Άλλοι ΔήμοιΔήμοι

Εγκρίθηκε το νέο πολεοδομικό σχέδιο

Βήμα προς το μέλλον έκανε ο Δήμος Ζηρού, μετά την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Β2 σταδίου μελέτης, με τίτλο: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Δημοτικής Ενότητας Φιλιππιάδας, Δήμου Ζηρού.

Αφού αξιοποιήθηκαν και ενσωματώθηκαν στη μελέτη, επισημάνσεις και παρατηρήσεις που έγιναν σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 23 Νοεμβρίου 2015, με τίτλο: Γνωμοδότηση επί του Β1 Σχεδίου της μελέτης του ΓΠΣ,  τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκριναν κατά πλειοψηφία το Β2 στάδιο της μελέτης, το οποίο πλέον θα κατατεθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας για την τελική γνωμοδότηση, προκειμένου να υπογραφεί η σχετική Υπουργική Απόφαση και να επικυρωθεί η ισχύ του.

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η πόλη της Φιλιππιάδας αλλά και όλη η ευρύτερη περιοχή του πρώην Δήμου Φιλιππιάδας, θα είναι μελετημένες και σχεδιασμένες με βάση τις σύγχρονες επιταγές, που έχουν γνώμονα την ορθολογική κατανομή των χρήσεων γης, την ανάδειξη των παραγωγικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, αλλά και την προστασία του Περιβάλλοντος.

Στο Β2 Σχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται προέκταση του προηγούμενου Σχεδίου και επομένως η αξιοποίηση περισσότερης ανεκμετάλλευτης γης, αλλά και η δημιουργία σύγχρονων υποδομών που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα δημοτών και κατοίκων.

Ο δήμαρχος Ζηρού, Νικόλαος Καλαντζής, σε δήλωσή του αναφέρει:

«Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού πλέον ανοίγει ο δρόμος για να αποκτήσει ο Δήμος Ζηρού, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα βάλει τέλος ή θα διορθώσει λάθη του παρελθόντος και θα ανταποκρίνεται στις σημερινές, σύγχρονες ανάγκες, της περιοχής.

Με βάση το νέο ΓΠΣ, το οποίο αποτελούσε διαχρονικό στόχο που τώρα πραγματώνεται, μπορούν να προωθηθούν έργα υποδομής που έχει ανάγκη η περιοχή, να προχωρήσει η υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων και ταυτόχρονα να προκύψουν σημαντικές ωφέλειες τόσο για τους σημερινούς δημότες και κατοίκους του Δήμου μας, όσο και για τις επόμενες γενιές.

Πλέον οι δυνατότητες ανάπτυξης, παραγωγικής, τουριστικής και οικιστικής, προσδιορίζονται με σαφήνεια και αυξάνονται σημαντικά. Καθορίζονται οι όροι δόμησης και χρήσης γης, προσδιορίζονται οι περιοχές προστασίας καθώς και οι περιοχές ελέγχου και περιορισμού της δόμησης, γεγονός που θα συμβάλλει και στη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή.

Με την έγκριση του Β 2 σχεδίου ΓΠΣ της ΔΕ Φιλιππιάδας, το οποίο θα αποτελέσει τον μπούσουλα και για τη ΔΕ Θεσπρωτικού αλλά και για όλο τον Δήμο Ζηρού, γίνεται ακόμα ένα βήμα μπροστά στην προσπάθεια μας για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων».

Την παρουσίαση της μελέτης του Β2 ΓΠΣ έκανε η Αικατερίνη Γεωργούλα, εκπρόσωπος της σύμπραξης μελετητών που ήταν ο ανάδοχος σύνταξής της.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Άλλοι Δήμοι