FeaturedΕπικαιρότηταΠολιτική

Εκλογές 2023: Πού προσανατολίζονται τα κόμματα για τις κάλπες του Ιουνίου

Στην αφετηρία για τις δεύτερες και αποφασιστικής σημασίας εκλογές της 25ης Ιουνίου, στέκονται τα επιτελεία των κομμάτων.

Η αναμέτρηση που βρίσκεται μπροστά μας θα κρίνει αν η χώρα θα αποκτήσει νέα κυβέρνηση, αυτοδύναμη ή μη.

Λίγα 24ωρα μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο κύκλος των άκαρπων διερευνητικών εντολών έκλεισε, ωστόσο, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα κάνει την ύστατη προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης, υποδεχόμενη την Τετάρτη, 24 Μαΐου, στο Προεδρικό Μέγαρο, τους πολιτικούς αρχηγούς.

Εάν δεν ευοδωθεί ούτε αυτή η διαδικασία, την Παρασκευή, 26 Μαΐου, θα ανακοινωθεί η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις νέες εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Live News και της Χριστίνας Κοραή, οι 3 υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί είναι:

Η Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η Ευαγγελία Νίκα πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οποίος φέρεται ως ο επικρατέστερος.

Αφήνοντας πίσω τις κάλπες της 21ης Μαΐου, τα κόμματα βάζουν πάλι μπροστά τις μηχανές τους για τις νέες εκλογές που θα γίνουν οριστικά την Κυριακή, 25 Ιουνίου.

Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας στοχεύουν στο να επιβεβαιωθεί και στις δεύτερες κάλπες η απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός που φιλοδοξεί να παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου για άλλα τέσσερα χρόνια, πιστεύει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, καθώς το μήνυμα έχει σταλεί από τον λαό και το μόνο που μένει είναι να αποκτήσει μία δυνατή κυβερνητική πλειοψηφία, μέσω της ενισχυμένης αναλογικής.

Το γρήγορο τέμπο που «έδωσε» ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιστρέφοντας, άμεσα, με τη σειρά τους τη διερευνητική εντολή που έλαβαν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι άνοιξε ουσιαστικά ο δρόμος για τις διαδικασίες νέας προσφυγής στις κάλπες, σε σχεδόν 30 ημέρες.

Μπορεί οι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να συμφωνούν ότι οι κάλπες πρέπει να στηθούν το συντομότερο δυνατό, αλλά, έχουν τελείως διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κρατήσει σε εγρήγορση τον κομματικό μηχανισμό, ώστε όχι μόνο να διατηρήσει τα ποσοστά, αλλά και για να τα διευρύνει. Ένα ακόμα μεγαλύτερο νούμερο, θα μεταφραστεί σε ισχυρότερη πλειοψηφία στη νέα Βουλή, κάνοντας πιο εφικτό τον στόχο της αναθεώρησης του Συντάγματος. Έτσι, έχοντας, πλέον, μία ευρεία πλειοψηφία θα μπορέσει να περάσει ρυθμίσεις που αποτελούν εμβληματικοί στόχοι για το κόμμα, όπως η αναθεώρηση του άρθρου 16 που θα επιτρέψει την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων.

Στην Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε για την Πέμπτη, 25 Μαΐου την Κεντρική Επιτροπή, όπου θα επιχειρήσει να δώσει σύνθημα αντεπίθεσης, μετά την απροσδόκητη συντριβή της 21ης Μαΐου. Μάλλον, θα γνωρίζει πια τους λόγους της κατακρήμνισης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, και καλείται να στρέψει ανάλογα το καράβι, διότι η 25η Ιουνίου έρχεται με… φόρα.

Πρώτος στόχος θα είναι να συγκρατηθούν οι διαρροές, να μην υπάρχει διεύρυνση της διαφοράς, που μπορεί να έρθει αν απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ επιλέξουν να μην ψηφίσουν στις νέες εκλογές και ίσως να «επαναπατρίσει» κάποιες ψήφους κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, που έχει υψηλότερες, διψήφιες, φιλοδοξίες.

Μπορεί το διψήφιο ποσοστό να μην είναι τόσο ισχυρό όσο θα ήθελαν στη Χαριλάου Τρικούπη, η θεαματική πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέπει όμως σχεδιασμούς που βλέπουν επιστροφή σε ρόλο «κύριου παίκτη».

Ο διμέτωπος του Νίκου Ανδρουλάκη κατά Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να παραμείνει ως βασική στρατηγική επιλογή.

Και φυσικά όσο το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας απομακρύνεται, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να δώσει στίγμα δυναμικής αντιπολίτευσης στη νέα Βουλή, με τη φυσική του πλέον παρουσία.

Η νέα προεκλογική περίοδος αρχίζει με όλους τους «παίκτες» να παίρνουν πάλι θέσεις στο τραπέζι, κρατώντας καλά κρυμμένα τα χαρτιά τους και ίσως να κρύβουν κάποιους άσους στο μανίκι.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured