ΕπικαιρότηταΚόσμος

Εφιαλτικό δράμα χωρίς τέλος στη Συρία από τον σεισμό – Τεράστιες οι ανάγκες

Ατελείωτο είναι το δράμα που βιώνουν οι κάτοικοι στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας και πρώην βιομηχανικό κέντρο.

Ο τεράστιος και φονικός σεισμός της Δευτέρας έφερε ακόμη περισσότερη καταστροφή, σε ένα μέρος που σχεδόν εξαλείφθηκε από τον πόλεμο μεταξύ 2012 και 2016.

Στη Συρία, που εξακολουθεί να ταλανίζεται από τη βίαιη δεκαετή σύγκρουσή της, οι χειρότερα πληγείσες περιοχές βρίσκονται στο Χαλέπι, τη Λατάκεια (αλλά και το Ιντλίμπ που ελέγχεται από την αντιπολίτευση) και το μέγεθος της καταστροφής είναι αληθινά συγκλονιστικό.

Καθώς το σπίτι τους κατέρρεε γύρω τους, ο Γκαζάλ είπε ότι τον κατέλαβε σοκ τον ίδιο και την οικογένειά του. «Κάναμε τη Shahada (δήλωση της ισλαμικής πίστης). Νόμιζα ότι ήμασταν νεκροί, η κόρη μου και η γυναίκα μου ήταν μαζί μου, τις άρπαξα. Σε δευτερόλεπτα βρεθήκαμε κάτω από τα χαλάσματα».

Η οικογένεια κατάφερε να βγει από τα ερείπια. «Μας βοήθησαν να ξεφύγουμε, νόμιζα ότι ήταν το τέλος. Ήταν νωρίς. Οι άνθρωποι ήταν στους δρόμους όπως ήταν, ξυπόλητοι, γυναίκες χωρίς χιτζάμπ, άνδρες με πιτζάμες, κάποιοι σχεδόν γυμνοί», είπε ο Γκαζάλ.

«Οι άνθρωποι ούρλιαζαν, έκλαιγαν, ήταν μια τραγωδία. Την πρώτη μέρα, έκανε κρύο, έβρεχε, δεν υπήρχε βενζίνη, δεν υπήρχαν κουβέρτες. Την περάσαμε στο δρόμο, στο χώμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανθρωποι κοιμούνται σε κήπους

Ο Nadim Issa είναι ένας Σύρος μπασκετμπολίστας, ο οποίος βοήθησε να δημιουργηθεί ένα καταφύγιο σε ένα γήπεδο μπάσκετ στο Χαλέπι, όπου έρχονταν δωρεές, αλλά δυστυυχώς οι εθελοντές στερούνται τη μεγάλη διεθνή υποστήριξη που τόσο πολύ χρειάζεται.

Τρόφιμα, ρούχα, πάνες και βρεφικά γάλατα, στέλνονται από άλλα μέρη της Συρίας.

«Χρειαζόμαστε βοήθεια, είναι μια καταστροφή, μια ανθρωπιστική καταστροφή. Πρέπει να άρουμε τον αποκλεισμό της Συρίας και να λάβουμε βοήθεια από όλες τις χώρες. Στο έδαφος επικρατεί χάος», δήλωσε ο Issa.

«Οι άνθρωποι κοιμούνται στο έδαφος, χωρίς ρούχα, χωρίς τίποτα, το χειμώνα, έναν από τους χειρότερους χειμώνες που έχουμε δει, τις παγωμένες θερμοκρασίες, χωρίς καύσιμα», είπε.

«Χρειαζόμαστε υπόστεγα, ή καταφύγια για μακροπρόθεσμα- οι άνθρωποι εξακολουθούν να κοιμούνται άγρια σε νοσοκομεία, τζαμιά, μη ασφαλή κτίρια. Αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη καταστροφή, αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, έχουμε δει πάρα πολύ πόνο και ταλαιπωρία».

«Οι επιζώντες κοιμούνται στους κήπους, όλοι εκτεθειμένοι χωρίς ρούχα, χωρίς καν παπούτσια. Δεν υπάρχουν κουβέρτες, οι πόροι εξαντλούνται γρήγορα. Χρειαζόμαστε βαρύ εξοπλισμό. Κοιτάξτε τις χώρες που έσπευσαν να βοηθήσουν την Τουρκία και τις χώρες που προσπάθησαν να μας βοηθήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Nadim Issa.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα