COVID-19ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Εισήγηση: Στο εξής για έκδοση πιστοποιητικού νόσησης θα χρειάζεται (και) μοριακό τεστ (PCR)

Εισήγηση για πιο αυστηρό πλαίσιο στη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών νόσησης με λοίμωξη Covid19 έγινε από μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης.

Παραλλήλως, οι ειδικοί ενισχύουν το πλαίσιο ασφαλείας για τη λειτουργία των χριστουγεννιάτικων θεματικών πάρκων στην επικράτεια, θέτοντας ως κανόνα για την προστασία της δημόσιας υγείας εν μέσω της επιδημίας, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων και επισκεπτών σε αυτά.

Επίσης, εισήγηση έγινε και για την τακτική διενέργεια self test εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων καθ’ όλο το διάστημα των εορτών, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Υπό νέες προϋποθέσεις τα πιστοποιητικά νόσησης

Οι επιστήμονες ζητούν εφεξής η έκδοση πιστοποιητικού νόσησης να προκύπτει “και” από θετικό μοριακό έλεγχο (PCR) και “όχι μόνο” από θετικό rapid test, όπως γίνεται μέχρι τώρα.

Η αυστηροποίηση της διαδικασίας κρίθηκε αναγκαία, καθώς το διάστημα που προηγήθηκε αποδείχθηκε ότι το σύστημα ασφαλείας ελέγχου και καταγραφής των θετικών περιστατικών κορωνοϊού και στη συνέχεια «περιστατικών νόσησης», εμφάνισε ρωγμές.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι η «ευκολία» του διαγνωστικού ελέγχου για μόλυνση με κορωνοϊό μέσω των rapid test σε εργαστήρια, ιατρεία και φαρμακεία, αύξησε τα περιστατικά νόσησης.

Για το θέμα αυτό, στελέχη του διαγνωστικού χώρου έχουν κάνει και καταγγελίες στις Αρχές, παραθέτοντας περιπτώσεις ανάρτησης στη σχετική πλατφόρμα ψευδών αποτελεσμάτων rapid test έναντι αδρού αντιτίμου, με εμπλεκόμενους επαγγελματίες υγείας που προχωρούσαν στις ψευδείς θετικές δηλώσεις κορωνοϊού και πολίτες χωρίς ανοσία που χρησιμοποιούσαν ως «διαβατήριο» το πιστοποιητικό νόσησης για την εργασία, την ψυχαγωγία, τη μετακίνηση.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση φαρμακοποιού που είχε συλληφθεί στον Εβρο για ψευδείς δηλώσεις «νοσούντων» στο σύστημα του ΕΟΔΥ.

Πλέον και εφ’ όσον γίνει δεκτή η εισήγηση της Επιτροπής, όσοι νοσούν θα πρέπει να το επιβεβαιώνουν (και) με μοριακό τεστ (PCR), εφ’ όσον θέλουν να αιτηθούν την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης διάρκειας έξι μηνών.

Στο μικροσκόπιο τα θεματικά πάρκα

Η Επιτροπή συμφώνησε να εισηγηθεί προς το υπουργείο Ανάπτυξης νέο πλαίσιο λειτουργίας των θεματικών πάρκων που ανοίγουν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο σε πολλές περιοχές της χώρας, προσαρμοσμένο στις συνθήκες της επιδημίας, αλλά και στα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Ιδιαίτερος προβληματισμός ,υπήρξε για αυτά που θα λειτουργήσουν στη βόρεια Ελλάδα, όπως το χριστουγεννιάτικο χωριό στη Δράμα, και στην Θεσσαλία, όπως το αντίστοιχο στα Τρίκαλα.

Εφ’ όσον γίνει δεκτή η εισήγηση των ειδικών, τα χριστουγεννιάτικα πάρκα, μικρά και μεγάλα, θα λειτουργούν απασχολώντας μόνο εμβολιασμένους εργαζόμενους και υποδεχόμενα μόνο εμβολιασμένους ενήλικες επισκέπτες.

Για τα παιδιά ηλικίας έως 16 χρόνων θα απαιτείται αρνητική δήλωση self test. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους και σε όλους τους χώρους.

Self test για όλους μέσα στις γιορτές

Τέλος, η Επιτροπή εισηγήθηκε τη διενέργεια self test από όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, κατά τον Δεκέμβριο, μήνα έντονης κινητικότητας και συναθροίσεων λόγω του εορταστικού χαρακτήρα του.

Εκτός από τα δύο self test που θα διατεθούν δωρεάν σε όλους όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, οι ειδικοί θα απευθύνουν ισχυρή σύσταση να γίνονται σε τακτική βάση self test, και ιδίως πριν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Και αυτό, ώστε να εντοπιστούν εγκαίρως τα θετικά στον κορωνοϊό άτομα, να απομονωθούν και να μην γίνουν μεταδότες στις εορταστικές συναντήσεις και συναθροίσεις.

Πηγή: protothema.gr

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:COVID-19