ΕπικαιρότηταΤουρισμός

Διθυραμβικό άρθρο της Le Monde για τα Μετέωρα – «Οι ασβεστολιθικοί γίγαντες της Θεσσαλίας»

Η γαλλική Le Monde συμπεριλαμβάνει τα Μετέωρα μεταξύ των 20 κορυφαίων προορισμών στον κόσμο, ένα μέρος που πρέπει κανείς να επισκεφτεί οπωσδήποτε μέσα στο 2023.

Στο ρεπορτάζ παρουσιάζεται αναλυτικά η μοναδικότητα της περιοχής, καθώς και η σπουδαία ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της, ενώ περιλαμβάνονται επίσης προτάσεις για ποδηλατικές ή πεζοπορικές περιηγήσεις και όλες οι χρηστικές πληροφορίες για τη διοργάνωση του ταξιδιού.

Τι έγραφε η Le Monde τον Δεκέμβριο για τα Μετέωρα

Τα Μετέωρα μπορούν να ανακαλυφθούν και να εξημερωθούν αν αφιερώσετε χρόνο, γράφει το γαλλικό δημοσίευμα της Le Monde. Αυτή η πολυτέλεια συνιστάται ακόμη και αν θέλετε να κατανοήσετε την εναέρια και ουράνια μαγεία τους.

Ένα τοπίο που γεννήθηκε μέσα από τη θάλασσα, πριν από 200 έως 300 εκατομμύρια χρόνια, όταν η θάλασσα κάλυπτε τη μεγάλη πεδιάδα της Θεσσαλίας.

Η θάλασσα έχει εξαφανιστεί και η διάβρωση κατά τη διάρκεια των χιλιετιών έχει σμιλέψει αυτούς τους κάθετους ασβεστολιθικούς γίγαντες, συνεχίζει ενθουσιασμένος ο αρθρογράφος του γαλλικού μέσου. Μια επικάλυψη στρωμάτων που είναι ορατή από μακριά. Ένα συσσωμάτωμα από βότσαλα που συνδέονται με ένα αμμώδες τσιμέντο.

Μετέωρα: Μεταξύ ουρανού και γης

Από κοντά το πέτρωμα μοιάζει με ψαμμίτη. Μόνο που είναι απίθανης σκληρότητας, σημειώνει το δημοσίευμα για τους πελώριους όγκους, τα Μετέωρα. Τα βότσαλα, στο μέγεθος μιας ελιάς ή ενός καρπουζιού, είναι κολλημένα μεταξύ τους με ένα είδος σκυροδέματος.

Στον ήλιο, αυτά τα ιζήματα χιλιάδων ετών λάμπουν. Το σχήμα είναι ιλιγγιώδες: τοίχοι άνω των 600 μέτρων, πύργοι μεταξύ ουρανού και γης που προσελκύουν τους ορειβάτες, καθώς τα Μετέωρα είναι διάσημο σημείο για αναρρίχηση.

Αυτή η ομορφιά δεν διέφυγε της προσοχής των περιπατητών, των μοναχών που ήταν οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν στις σπηλιές και τις κοιλότητες αυτών των τόπων τον 11ο αιώνα. Στον Αθανάσιο των Μετεώρων, ο οποίος είχε ένα όραμα με κρεμαστούς βράχους από μακριά, οφείλουμε το όνομά τους και την ανέγερση του πρώτου μοναστηριού, αυτού των Μεγάλων Μετεώρων, γύρω στο 1350.

Σήμερα, λειτουργούν έξι μοναστήρια στα Μετέωρα, τα οποία υποδέχονται φιλόξενα στο αρχονταρίκι τους τον επίδοξο προσκυνητή. Πρόκειται για τις μονές του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου, του Βαρλαάμ, του Ρουσσάνου, της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Στεφάνου.

Τα Μετέωρα προβάλουν από την Καλαμπάκα

Από το χωριό Καλαμπάκα, τα Μετέωρα εμφανίζονται σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό, συνεχίζει το δημοσίευμα. Αυτές οι αετοφωλιές συγχωνεύονται με τον βράχο, μια ψευδαίσθηση που διατηρείται επιδέξια από τους κατασκευαστές τους.

“Μου αρέσει πολύ το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, είναι μικρό και έχει όμορφες τοιχογραφίες. Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας είναι επίσης όμορφο, αλλά υπάρχουν λίγες ομάδες γιατί πρέπει να ανέβεις τα σκαλοπάτια”, λέει η ξεναγός Λίνα Καρακατσάνη, πριν εξηγήσει ότι τα ερείπια των αρχαίων θρησκευτικών κτιρίων σχηματίζουν τους θόλους και τους βράχους των βραχώδων κορυφών.

Τα τρία πιο «κρυφά» μέρα που θέλεις να επισκεφτείς στα Μετέωρα

Σας έχουμε παραθέσει ξανά, από την ταξιδιωτική ιστοσελίδα dicovergreece.gr τα τρία μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε εφόσον βρεθείτε στα Μετέωρα:

Το πολύτοξο γεφύρι της Σαρακήνας

Σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από την Καλαμπάκα, με κατεύθυνση προς τα Τρίκαλα, θα βρείτε την ιστορική κοινότητα της Σαρακήνας. Εκεί υπάρχει το πιο μεγάλο πολύτοξο πέτρινο γεφύρι του νομού Τρικάλων, το περίφημο εξάτοξο γεφύρι της Σαρακήνας, που χρονολογείται στον 16ο αιώνα. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα των Μετεώρων.

Το προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας

Μόλις 4 χλμ έξω από την Καλαμπάκα θα βρείτε ένα υποβλητικό σκηνικό, ένα σπήλαιο-αξιοθέατο που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σας. Στο εσωτερικό του σπηλαίου, μια κύρια αίθουσα 500 τ.μ. περίπου. Ο σχηματισμός του ασβεστολιθικού βράχου της Θεόπετρας τοποθετείται στην ανώτερη Κρητιδική περίοδο (137.000.000-65.000.000 χρόνια από σήμερα).

Μοναδικά τοπία για πεζοπορία και ποδήλατο

Στα Μετέωρα το περπάτημα είναι ιδιαίτερα απολαυστικό και τα τοπία συναρπάζουν. Μπορείτε να το κάνετε οργανωμένα, με τη βοήθεια των εταιρειών εναλλακτικού τουρισμού που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Μια ακόμη επιλογή είναι το ποδήλατο βουνού.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα