Περιφέρεια ΑττικήςΠεριφέρειες

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Πέτρο Φουρίκη

Τιμητική εκδήλωση – ημερίδα με θέμα «Ο Σαλαμίνιος αρχαιολόγος – ιστορικός – λαογράφος – γλωσσολόγος Πέτρος Αν. Φουρίκης (1878 – 1936)», διοργανώνει το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 6:00μ.μ. ο Δήμος Σαλαμίνας στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δημαρχείου Σαλαμίνας (Λεωφ.Κων/νου Καραμανλή και Αμμοχώστου 1)με αφορμή την έκδοση του ομότιτλου βιβλίου του Πέτρου Ι. Φιλίππου  Αγγέλου, Αρχαιολόγου Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής.

Στην εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Αττικής, χαιρετισμούς θα απευθύνουν η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου  Παπαθανασίου, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος και η γενική γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Βλαζάκη.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες για τη ζωή και το έργο του Πέτρου Φουρίκη, από:

• τον φιλόλογο – αρχαιολόγο – αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου «Λίγα λόγια για την έκδοση του τόμου – αφιέρωμα στον Πέτρο Φουρίκη»

• τον ερευνητή – ιστοριοδίφη Φάνη Καπαραλιώτη «Ο κοινωνικός περίγυρος, η ζωή και η δραστηριότητα του Πέτρου Φουρίκη στη Σαλαμίνα»

• τον θεολόγο – ερευνητή Τάσο Καραντή «Η εργογραφία του Πέτρου Φουρίκη»

• τον ερευνητή Β’ Κέντρου Ερευνας Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτη Μπέη «Πέτρος Φουρίκης και το Κέντρο Συντάξεως του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών»

• τον διευθύνοντα του Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών Ευάγγελο Καραμανέ «Ο Πέτρος Φουρικής στο Λαογραφικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών»

• τον καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιάννο Λώλο «Η αρχαιολογική συμβολή του Πέτρου Φουρίκη»

• τον αναπληρωτή καθηγητή Γλωσσολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκο Παντελίδη «Η σημασία της έρευνας του Πέτρου Φουρίκη για την ελληνική γλωσσολογία»

• τη διευθύντρια Ερευνών του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Ανδρομάχη Οικονόμου «Η αρβανίτικη κοινωνία και ο πολιτισμός της στο έργο του Πέτρου Φουρίκη»

• την Δρ. Κοινωνιογλωσσολογίας Ελενα Μπότση «Η συμβολή του Πέτρου Φουρίκη στη μελέτη της αρβανίτικης γλώσσας»

• τον φιλόλογο – λαογράφο Παναγιώτη Βελτανισιάν «Ο Πέτρος Φουρίκης και το μοναστήρι του Αγ. Νικολάου στα Λεμόνια της Σαλαμίνας».

Αποσπάσματα από έργα του Πέτρου Φουρίκη θα διαβάσουν η φιλόλογος Φωτεινή Μ. Μπόγρη, ο εκπαιδευτικός Τεχνικής Εκπαίδευσης – ερευνητής – συγγραφέας Ηλίας Θ. Δρίβας και η εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευγενία Λ. Πούτου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική παράσταση, όπου θα παρουσιαστούν αρβανίτικα τραγούδια που διέσωσε ο Πέτρος Φουρίκης, τα οποία θα ερμηνεύσει ο Σπύρος Μπρέμπος με τη συνοδεία τετραμελούς μουσικού σχήματος (Γ. Κυριακού – κλαρίνο, Ν. Μπρέμπος – βιολί, Γ. Παπαπέτρου – νταούλι, Δ. Ράπτης – λαούτο).

Επίσης, θα χορέψουν η χορευτική ομάδα «Έρευνα» του Λαογραφικού Μουσείου Σαλαμίνας και το Λύκειο Ελληνίδων Σαλαμίνας.

Την εκδήλωση παρουσιάζει η Νένα Παπαγγελή και τον συντονισμό της διοργάνωσης της εκδήλωσης έχει ο Χρήστος Σ. Μυλωνάς.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Περιφέρεια Αττικής