ΕπικαιρότηταΚόσμος

Δραματική προειδοποίηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Μπορεί να διαρκέσει 10 χρόνια»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει ακόμη και 10 χρόνια, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, η οποία τονίζει πως η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι λιγότερο αξιόπιστη από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Απευθυνόμενη στους δυτικούς συμμάχους, είπε πως ο Ρώσος ηγέτης είναι ένας «απελπισμένος σκευωρός» που δεν πρέπει να ανταμείβεται για την επιθετικότητά του.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Βρετανία ανησυχούν ότι ο Πούτιν μπορεί να εξαπολύσει επιθέσεις στη Μολδαβία ή τη Γεωργία, εάν του επιτραπεί να έχει υπό τον έλεγχό του την ουκρανική επικράτεια, παρατείνοντας τον πόλεμο για τα επόμενα χρόνια, γράφει η Daily Mail.

Σε ομιλία της το βράδυ της Τετάρτης, η Τρας προειδοποίησε ότι «αν ο Πούτιν τα καταφέρει, θα υπάρξει ανείπωτη περαιτέρω δυστυχία σε όλη την Ευρώπη και τρομερές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Ένας πόλεμος είναι κάτι παράλογο τον 21ο αιώνα»

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έφτασε στη Μποροντιάνκα, ένα προάστιο του Κιέβου, στο οποίο οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους ότι διέπραξαν ωμότητες.

«Ένας πόλεμος είναι κάτι παράλογο τον 21ο αιώνα», δήλωσε.

Ο Γκουτέρες, που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου όταν ξέσπασε ο πόλεμος, έκανε τις δηλώσεις αυτές μπροστά από κατεστραμμένα σπίτια: «Φαντάζομαι την οικογένειά μου σε ένα από αυτά τα σπίτια (…) Βλέπω τις εγγονές μου να τρέχουν πανικόβλητες. Ο πόλεμος είναι κάτι παράλογο τον 21ο αιώνα, κανένας πόλεμος δεν είναι αποδεκτός τον 21ο αιώνα», τόνισε.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ μετέβη επίσης και στην Μπούτσα, άλλο προάστιο του Κιέβου όπου υπάρχουν καταγγελίες για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τους Ρώσους στρατιώτες, και στη συνέχεια το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Γκουτέρες ζήτησε από τη Ρωσία να «δεχθεί να συνεργαστεί» με την έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου που ενδέχεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

«Όταν κοιτάζουμε αυτό τον φρικτό χώρο, βλέπω πόσο σημαντικό είναι να έχουμε μια ολοκληρωμένη έρευνα και να αποδώσουμε ευθύνες», δήλωσε από τη Μπούτσα. «Ζητώ από τη Ρωσία να δεχθεί να συνεργαστεί με το ΔΠΔ», υπογράμμισε ο Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες έφτασε την Τετάρτη το βράδυ στην Ουκρανία. Την Τρίτη επισκέφθηκε τη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν από τον οποίο ζήτησε να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις περιοχές που βομβαρδίζονται από τον ρωσικό στρατό, κυρίως στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα