Περιφέρεια ΚρήτηςΠεριφέρειες

Δηλώσεις Σπίρτζη-Αρναουτάκη μετά την αυτοψία στις πληγείσες υποδομές

Ολοκληρώθηκε η αυτοψία του κλιμακίου Κυβερνητικών και Αυτοδιοικητικών παραγόντων στις πληγείσες υποδομές των Χανίων.

Κατά την αυτοψία το πρώτο σημείο ήταν οι κατολισθήσεις στο Σταλό και ακολούθησε επί τόπου η ενημέρωση στις γκρεμισμένες γέφυρες του Πλατανιά και του Κερίτη.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης αναφορικά με τη γέφυρα του Κερίτη είπε πως η αποκατάσταση της θα γίνει στο πρότυπο της ιστορικής γέφυρας της Πλάκας και με προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και όλων των αρμόδιων επιστημονικών, αυτοδιοικητικών και τεχνικών φορέων προκειμένου να αποκατασταθεί ως ένα ιστορικό μνημείο και μια ασφαλής γέφυρα.

Το Υπουργείο Υποδομών αναλαμβάνει τον ΒΟΑΚ

Σε ότι αφορά τον ΒΟΑΚ ο κ. Σπίρτζης είπε πως το Υπουργείο Υποδομών θα αναλάβει τα δυο σημεία των κατολισθήσεων στον Σταλό και το έργο θα εκτελεστεί από το Υπουργείο, τα υπόλοιπα θα αναλάβει η Περιφέρεια με τους Δήμους και θα υπάρχει συνδρομή του Υπουργείου, ανακοίνωσε.

 

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε:

«Άμεσα, προχώρησε ο υπουργός τη χρηματοδότηση προς την Περιφέρεια Κρήτης με τα δέκα εκατ. ευρώ. Συνεννοηθήκαμε με τους δημάρχους να στείλουν τα τεχνικά δελτία για την αποκατάσταση του δημοτικού και αγροτικού δικτύου.

Οι μελέτες που είναι έτοιμες δημοπρατούνται από το Υπουργείο Υποδομών για τον ΒΟΑΚ, ενώ ολοκληρώνονται οι μελέτες του ΟΑΚ που θα αναλάβει την χρηματοδότηση το Υπουργείο Υποδομών για άμεση αποκατάσταση του οδοστρώματος.

Με τη συνεργασία όλων των φορέων υπάρχει θετικό αποτέλεσμα από το συντονισμό που υπήρξε και παρουσία του Υπουργού δόθηκαν λύσεις».

 

Ειδικά για τη γέφυρα στον Αλικιανό ζήτησε από τον κ. Σπίρτζη κι έγινε δεκτό να αποκατασταθεί ως ιστορικό κτίσμα. Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ακόμα πως η καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ευχαριστώντας όσους συμμετέχουν στην προσπάθεια αποτύπωσης των προβλημάτων και της δρομολόγησης λύσεων.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, αναφέρθηκε στις έρευνες για τον αγνοούμενο που συνεχίζονται. «Ήρθε υποστράτηγος με ειδική μονάδα της ΕΜΑΚ και θα εξαντλήσουμε την έρευνα», ανέφερε.

Επίσης, εξήγησε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τους εγκλωβισμένους, τονίζοντας πως μεταφέρθηκαν με μια δύσκολη επιχείρηση από την Κάντανο τρεις άνθρωποι στο Νοσοκομείο στις 6 το πρωί.

«Είμαστε εδώ σε επιφυλακή για ότι χρειαστεί όπως και η Πυροσβεστική κι οι άλλες υπηρεσίες», τόνισε ο κ. Ταφύλλης.

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Περιφέρεια Κρήτης