FeaturedΕπικαιρότηταΚόσμος

Δραματικές στιγμές στην Ουκρανία: Για Παγκόσμιο Πόλεμο κάνει λόγο ο Μπάιντεν!

Με την επισήμανση ότι δεν πρόκειται να στείλει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία για το ενδεχόμενο διάσωσής τους, ο Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση προς τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται είτε για τουρισμό, είτε για επίσκεψη ή επαγγελματικές υποχρεώσεις στην συγκεκριμένη χώρα, να την εγκαταλείψουν γρήγορα και χωρίς δισταγμό.

Λαμβάνοντας ως αφορμή το ουκρανικό ζήτημα και απευθυνόμενος με δραματικό τόνο προς τους συμπατριώτες του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επισημαίνει ότι “τα πράγματα μπορεί να πάρουν πολύ άσχημη τροπή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα”, χτυπώντας ουσιαστικά την καμπάνα για εξελίξεις στις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία, οι οποίες μοιάζουν με “φωτιά” που σιγοκαίει…

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την έκκλησή του χρησιμοποίησε τις λέξεις “παγκόσμιος πόλεμος”: “Εχουμε να κάνουμε με έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο. Οταν οι Αμερικανοί αρχίζουν να ανταλλάσσουν πυρά με τους Ρώσους, έχουμε παγκόσμιο πόλεμο. Ο κόσμος μας είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που ήταν”, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

 Παραλλήλως, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, ζήτησε επίσης από τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία, να φύγουν από τη συγκεκριμένη χώρα μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες.

Οπως υπογράμμισε, είναι απολύτως αυτονόητο ότι μια ρωσική αεροπορική επίθεση, θα καθιστούσε εξαιρετικά πιο δύσκολη την αναχώρησή τους.

Ωστόσο, «ανά πάσα στιγμή», ακόμη και πριν από τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, στις 20 Φεβρουαρίου, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, μια ρωσική επίθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Στην παρούσα κρίσιμη φάση, οι σχέσεις μεταξύ των δυο μεγάλων δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο, χαρακτηρίζονται ως τουλάχιστον εχθρικές.

Από την πλευρά της η Μόσχα εκτιμά πως η Δύση με Δούρειο Ιππο το ΝΑΤΟ επιθυμεί να δημιουργήσει τη δική της επιρροή στην Ουκρανία με στόχο τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε ενεργειακό επίπεδο. Από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας μάλιστα, έχει αναφερθεί ότι για τη διευκόλυνση αυτού του σχεδίου, η δημόσια υποστήριξη για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ έχει αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό.

Στον αντίποδα, η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Ρωσία πως αν και δεν παραδέχεται ότι απώτερος στόχος της είναι να εισβάλλει στην Ουκρανία, η προσάρτηση της Κριμαίας και η συγκέντρωση περισσοτέρων από 100.000 στρατιωτών της στα σύνορα με τη συγκεκριμένη χώρα τους τελευταίους μήνες, καταδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο.

Οι δυτικές χώρες προτρέπουν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία

Στο ίδιο πλαίσιο με τις ΗΠΑ, κινούνται και μια σειρά από χώρες. Στην Ελλάδα το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία  συνιστά στους Ελληνες πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Πρεσβεία της χώρας μας στο Κίεβο.

Στη Βρετανία, οδηγία του Φόρεϊν Οφις καλεί επίσης όλους τους Βρετανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, ενώ υπάρχει οδηγία και εναντίον κάθε ταξιδιού, τουριστικού ή επαγγελματικού κ.λπ. προς αυτή τη χώρα.

Η Νορβηγία και η Λετονία, προστέθηκαν ήδη στις χώρες εκείνες, που καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από την περιοχή. Οι ιθύνοντες της νορβηγικής κυβέρνησης προτρέπουν τους συμπατριώτες τους να μην ταξιδεύουν σε περιοχές της Ρωσίας που απέχουν λιγότερα από 250 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς και να αποφεύγουν τα ταξίδια σε όλη τη Λευκορωσία, εκτός της πρωτεύουσας Μινσκ.

Ακόμα, η Βόρεια Μακεδονία κάλεσε σήμερα τους πολίτες της να φύγουν από την Ουκρανία, επικαλούμενη την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα αυτή.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι συγγενικά πρόσωπα του προσωπικού της πρεσβείας του στο Κίεβο αποχωρούν από την Ουκρανία, με την ισραηλινή κυβέρνηση να επικαλείται «επιδείνωση της κατάστασης», ενώ προέτρεψε τους Ισραηλινούς να μην ταξιδέψουν στην Ουκρανία, αλλά και όσους βρίσκονται εκεί, να «αποφεύγουν περιοχές εντάσεων».

Στην ίδια γραμμή της εγκατάλειψης της Ουκρανίας και η Ολλανδία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ολλανδική διπλωματική αποστολή θα απομακρυνθεί από το Κίεβο και θα μεταφερθεί μακριά από τα ρωσικά σύνορα, στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured