ΕπικαιρότηταΠολιτική

Εφη Αχτσιόγλου: Οι τριετίες επανέρχονται, η νίκη είναι των εργαζομένων

Με μια ιστορικής σημασίας απόφαση, το Συμβούλιο της Επικρατείας επαναφέρει το επίδομα προϋπηρεσίας, γνωστό και ως «τριετίες», η παροχή του οποίου είχε σταματήσει από το 2012.

Και αυτό, διότι με απόφασή του απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και άλλων περιφερειακών εργοδοτικών Ενώσεων που ζητούσαν να ακυρωθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας της 18ης Φεβρουαρίου 2019, με την οποία δινόντουσαν οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, του ημερομισθίου των 22,83 ευρώ και την καταβολή τριετιών στους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Με αφορμή την συγκεκριμένη απόφαση, η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου, σημειώνει μεταξύ άλλων και τα εξής:

“Με εγκύκλιο που εκδώσαμε τον Φεβρουάριο του 2019, κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Εργασίας, καταστήσαμε σαφές ότι οι προσαυξήσεις λόγω μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες) θα πρέπει να καταβάλλονται κανονικά υπολογισμένες στον νέο κατώτατο μισθό που μόλις είχαμε αυξήσει στα 650 ευρώ. Τότε αυξήθηκαν οι τριετίες κατά 11%, όσο και ο κατώτατος μισθός”.

Και συμπληρώνει:

“Λίγο διάστημα αργότερα, ο ΣΕΒ επιδίωξε την ακύρωση της εγκυκλίου με αίτησή του στο ΣτΕ και άρα την παραγωγή αποτελέσματος εις βάρος των εργαζομένων.

Σημειωτέον, ότι ο κ. Σκέρτσος ήταν ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, μέχρι την ανάληψη της υπουργικής θέσης, δίπλα στον κ. Μητσοτάκη.

Οπως κάνουν γνωστό πλήθος δημοσιευμάτων, το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του ΣΕΒ.

Αν και οι λεπτομέρειες της απόφασης δεν είναι γνωστές, καθώς το πλήρες κείμενό της δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, η απόφαση συνιστά μία κρίσιμη νίκη για τους εργαζόμενους.

Συνιστά περαιτέρω μία σημαντική δικαίωση των προσπαθειών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ του κόσμου της μισθωτής εργασίας”.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα