και για να μπορούν οι εκλογείς να κάνουν τις επιλογές τους.

«Περαιτέρω έγινε ρύθμιση, ούτως ώστε να αριθμηθούν οι υποψήφιοι με τέτοιο τρόπο, που να μπορεί εύκολα να αναγνωρίζεται η σειρά τους και με τον αριθμό κατάταξής τους», πρόσθεσε και επεσήμανε:

«Η σειρά με την οποία έχουν τοποθετηθεί οι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο είναι αυτή που καθορίζεται από τη νομοθεσία, δηλαδή ξεκινήσαμε με τους υποψηφίους οι οποίοι είναι κομματικοί ή αντιπροσωπεύουν κομματικούς συνδυασμούς, κατά αλφαβητική σειρά των κομμάτων ή των κομματικών συνδυασμών που εκπροσωπούν, και στη συνέχεια ακολουθούν οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, πάλι κατά αλφαβητική σειρά του επιθέτου του κάθε υποψηφίου».

Τα ψηφοδέλτια, συνέχισε, εφόσον εκτυπωθούν μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου θα βρίσκονται υπό αστυνομική φρούρηση στο Τυπογραφείο, ούτως ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η εκλογική διαδικασία. Στον ίδιο χρόνο, το προσωπικό του Τυπογραφείου θα κατανέμει τα ψηφοδέλτια, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε εκλογικού κέντρου». Ακολούθως, είπε, θα δοθούν στους Εφόρους, που με δική τους ευθύνη θα τοποθετηθούν στις κάλπες και θα παραδοθούν στους προεδρεύοντες υπαλλήλους, την Παρασκευή πριν από τις εκλογές.

Στους 561.033 οι εκλογείς με δικαίωμα ψήφου

Συνολικά 561.033 εκλογείς έχουν δικαίωμα ψήφου στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών, οι πολίτες ηλικίας 18 και άνω έως 70 ετών και άνω, ανέρχονται σε 276.029 άνδρες και 285.004 γυναίκες.

Στις εκλογές θα συμπεριληφθούν και όσοι πολίτες της Δημοκρατίας βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις κατεχόμενες περιοχές των Επαρχιών Κερύνειας και Αμμοχώστου, μόλις επιβεβαιωθούν τα στοιχεία τους από το γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα