Περιφέρεια Κεντρικής ΜακεδονίαςΠεριφέρειες

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Ολοκαυτώματος των Κερδυλλίων

 

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Ολοκαυτώματος των Κερδυλλίων, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, παρέστη σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Θανάση Μασλαρινό, παρέστη στη θεία λειτουργία και το μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγ. Αναργύρων, που τελέστηκαν από το Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο.

Ακολούθως παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των 250 ατόμων που εκτελέστηκαν μαζικά από τα στρατεύματα Κατοχής στα Άνω και Κάτω Κερδύλλια, ενώ επισκέφθηκε τον τόπο εκτέλεσης.

 

Τι δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας:

«Τιμούμε σήμερα τη θυσία 250 συμπατριωτών μας, αθώων θυμάτων της λαίλαπας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Σφαγή των Κερδυλλίων έμεινε στην ελληνική Ιστορία ως μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες, με την εκτέλεση αμάχων σε αντίποινα για τη δράση ανταρτών στην περιοχή των Σερρών.

Υποχρέωση όλων μας είναι να μην ξεχάσουμε, αλλά να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη των διαχρονικών αγώνων για την επιβίωση του Εθνους μας και να μεταλαμπαδεύσουμε το παράδειγμα όσων έδωσαν τη ζωή τους για το ιδανικό της ελεύθερης πατρίδας στις επόμενες γενιές.

Είναι χρέος μας να τιμούμε τους προγόνους μας και να μην ξεχνάμε την Ιστορία μας, εφόσον θέλουμε να έχει μέλλον αυτός ο τόπος, να έχει μέλλον ο Ελληνισμός.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αγαθό της ειρήνης δεν χαρίζεται, κατακτιέται και διασφαλίζεται με αγώνα, με συνεχή προσπάθεια, με σεβασμό στην ιστορική κληρονομιά και με υπεράσπιση των εθνικών και ιστορικών δικαίων».

 

 

Προτεινόμενα