ΔήμοιΔήμος ΑθηναίωνΠολιτισμός

Δήμος Αθηναίων: O “Πολιτισμός στις Γειτονιές” κάνει 2η στάση στο Παγκράτι! 

 

16 Ημέρες, 16 συνεργαζόμενοι Φορείς, 14 Δράσεις

Είσοδος Ελεύθερη

Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Athens Culture Net, διοργανώνει και υλοποιεί πολιτισμικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο,  στις γειτονιές της Αθήνας!

Μετά την Κυψέλη, από τις 14 έως και τις 30 Ιουνίου, 14 νέες δράσεις έρχονται σε μια αγαπημένη περιοχή της Αθήνας, στο Παγκράτι.

Το Εθνικό Θέατρο και οι Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων, η Διαπολιτισμική Χορωδία της Ε.Λ.Σ., αλλά και η El Sistema, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Ηρακλειδών, το Ωδείο Αθηνών, το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, το 4ο Δημοτικό Σχολείο και το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Athens Digital Arts Festival, το Ιδρυμα TAKIS, αλλά και οι Απλετοι Κήποι και το Balkans Beyond Borders, δικτυώνονται και συνεργάζονται, φέρνοντας στο Παγκράτι πρωτότυπες πολιτιστικές δράσεις και εργαστήρια.

Οι πλατείες Προσκόπων, Βαρνάβα και Μεσολογγίου, μπαίνουν σε ρυθμό καλοκαιρινό, με μουσικές, χορωδίες, δρώμενα, ψηφιακές προβολές.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής γιορτάζεται με ένα αφιέρωμα στον διεθνούς φήμης Ελληνα μουσικό, Ιάννη Ξενάκη, που φέτος κλείνουν 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Ενώ οι φανατικοί της Λιλιπούπολης και του μοναδικού Μάνου Χατζηδάκι δίνουν ραντεβού (που αλλού;) στο αγαπημένο στέκι του συνθέτη, στην πλατεία Προσκόπων, σε μια εκδήλωση με πολλή μουσική και μοναδικές ιστορίες, που θα τιμήσουν και οι μουσικοί Γιώργος Κουρουπός και Νίκος Κυπουργός.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, με την ευκαιρία της έναρξης των εκδηλώσεων, δήλωσε τα εξής: 

“Φέρνουμε τον πολιτισμό στις γειτονιές! Καθημερινά, αλλά και με πρωτοβουλίες όπως αυτή. Στηρίζουμε τη  γειτονιά, το ζωντανό κύτταρο της πόλης μας. Αναδεικνύουμε την ξεχωριστή ιστορία της, την πολυπολιτισμικότητα της, τη δυναμική της στο παρόν. Δίνουμε βήμα στις δημιουργικές ομάδες, μοιραζόμαστε τα όνειρα αλλά και τις αναμνήσεις των κατοίκων. Φέρνουμε έναν πολιτισμό που ενώνει, εξωστρεφή , ανοιχτό και προσιτό σε όλες και όλους”.

 

Το πλήρες πρόγραμμα

 

14 Ιουνίου

 • Βραδιά Ισπανικού Κινηματογράφου, Ινστιτούτο Θερβάντες

El Bola, Achero Mañas 2000, 90′

Βραβεύτηκε με 3 Γκόγια: καλύτερης ταινίας, πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού (Χουάν Χοσέ Μπαγιέστα) και καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.

Τοποθεσία:  4ο Δημοτικό Παγκρατίου, Κόνωνος και Θεαγένους

Ώρα έναρξης: 19.30 – Είσοδος ελεύθερη

 

15 Ιουνίου

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ:  «και οι λέξεις θα έρθουν», μια συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με τις Λέσχες Φιλίας και την αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας Πολιτών

Το εργαστήρι θα αναδείξει τις δυνατότητες όσων έχουν διάθεση για παιχνίδι και δημιουργική έκφραση να δημιουργήσουν μικρά θεατρικά δρώμενα, αντλώντας από τις εμπειρίες ζωής τους, αλλά και από την μεταξύ τους αλληλεπίδραση και βαθύτερη γνωριμία. Ενθαρρύνει την κοινωνικοποίηση και την συλλογικότητα μετά από μια επώδυνη περίοδο απομόνωσης και απωλειών. Διδάσκει η Νατάσσα Σφενδυλάκη.

Τοποθεσία: Λέσχη Φιλίας Παγκρατίου, Πρατίνου 12, 11634

Ωρα: 09:45- 11:45

 

 • Εδώ Λιλιπούπολη!  Ωδείο Αθηνών

Οι Γιώργος Κουρουπός, Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Μαραγκόπουλος και Χάρης Ξανθουδάκης, παλιοί συνεργάτες και φίλοι του Μάνου Χατζηδάκι, θα μαζευτούν στο παλιό τους στέκι, στον «Μαγεμένο Αυλό» και θα κουβεντιάσουν για τον Μάνο, για τη μουσική, τη δημιουργία της Λιλιπούπολης, και για πολλά άλλα. Συμμετέχει το τμήμα Σύγχρονου Τραγουδιού του Ωδείου Αθηνών, της Λαρίσας Ιασωνίδου.

Τοποθεσία: Μαγεμένος Αυλός, πλατεία Προσκόπων

Ωρα έναρξης: 20:00 – Είσοδος ελεύθερη

 

 • «Είμαστε ο τόπος», BBB in the neighborhood Vol VI 

Προβολή επιλεγμένων Ταινιών Μικρού Μήκους, για τη διαλεκτική σχέση του ανθρώπου με το αστικό τοπίο, τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν οι συνήθειες και η καθημερινότητά μας και τον αντίκτυπο που έχουν στη διαμόρφωσή του. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς.

Τοποθεσία: 4ο Δημοτικό Παγκρατίου, Κόνωνος και Θεαγένους.

Ωρα έναρξης: 19:30 – Είσοδος ελεύθερη

 

17 Ιουνίου

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: «και οι λέξεις θα έρθουν», μια συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου, με τις Λέσχες Φιλίας και την αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας Πολιτών

Το εργαστήρι θα αναδείξει τις δυνατότητες όσων έχουν διάθεση για παιχνίδι και δημιουργική έκφραση, να δημιουργήσουν μικρά θεατρικά δρώμενα αντλώντας από τις εμπειρίες ζωής τους, αλλά και από την μεταξύ τους αλληλεπίδραση και βαθύτερη γνωριμία. Ενθαρρύνει την κοινωνικοποίηση και την συλλογικότητα μετά από μια επώδυνη περίοδο απομόνωσης και απωλειών. Διδάσκει η Νατάσσα Σφενδυλάκη 

 Τοποθεσία : Λέσχη Φιλίας Παγκρατίου, Πρατίνου 12, 11634

Ωρα : 10:30 – 12:30

 

18 Ιουνίου

«Τι είναι τέχνη, ποιο το ωραίο ή το άσχημο, τον καιρό της πληροφορικής;».

Συνεργασία του Βυζαντινού Χριστιανικού Μουσείου με τo Μουσείο Ηρακλειδών.

Ανοιχτή συζήτηση για το πώς μεταβάλλονται οι μεγάλες έννοιες , και πώς διαφέρει το βλέμμα κάθε γενιάς.

Συμμετέχουν: Ο καθηγητής φιλοσοφίας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας και Τεχνολογίας, Γιάννης Σταματέλλος, PhD και από το ΒΧΜ , η διευθύντρια κυρία Παρή Καλαμαρά και  η προϊσταμένη του Τμήματος Συλλογής Εικόνων, Τοιχογραφιών, Ψηφιδωτών, Αντιγράφων, Χειρογράφων, Ανθιβόλων, Φαίδρα Καλαφάτη.

Τοποθεσία: Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο, Λ. Βασιλίσσης Σοφίας 22.

Ωρα έναρξης: 19:30 – Είσοδος ελεύθερη

 

19 Ιουνίου

 • Η «Ορχήστρα της Κυψέλης» του El Sistema Greeceστο Παγκράτι!

Μπορούν παιδιά και νέοι με διαφορετική εθνικότητα και κουλτούρα, που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα, να σχηματίσουν μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα; Φυσικά και μπορούν! Η ανοιχτή πρόβα του El Sistema Greece αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η μουσική είναι μια διεθνής γλώσσα και ένα ισχυρό εργαλείο κοινωνικής ένταξης.

Τοποθεσία: Ιδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Παγκράτι

Ωρα έναρξης: 12:30 – Είσοδος ελεύθερη

 • Η Διαπολιτισμική χορωδία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στις γειτονιές του κόσμου!

