ΕπικαιρότηταΚόσμος

Δραματικές στιγμές μετά το πραξικόπημα στο Σουδάν: Τρεις νεκροί και 80 τραυματίες

Ο στρατός του Σουδάν πήρε την εξουσία από μια μεταβατική κυβέρνηση τη Δευτέρα, ενώ στρατιώτες σκότωσαν τουλάχιστον τρεις ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 80, καθώς ξέσπασαν διαδηλώσεις στους δρόμους κατά του πραξικοπήματος.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο στρατηγός Abdel Fattah alBurhan, ηγέτης του πραξικοπήματος, διέλυσε το στρατιωτικό-πολιτικό Κυρίαρχο Συμβούλιο που είχε συσταθεί για να καθοδηγήσει τη χώρα στη Δημοκρατία, μετά την ανατροπή του μακροχρόνιου αυταρχικού Omar alBashir, σε μια λαϊκή εξέγερση πριν από δύο χρόνια.

Ο Μπουρχάν κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λέγοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις έπρεπε να προστατεύσουν την ασφάλεια και την ειρήνη, ωστόσο υποσχέθηκε να διεξαγάγει εκλογές τον Ιούλιο του 2023 και να παραδώσει τότε την εξουσία σε μια εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση.

«Αυτό που περνάει η χώρα τώρα, είναι μια πραγματική απειλή και κίνδυνος για τα όνειρα της νεολαίας και τις ελπίδες του Εθνους», είπε επ’ αυτού.

Νέοι αντιτίθενται στο πραξικόπημα στους περιφραγμένους δρόμους, καθώς ξέσπασαν συγκρούσεις με στρατεύματα.

Η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών, δήλωσε ότι τρεις άνθρωποι πέθαναν από τραύματα μετά από πυροβολισμούς από στρατιώτες και τουλάχιστον 80 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο πρωθυπουργός Abdalla Hamdok, οικονομολόγος και πρώην ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ, συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία αφού αρνήθηκε να προχωρήσει σε δήλωση για την υποστήριξη της δικτατορίας που επιβάλλεται στη χώρα.

Το υπουργείο Πληροφοριών, που εξακολουθεί να είναι πιστό στον Χάμντοκ, προέτρεψε τους πολίτες να αντισταθούν, αναφέροντας ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που αντιτίθενται στο πραξικόπημα, έχουν βγει στους δρόμους και έχουν δεχθεί πυροβολισμούς, κοντά στο στρατιωτικό αρχηγείο, στο Χαρτούμ.

Παραλλήλως, οι υπάλληλοι της Κεντρικής Τράπεζας εξήγγειλαν απεργία για να απορρίψουν το πραξικόπημα, ανέφερε το υπουργείο.

Τα στρατεύματα είχαν συλλάβει πολιτικά μέλη του Κυρίαρχου Συμβουλίου και στελέχη της κυβέρνησης, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας: «Υψώνουμε δυνατά τη φωνή μας για να απορρίψουμε αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος».

Επίσης, συνελήφθη ο διευθυντής ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης, όπως δήλωσε η οικογένειά του.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιέρ, δήλωσε σχετικά: «Απορρίπτουμε τις ενέργειες του στρατού και ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του πρωθυπουργού και άλλων που έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό».

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανέφερε ότι δεν έχει να σχολιάσει τίποτα σχετικά με τις εξελίξεις, ωστόσο εκπρόσωπός του, είπε ότι ως πρώτη αντίδραση, σταματάει η οικονομική στήριξη των 700 εκατομμυρίων δολαρίων  στο Σουδάν.

Η πρώτη αντίδραση από την Ευρώπη ήρθε από τη Γαλλία.

Ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, καταδίκασε απερίφραστα την απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Σουδανού πρωθυπουργού και των πολιτών μελών της κυβέρνησης.

Στην πόλη  Ομντουρμάν, οι διαδηλωτές έκλεισαν δρόμους και φώναζαν υπέρ της πολιτικής διακυβέρνησης.

“Ο Μπουρχάν δεν μπορεί να μας εξαπατήσει. Αυτό είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα”, είπε ένας νεαρός άνδρας που έδωσε το όνομά του ως Σάλεχ.

Το Σουδάν στο μεγαλύτερο μέρος της μετααποικιακής του ιστορίας, κυβερνήθηκε από στρατιωτικούς ηγέτες, που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικοπήματα.

Είχε γίνει ενοχλητική στη Δύση και βρισκόταν στη λίστα τρομοκρατίας των ΗΠΑ υπό τον Μπασίρ, ο οποίος φιλοξενούσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν τη δεκαετία του 1990 και σήμερα καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, για εγκλήματα πολέμου.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα