ΕπικαιρότηταΠολιτική

Εκλογές 2023: «Κλειδώνει» ο Χαρδαλιάς για κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τις τελευταίες πινελιές ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να τοποθετηθεί ολοκληρωμένα σε θέση μάχης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές.

Μετά την ανακοίνωση των στελεχών που θα επανδρώσουν την ομάδα κρούσης, την εκλογική Επιτροπή, ετοιμάζεται να λύσει τον γρίφο του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς ο νυν Γιάννης Οικονόμου θα πολιτευθεί στον Νομό Φθιώτιδας, όπου εκλέγεται βουλευτής και εξ αυτού θα πρέπει να υπόκειται σε περιορισμό δημοσίων εμφανίσεων.

Πολλά είναι τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταλήξει στο όνομα του υφυπουργού Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά. Μαζί του επικουρικά θα βοηθούν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Σκέρτσος και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Ακόμη, στον σχεδιασμό της εκλογικής μάχης περιλαμβάνονται πολλές πυκνές περιοδείες τόσο στην περιφέρεια όσο και εντός της Αττικής.

Το «καλό χαρτί» του κόμματος στον αγώνα της κάλπης σύμφωνα με το επικοινωνιακό επιτελείο είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι αυτός που θα μπει στην πρώτη γραμμή. Μάλιστα, το σύστημα να δίνονται μεγάλες συνεντεύξεις τύπου ΔΕΘ, όπως στις περιφερειακές περιοδείες του πρωθυπουργού προγραμματίζονται και εντός Αθήνας.

Συγκεκριμένα στο πλάνο είναι να δίνονται θεματικές συνεντεύξεις Τύπου, όπως για την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, όπου ο πρωθυπουργός θα μπορεί να περιγράφει τα κυβερνητικά πεπραγμένα.

Εκλογές: Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως επικρατεί αισιοδοξία με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και όπως αναφέρουν ότι ο φόβος τους είναι μην υπάρξει εφησυχασμός και αλαζονεία και επισημαίνουν ότι και η… τελευταία ψήφος χρειάζεται.

Από την άλλη, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση που θα βάλει στοπ στο να μπει το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη στη Βουλή έχοντας αποστείλει εδώ και μέρες την πρότασή της σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να υπάρχει κοινή κοινοβουλευτική συναίνεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο πληροφορεί ότι θα καταθέσει δική του νομοθετική πρόταση στη Βουλή, ζητώντας η διάταξη να αναφέρεται σε «νεοναζί», ώστε να εξαιρούνται της ερμηνείας από τον Άρειο Πάγο άλλα κόμματα από την αριστερά.

Από τη Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσουν να επιδιώκουν τον διάλογο, θεωρώντας ότι οι κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ εντάσσονται στον πολιτικό εντυπωσιασμό, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες βούλησή τους είναι να συνεχίσουν ακόμη και μόνοι, καθώς για να περάσει η διάταξη δεν χρειάζεται ευρεία πλειοψηφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διάταξη που ετοιμάζεται είναι να μπορεί ένα κόμμα να πάρει μέρος στις εκλογές σύμφωνα με τις εξής προϋποθέσεις:

  • Πρώτον, ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος του κόμματος δεν πρέπει να έχουν καταδικασθεί για μια σειρά αδικημάτων, έστω πρωτόδικα.
  • Δεύτερον θα εξετάζεται η καταδίκη, όχι μόνο μελών του κόμματος, αλλά και της «πραγματικής ηγεσίας» για τα προαναφερθέντα αδικήματα. Αυτό θα το κρίνει το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα εξετάζει τις υποψηφιότητες και τους συνδυασμούς και εφόσον διαπιστώνει κωλύματα που εμπίπτουν στις προηγούμενες διατάξεις, θα παραπέμπει την υπόθεση στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου που οφείλει να αποφασίζει εντός δύο ημερών.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα