Αντιπεριφέρεια ΝήσωνΔήμοιΔήμος ΚυθήρωνΠεριφέρεια ΑττικήςΠεριφέρειες

Εκδηλώσεις μνήμης από τη βύθιση του HMS Gloucester

Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος εκπροσώπησε την Περιφέρεια και την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που διοργανώθηκαν από το Δήμο Κυθήρων-Αντικυθήρων, στην μνήμη των 722 μελών του πληρώματος του Βρετανικού Πολεμικού Πλοίου «HMS GLOUCESTER», που έχασαν τη ζωή τους από την αεροπορία των Ναζί στις 22 Μαΐου 1941, κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης, στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης.

Από τα 807 μέλη του πληρώματος διασώθηκαν μόνο 85 στα Κύθηρα, όπου οι ντόπιοι στο Καψάλι ζήτησαν και έλαβαν την άδεια από τους Γερμανούς να προσφέρουν βοήθεια στους ναυαγούς πριν μεταφερθούν σε στρατόπεδα αιχμαλώτων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Πρέσβυς του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Kate Smith, ο αρχηγός του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού (First Sea Lord) Admiral Sir Philip Jones, ο αρχηγός του ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων Σεραφείμ, ο βουλευτής Α’ Πειραιά κ. Κ. Κατσαφάδος, τοπικοί φορείς, απλοί πολίτες, κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού.

Επίσης, σημαντική ήταν και η παρουσία των απογόνων των θυμάτων αλλά και των ζώντων Κυθηρίων που στάθηκαν αλληλέγγυοι στους επιζήσαντες ναυτικούς αψηφώντας τους Γερμανούς κατακτητές. Ο κος Χατζηπέρος μετέφερε το χαιρετισμό της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου. Αρχικά, αναφέρθηκε στην Εθνική Τραγωδία που εξελίχθηκε στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες.

Εν πρώτοις, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων και στη συνέχεια, την ιδιαίτερη συγκίνησή του για το μεγάλο κύμα ευαισθητοποίησης εθελοντών εντός και εκτός Ελλάδας, που συνδράμουν με την πρόσφορά τους στο έργο της ανεύρεσης αγνοουμένων, αλλά και στην γενικότερη υποστήριξη των πυρόπληκτων πολιτών.

«Όπως και τότε οι Κυθήριοι, με αίσθημα θάρρους και αυτοθυσίας αψηφώντας την υπαρκτή απειλή των Ναζί, συνέδραμαν τους διασωθέντες ναυαγούς προσφέροντάς τους κάθε είδους βοήθεια, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί. Η αλληλεγγύη και η φιλοξενία είναι στο DNA των νησιωτών μας, διαχρονικά».

Ο κ. Χατζηπέρος τόνισε δε, ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται ακραία και ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα -φυσική συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό, επιλέχθηκαν -σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών- τα Αντικύθηρα ως Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΑΓΓΑΙΑ) ώστε να γίνουν σημείο αναφοράς, όχι μόνο εξαιτίας του Ναυαγίου και του περίφημου Μηχανισμού του, αλλά και ως κέντρο έρευνας για την κλιματική αλλαγή.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την επιβίβαση στο πολεμικό ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ, το οποίο ναυλοχούσε στο Καψάλι και τη ρίψη στεφάνων στο θαλάσσιο χώρο του ναυαγίου στη μνήμη των νεκρών.

Στις εκδηλώσεις μετείχε και πλοίο του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και το αρματαγωγό ΧΙΟΣ από το Ελληνικό Π.Ν.

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Αντιπεριφέρεια Νήσων