Διανύοντας την τέταρτη χρονιά από τη δημιουργία της, η Διαπολιτισμική Χορωδία συνεχίζει το συναρπαστικό πολυπολιτισμικό ταξίδι της. Τραγούδια άφθαρτου μελωδικού πλούτου από την παραδοσιακή μουσική των χωρών προέλευσης των μελών της (ήδη αριθμεί πάνω από 25 μέλη) συνθέτουν το ρεπερτόριό της, το οποίο εμπλουτίζεται διαρκώς.

Τοποθεσία: Πλατεία Μεσολογγίου, Παγκράτι

Ωρα έναρξης: 2:00 – Είσοδος ελεύθερη

 

21 Ιουνίου

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 

 • «Αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη» Για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου, διεθνούς Ελληνα συνθέτη. Μια συνεργασία του Ωδείου Αθηνών με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Παλιός μαθητής του Ιάννη Ξενάκη στο Παρίσι, ο συνθέτης και μουσικολόγος Χάρης Ξανθουδάκης θα μιλήσει για την επανάσταση που έφερε ο διεθνούς φήμης συνθέτης, στον χώρο της μουσικής. Τις αφηγήσεις αυτές, η χορογράφος Λίλα Ζαφειροπούλου, θα μετουσιώσει σε χορογραφία και βήματα χορού. Συμμετέχει η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.

Τοποθεσία: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασιλίσσης Σοφίας 22.

Ωρα έναρξης: 20:30 – Είσοδος ελεύθερη

 

22 Ιουνίου

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ:  «και οι λέξεις θα έρθουν», μια συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με τις Λέσχες Φιλίας και την αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας Πολιτών

Το εργαστήρι θα αναδείξει τις δυνατότητες όσων έχουν διάθεση για παιχνίδι και δημιουργική έκφραση να δημιουργήσουν μικρά θεατρικά δρώμενα αντλώντας από τις εμπειρίες ζωής τους, αλλά και από την μεταξύ τους αλληλεπίδραση και βαθύτερη γνωριμία. Ενθαρρύνει την κοινωνικοποίηση και την συλλογικότητα μετά από μια επώδυνη περίοδο απομόνωσης και απωλειών. Διδάσκει η Νατάσσα Σφενδυλάκη 

Τοποθεσία: Λέσχη Φιλίας Αγίου Αρτεμίου, Μετεώρων 16 και Δαμάρεως, 11631

Ωρα: 10:30 – 12:30

“Τα παραμύθια των πολύχρωμων φτερών”, Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Παραμύθια από την προφορική παράδοση της Ελλάδας κι άλλων λαών, με πρωταγωνιστή τη φύση και διανθισμένα με παραδοσιακά τραγούδια, μας ταξιδεύουν σε δάση μαγικά και τοπία καταπράσινα γεμάτα μελωδίες που όλοι είμαστε καλεσμένοι να τραγουδήσουμε.

Θα ακολουθήσει δημιουργικό εργαστήρι κατασκευής διακοσμητικού λουλουδιού. Με την αφηγήτρια Καλλιόπη Λιαδή.

Μικτό κοινό: 5-105 ετών, Τοποθεσία: Αλσος Παγκρατίου

Ωρα έναρξης:  19:00 – Είσοδος ελεύθερη

 

23 Ιουνίου

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ:  «και οι λέξεις θα έρθουν», μια συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με τις Λέσχες Φιλίας και την αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας Πολιτών

Το εργαστήρι θα αναδείξει τις δυνατότητες όσων έχουν διάθεση για παιχνίδι και δημιουργική έκφραση, να δημιουργήσουν μικρά θεατρικά δρώμενα αντλώντας από τις εμπειρίες ζωής τους, αλλά και από την μεταξύ τους αλληλεπίδραση και βαθύτερη γνωριμία. Ενθαρρύνει την κοινωνικοποίηση και την συλλογικότητα μετά από μια επώδυνη περίοδο απομόνωσης και απωλειών. Διδάσκει η Νατάσσα Σφενδυλάκη 

 Τοποθεσία: Λέσχη Φιλίας Αγίου Αρτεμίου, Μετεώρων 16 και Δαμάρεως, 11631

Ωρα έναρξης: 10:30 – 12:30 

 

 • «Μαγνητικά γλυπτά»! Ιδρυμα Takis, εκπαιδευτικό εργαστήρι

Μια διαθεματική προσέγγιση της γνώσης και βιωματική μάθηση, που διεγείρει τις αισθήσεις και θέτει ερωτήματα που προωθούν την δημιουργική ελεύθερη έκφραση των παιδιών, καθώς  παράλληλα έρχονται σε επαφή με το εικαστικό έργο του παγκοσμίου φήμης Ελληνα καλλιτέχνη Takis.

Ηλικίες: 9 – 12 ετών

Τοποθεσία:  Ιδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Παγκράτι.

Ωρα έναρξης: 11:00

Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προκράτηση θέσης στην ιστοσελίδα του Μουσείου Γουλανδρή.

 

24 Ιουνίου

«Στην πόλη o ήχος μιας γραμμής», Ιδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, Εργαστήριο για παιδιά

Με ενεργοποίηση του σώματος και των αισθήσεων, περιπατητική δραστηριότητα και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες θα ενεργοποιήσουν το δημόσιο χώρο του μουσείου, θα συναντήσουν σημαντικά έργα τέχνης από τη συλλογή Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και θα δημιουργήσουν το δικό τους χάρτη, βασισμένο στις δικές τους ιστορίες.

Ηλικίες: 3+, Τοποθεσία: Ιδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Παγκράτι

Ωρα έναρξης: 18:30

Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προκράτηση θέσης στην ιστοσελίδα του Μουσείου Γουλανδρή.

 

24 Ιουνίου

 • «Οικόπολη», Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, εκπαιδευτική  δραστηριότητα

Με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον; Τα παιδιά μέσα από ένα επιδαπέδιο παιχνίδι ευαισθητοποιούνται για θέματα προστασίας του  περιβάλλοντος, εξοικειώνονται με μεθόδους οικολογικής συμπεριφοράς στο σπίτι, το σχολείο, το  πάρκο και προβληματίζονται για τον τρόπο που τα ίδια μπορούν να συμβάλλουν .

Τοποθεσία: Περιστύλιο Ωδείου Αθηνών, μπροστά από την είσοδο του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας

Ωρα έναρξης: 11:00 – 15:00

Είσοδος ελεύθερη

 

25 Ιουνίου

 • Ένας δείπνος στο Παγκράτι»,  Άπλετοι Κήποι

Performance δρόμου, που εμπνέεται ένα ανοιχτό τραπέζι σε διάδραση με τους περαστικούς, αντλώντας ιδέες και αφηγήσεις από το δημοφιλές έργο «Δείπνο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με συνδαιτημόνες τους ήρωες του κύκλου των Ατρειδών αλλά και ποιητές ή καλλιτέχνες, που η ζωή και το έργο τους συνδέθηκε με το Παγκράτι.

Τοποθεσία: Πλατεία Μεσολογγίου

Ωρες έναρξης: 19:30 και 20:30 – Είσοδος ελεύθερη

 

29 Ιουνίου

 • Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο, παρουσίαση επιλεγμένων εκθεμάτων.

Μια ζωντανή παρουσίαση επιλεγμένων εκθεμάτων της μόνιμης έκθεσης από επιμελητές των συλλογών του Μουσείου. Παράλληλα οι επισκέπτες θα προσκληθούν να συμμετάσχουν με τυχόν ενθυμήματα που έχουν από την έλευση των μικρασιατών προσφύγων στο Παγκράτι, στην συγκέντρωση ενός μοναδικού, αρχειακού υλικού.

Τοποθεσία: Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο, Βασιλίσσης Σοφίας 22

Ωρες: 10:30 – 12:30 – Είσοδος ελεύθερη

 

30 Ιουνίου

 • «ADAF Open Air Screenings», Athens Digital Arts Festival

Μια κεντρική πλατεία στο Παγκράτι μεταμορφώνεται σε ένα μεγάλο θερινό κινηματογράφο, συναρπάζοντας μικρούς και μεγάλους, μέσα από ένα επιλεγμένο πρόγραμμα από έργα Animation και VideoArt, από την θεματική “FutuRetro” του 18ου Athens Digital Arts Festival.

Τοποθεσία: Πλατεία Βαρνάβα, Παγκράτι

Ωρα έναρξης: 21:00 – 23:00 – Είσοδος ελεύθερη

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Δήμοι