ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Έγγραφο της ΕΥΠ καταρρίπτει το σενάριο δολοφονίας Καραμανλή

Έγγραφο της ΕΥΠ που δημοσιεύθηκε από τις εφημερίδες «Τα Νέα» και «Εφημερίδα Συντακτών» καταρρίπτει το σενάριο ότι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μία μόλις ημέρα πριν ξεκινήσει η δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο των Αθηνών.

Το έγγραφο φέρει την υπογραφή του τότε διοικητή της ΕΥΠ Ι. Κοραντή και εστάλη από τον νυν διοικητή Γιάννη Ρουμπάτη την Τρίτη 16 Απριλίου στους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη καθώς και στον πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Πέππα και κ. Δημητρίου, όπως επίσης και στους προϊστάμενους του Εφετείου Αθηνών και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το δελτίο της ΕΥΠ που φέρει τον αριθμό 509 με ημερομηνία 17 Μαρτίου 2009 και είχε αποσταλεί τόσο στον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, όσο και στους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο και Γ. Μαρκογιαννάκη, ενημέρωνε ότι δεν υπήρξε η παραμικρή ένδειξη ότι είχε σχεδιαστεί η δολοφονία του κ. Καραμανλή.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει το δελτίο της ΕΥΠ:

1. Σε συνέχεια των ανωτέρων σχετικών σας γνωρίζουμε ότι παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η υπηρεσία μας να ελέγξει την αξιοπιστία της πηγής, ουδέν στοιχείο προέκυψε προς την κατεύθυνση της επιβεβαίωσης έστω και μέρος των παρασχεθεισών πληροφοριών. Κατόπιν τούτου, εκτιμάται ότι τουλάχιστον από πλευράς του Ρώσου αξιωματούχου ο οποίος προσκόμισε το υπόψη πληροφοριακό υλικό επιχειρήθηκε η παραπληροφόρηση των κρατικών αρχών της χώρας μας, με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων.

2. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η υπόθεση εξακολουθεί να τελεί υπό διερεύνηση.

Κατά την ίδια εφημερίδα, ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Ρουμπάτης κοινοποιώντας την Τρίτη αυτό το απόρρητο δελτίο στον κ. Καλογήρου και στην κ. Γεροβασίλη αλλά και στις δικαστικές Αρχές υπογραμμίζει ως «αξιοσημείωτο» το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πληροφοριακό δελτίο, «περιέργως», οι μάρτυρες που κλήθηκαν κατά την ανάκριση για την υπόθεση της Πυθίας δεν το ανέφεραν στον ανακριτή.

Και, ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, προσθέτει στην επιστολή του: «Εάν στις καταθέσεις τους γινόταν οποιαδήποτε αναφορά σε αυτό, αυτομάτως το περιεχόμενο των δύο προηγούμενων εγγράφων (του 53/13-01-2009 και του 213/ 5-02-2009, τα οποία, υποτίθεται, αποκάλυπταν το σχέδιο για τη δολοφονία του Καραμανλή…) θα ακυρωνόταν. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούσε να στηριχθεί ο ισχυρισμός για την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού και σε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας».

Τέλος ο διοικητής της ΕΥΠ δηλώνει στην επιστολή του:

«Ως κρατικός λειτουργός είχα την υποχρέωση να θέσω υπόψη σας τα στοιχεία» και προσθέτει πως «κάθε φορά που στη χώρα μας κρύψαμε την αλήθεια, ο λαός μας ταλαιπωρήθηκε και συχνά οδηγήθηκε σε τραγωδίες. Εθνικό είναι ό,τι είναι αληθές». Ζητάει μάλιστα, από τις δικαστικές Αρχές να προβούν στις «δικές τους ενέργειες».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα