ΕπικαιρότηταΠολιτική

«Δυναμικό διάδρομο τιμών» για την ενέργεια προτείνουν Ελλάδα, Βέλγιο και Ιταλία

Πρόταση για την Κομισιόν να εισαγάγει έναν «δυναμικό διάδρομο τιμών» για το φυσικό αέριο, έχουν συντάξει Πoλωνία, Ιταλία, Βέλγιο και Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας και o υψηλός πληθωρισμός.

«Ο διάδρομος θα εφαρμοσθεί σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής και δεν θα περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες περιοχές, ούτε σε ειδικές χρήσεις του φυσικού αερίου», αναφέρεται στο σχέδιο της πρότασης.

Σύμφωνα με την πρόταση, το πλαφόν θα πρέπει να μπει ευέλικτα και σε αρκετά υψηλά επίπεδα ώστε να προσελκύει πωλητές. Θα υπάρχει μάλιστα και πρόβλεψη να γίνονται συναλλαγές σε υψηλότερες από τις τιμές που ορίζει ο «διάδρομος» αν αυτό απαιτηθεί για να προσελκυθούν οι απαιτούμενες ποσότητες αερίου. O «διάδρομος» θα ισχύει και σε υφιστάμενα μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση προβλέπει την επιβολή πλαφόν για τις εισαγωγές φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δίνει και τη δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων πώλησης φυσικού αερίου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τιμή υψηλότερη από το πλαφόν εισαγωγής, αν και εφόσον αυτό χρειαστεί.

Η επιβολή προσωρινού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στην ατζέντα της κρίσιμης άτυπης συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την Παρασκευή στην Πράγα.

“Θα πείσουμε και τους άλλους Ευρωπαίους, το αργότερο μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 20ης και 21ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες”, διαβεβαίωσε επ’ αυτού ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα