Περιφέρεια Νοτίου ΑιγαίουΠεριφέρειες

Δήμοι Νοτίου Αιγαίου: Η φετινή τουριστική περίοδος, η πιο κρίσιμη των τελευταίων δεκαετιών

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου υπό την προεδρία του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη, μέσω τηλεδιάσκεψης και με εξαιρετικά σημαντικά θέματα στην ημερησία του διάταξη.

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, τα είκοσι ένα (21) μέλη (Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι) του Δ.Σ. και όλοι σχεδόν οι Δήμαρχοι των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Στην ενημέρωσή του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου Αντώνης Β. Καμπουράκης, αναφέρθηκε στις δύσκολες και ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε ολόκληρο τον κόσμο, στην πατρίδα μας, αλλά ειδικά στα νησιά μας, με την πανδημία της νόσου covid-19 και του σφοδρού κύματός της, που δυστυχώς τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνεται δραματικά.

Παραλλήλως, έκανε λόγο για ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης όλων, για να συνεχιστεί ενισχυμένη η αντιμετώπισή της στα Νησιά μας, με παράλληλη προετοιμασία όλων μας σχετικά με τη φετινή τουριστική περίοδο, που διαφαίνεται ως η πιο κρίσιμη των τελευταίων δεκαετιών.

Κάτι που όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, θα επηρεάσει καταλυτικά την κοινωνική, οικονομική, και αναπτυξιακή μας προοπτική.

«Η πρόκληση είναι τεράστια, αλλά και η πρόθεση μας, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να πετύχουμε, είναι ισχυρή», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΝΑ.

Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα επίσπευσης και ολοκλήρωσης, κατά προτεραιότητα στα νησιά, του εμβολιαστικού προγράμματος κατά της πανδημίας.

Επίσης, μίλησε για την ολοκλήρωση της νομικής γνωμοδότησης σχετικά με  τους δασικούς χάρτες στο Νότιο Αιγαίο, που με την πληρότητα και τη νομική της εγκυρότητα, αποτελεί επαρκές όπλο για την επιδίωξη θεσμικής βελτίωσης τού σχετικού νόμου, ώστε αυτός να αποκαταστήσει, με ιστορικο-δικαιακά κριτήρια, τα με πολύ κόπο, μόχθο και αίμα, κεκτημένα δικαιώματα των Νησιωτών μας.

Στην άριστη συνεργασία και αποφασιστική συμπόρευση των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, στο Νότιο Αιγαίο, για όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τα Νησιά μας, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Για το φλέγον θέμα των δασικών χαρτών, ενημέρωσε ότι η ΠΕΔΝΑ έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τη νομική στήριξη και τεκμηρίωση του παννησιωτικού αιτήματος, για τη αποκατάσταση των αδικιώντου σχετικού Νόμου, ενώ η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την τεχνική και πολιτική του υποστήριξη.

Τα πιο σημαντικά ζητήματα που συζητήθηκαν στην συνεδρίαση και οι σχετικές αποφάσεις

  • Εγκρίθηκε και προωθείται προς τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Πολιτείας, η πρόταση – γνωμοδότηση που ολοκληρώθηκε από τον Διδάκτορα Μιχάλη Θεόδωρου Παπαγεωργίου για τους Δασικούς Χάρτες, το νομοθετικό τους καθεστώς στα Νησιά του Νοτίου Αιγαίου και πρόταση για Νομοθετικές Τροπολογίες, για τις αναγκαίες ρυθμιστικές παρεμβάσεις σε αυτό.
  • Αποφασίστηκε η σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού του Νόμου 4674/2020, στον οποίο θα μετέχει η Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, και προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτόν όσοι Δήμοι του Νοτίου Αιγαίου το επιθυμούν.
  • Αποφασίστηκε η εκ νέου παραχώρηση των πυροσβεστικών οχημάτων της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, στους Δήμους των Νησιών μας, για τις ανάγκες Πολιτικής Προστασίας τους, ενώ αυτή η απόφαση θα συμπληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, με την κατανομή και των 6 (έξι) νέων Πυροσβεστικών οχημάτων, ελαφρέος τύπου, που έχει προμηθευτεί και θα παραλάβει η ΠΕΔ.
  • Αποφασίστηκε να ζητηθεί από τη Πολιτεία ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός του πληθυσμού των νησιών μας, με σειρά, ώστε να θωρακιστούν υγειονομικά και να μπορέσουν να ανοίξουν με ασφάλεια την Τουριστική τους δραστηριότητα, ενώ παράλληλα ζητήθηκε και η υποχρεωτική διενέργεια τεστ σε όσους μετακινούνται σε αυτά.

Συζητήθηκε το κατατεθειμένο πλέον προς διαβούλευση Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΣ, με θέμα «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», στο οποίο έγιναν αποδεκτές οι περισσότερες προτάσεις της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, και αποφασίστηκε η επιμονή μας, με επανυποβολή όσων προτάσεών μας δεν έχουν γίνει δεκτές.

Προτεινόμενα