ΕπικαιρότηταΠολιτική

Εκλογές 2023: Τα «γαλάζια» ονόματα που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της κάλπης

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές είναι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας όπως σηματοδότησε και το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού της ΝΔ, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς.

«Μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία, είναι κοινό μυστικό ότι το ρολόι χτυπά ανάποδα, το έχω πει δημόσια, το λέω κατ’ ιδίαν και σε σας -δεν είναι μυστικό- οι εκλογές θα γίνουν είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο, οι πρώτες εκλογές. Οι δεύτερες, θα γίνουν 4 με 5 εβδομάδες μετά, οπότε νομίζω μπορείτε να αντιληφθείτε ότι δουλεύουμε με ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα», τόνισε αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο οι πρώτες κάλπες να στηθούν και τον Μάιο καθώς το βλέμμα της Αθήνας είναι στραμμένο και προς την Τουρκία.

Υπάρχει σκεπτικισμός για το μεσοδιάστημα μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων καλπών, όπου θα υπάρχει στη χώρα υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ η Τουρκία θα είναι σε προεκλογικό τέμπο. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και ο Ερντογάν προκηρύξει εκλογές στις 14 Μαΐου, υπάρχει ο φόβος μήπως θελήσει να ενισχύσει τα ποσοστά του προκαλώντας επεισόδιο με την Ελλάδα, ενώ σε αυτή θα υπάρχει ένα είδος κενού εξουσίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Νέα Δημοκρατία δουλεύουν με ορίζοντα την 9η Απριλίου που εκτός απροόπτου συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για τη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών, παρά τους γρίφους που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πλέον το επιτελείο του πρωθυπουργού έχει καταλήξει ότι η εκλογική επιτροπή που θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της εκλογικής μάχης θα είναι 20μελής και θα απαρτίζεται από τους εξής:

Τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Μπρατάκο και τον γραμματέας της ΝΔ Παύλο Μαρινάκη, τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Θανάση Νέζο με μεγάλη εμπειρία στις εκλογικές μάχες, τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο που μαζί με τον βουλευτή και πρώην υπουργό Χάρη Θεοχάρη και τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Θανάση Κοντογεώργη καταρτίζουν το προεκλογικό πρόγραμμα, τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρο Λιβάνιο.

Επίσης την εκλογική Επιτροπή θα στελεχώνουν και όσοι δεν θα είναι υποψήφιοι βουλευτές και θα μπορούν να τρέξουν την προεκλογική καμπάνια όπως αναπληρωτής πλέον διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής, ο διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός, ο γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ Στέλιος Κονταδάκης, ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης, η διευθύντρια Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού Κύρα Κάπη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Θανάσης Μπαλέρμπας, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου, ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Βασίλης Φεύγας, ο αναπληρωτής διευθυντής της ΝΔ Νίκος Παπουτσής, ο συντονιστής της Γενικής Διεύθυνσης Γιάννης Παπαγεωργίου, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της ΝΔ για τα περιφερειακά ΜΜΕ Έλενα Σώκου.

Την επόμενη εβδομάδα η ρύθμιση για αποκλεισμό Κασιδιάρη

Την επόμενη εβδομάδα το πιο πιθανό η κυβέρνηση θα φέρει και τη νομοθετική ρύθμιση που θα εμποδίσει την είσοδο του πρώην Χρυσαυγιτη και υπόδικου Κασιδιάρη να μπει στη Βουλή με το κόμμα που έχει ιδρύσει. Την νομοθετική ρύθμιση έχει επεξεργαστεί ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και στην κυβέρνηση προσβλέπουν στην συναίνεση όλων των κοινοβουλευτικών και συνταγματικών κομμάτων. Είναι χαρακτηριστική η φράση του πρωθυπουργού σχετικά με την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ: «Μπορεί να πρυτανεύσει η λογική. Τουλάχιστον σε αυτό».

 

Πηγή: thestandard.gr

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα