ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Ολόκληρη η πρόταση της εισαγγελέως

Να αθωωθεί ο Πέτρος Φιλιππίδης για το αδίκημα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση και να κηρυχθεί ένοχος για δυο απόπειρες βιασμού ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας Στέλλα Στόγια.

Σύμφωνα με το lawandorder.gr, η εισαγγελέας ανέφερε: «Εκτιμώντας όλο το αποδεικτικό υλικό, αδυνατώ καταλήξω στο τι ακριβώς συνέβη. Έχω αμφιβολίες. Μπορεί να συνέβησαν τα γεγονότα όπως τα λέει η καταγγέλλουσα στο δικαστήριο, αλλά το δικαστήριο δε μπορεί να καταδικάσει με αμφιβολίες. Οι διαφοροποιήσεις στις καταθέσεις της πρώτης καταγγέλλουσας, δεν είναι λεπτομέρειες. Υπάρχουν αμφιβολίες για το τι ακριβώς συνέβη. Για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό, θα προτείνω να τον κηρύξει αθώο».

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη γυναίκα είχε καταγγείλει ότι βιάσθηκε δυο φορές από τον Πέτρο Φιλιππίδη, αλλάζοντας μάλιστα τις καταθέσεις της, όπως είπε η εισαγγελέας.

Η εισαγγελέας αγόρευσε και για τις δυο άλλες καταγγελίες σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη για απόπειρες βιασμού σε βάρος γυναικών συναδέλφων του.

Ανέφερε χαρακτηριστικά για την πρώτη καταγγελία σε βάρος του ηθοποιού:

«Υπάρχουν ερωτηματικά….. Μια γυναίκα που έχει υποστεί τέτοια πράξη επουδενί δεν πηγαίνει χαρούμενη στο βιαστή της. Μας είπε ότι «έτσι έχουμε γαλουχηθεί στο θέατρο». Μέχρι ποια συμπεριφορά; Μέχρι της διάπραξη κακουργήματος και μάλιστα από αυτά με την μεγαλύτερη απαξία; Κατά την άποψη της ομιλούσας, όχι».

Η εισαγγελέας έκανε λόγο για αντιφάσεις από την πρώτη καταγγέλλουσα για να σημειώσει χαρακτηριστικά: «Σε τρία διαφορετικά όργανα κατέθεσα διαφορετική αποτύπωση των γεγονότων. Αλλά στο ΣΕΗ, αλλά στον εισαγγελέα, αλλά στην ανάκριση. Γιατί δεν είπε στον εισαγγελέα όσα είπε στον ανακριτή. Η καταγγέλλουσα προσήλθε στον εισαγγελέα για να καταγγείλει όσα υπέστη, όχι να τα χαρακτηρίσει νομικά. Το τόσο σοβαρό γεγονός το καταθέτει πρώτη φορά στην ανακρίτρια. Αν το είχε καταθέσει στον εισαγγελέα θα είχα διαφορετική τοποθέτηση, δεχόμενη ότι στο ΣΕΗ ήθελε να καταγράψει μια καταγγελία. Ανακάλυπτε όμως κάτι νέο σε κάθε επόμενο στάδιο».

Αυτές οι διαφοροποιήσεις δημιούργησαν ερωτηματικά στην εισαγγελέα της έδρας. «Ήταν ένα περαστικό που της είχε ξανασυμβεί; Ήταν το συνήθως συμβαίνον; Η πρώτη καταγγέλλουσα υποβάθμισε τα γεγονότα λέγοντας ότι αυτά συμβαίνουν στο θέατρο. Αν ήταν έτσι για ποιο λόγο το απώθησε ως γεγονός;» είπε η εισαγγελέας και επισήμανε ότι όλοι οι επιστήμονες που εξετάσθηκαν συμφώνησαν σε ένα πράγμα, ότι «το βίωμα του βιασμού δεν μπορεί να σβήσει από τη μνήμη του θύματος».

Ενοχος για δυο απόπειρες βιασμού

Ωστόσο, να κηρυχθεί ένοχος ο Πέτρος Φιλιππίδης για το αδίκημα της απόπειρας βιασμού σε βάρος δεύτερης ηθοποιού πρότεινε η εισαγγελέας συνεχίζοντας την αγόρευσή της.

Η εισαγγελέας μεταξύ άλλων είπε: «Η δεύτερη καταγγέλλουσα ήταν πολύ χαρούμενη που θα συνεργάζονταν με ένα μεγάλο καλλιτέχνη. Ο κατηγορούμενος την οδήγησε ένα άδειο θέατρο και στην συνέχεια επιχείρησε να τη βιάσει. Εκείνη προσπάθησε να τον αποφύγει, έκανε μια προσχηματική συνομιλία με τη μητέρα της, την οποία αντιλήφθηκε ο κατηγορούμενος και συνέχισε. Η πράξη του δεν ολοκληρώθηκε όχι επειδή με δίκη του βούληση της σταμάτησε, αλλά γιατί όπως κατέθεσε η καταγγέλλουσα “ξενέρωσε”. Τα καταγγελλόμενα περιστατικά είναι τα ίδια σε όλες τις καταθέσεις της».

Ακόμη και σε ό,τι αφορά στον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι η δεύτερη καταγγέλλουσα εκδικείται τον κατηγορούμενο επειδή δεν πήρε ρόλο, η εισαγγελέας είπε: «Αν ήταν συναινετικό αυτό που έγινε γιατί δεν πήρε το ρόλο; Γιατί στη συνέχεια δε συνεργάστηκαν ποτέ; Γιατί δεν έπαιξε στις δυο σειρές του mega;».

Καταπέλτης ήταν τέλος, η εισαγγελέας και για την τρίτη καταγγελία σε βάρος του ηθοποιού για απόπειρα βιασμού. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του ηθοποιού και για απόπειρα βιασμού σε βάρος συναδέλφου του το 2014 μέσα στο αυτοκίνητο του στο Παλαιό Ψυχικό.

Η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε: «Η καταγγέλουσα κατά την κατάθεση της είχε πάθει κρίση εκείνη τη στιγμή. Έκανε σαν αγρίμι και προσπαθούσε να αποτρέψει τον κατηγορούμενο από το εγκληματικό σχέδιο του, που ήταν να του κάνει πεολειχία. Μέσα στον πανικό της της είχε μείνει η εντύπωση πως ήταν κλειδωμένη η πόρτα. «Είναι εκείνη η στιγμή που λες, πως δεν το έκανα! Γιατί δεν δοκιμασα να ανοίξω; Και τα βάζεις με τον εαυτό σου» μας κατέθεσε εδώ στο δικαστήριο. Η θέση του κατηγορουμένου απέναντι στην κατηγορία είναι πως υπήρχε ερωτική διάθεση. Αν η συναίνεση έχει συναινετικά γιατί δεν τον αναζήτησε αργότερα; Γιατί δεν επιδιώκει να τον συναντήσει ξανά; Έγινε λόγος για το ημερολόγιο της. Πως είναι δυνατόν είπε η υπεράσπιση για αυτό που της συνέβη να μη γράψει κάτι; Και γιατί να γράψει; Γιατί να καταγράψει κάτι φρικτό που της συνέβη. Οι σελίδες εκείνες τις ημέρες είναι κενές. Είναι ενδεικτικό και αυτό».

Η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη θα συνεχιστεί στις 19 Ιανουαρίου οπότε και θα ξεκινήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων των δύο πλευρών. Πρώτος προγραμματίστηκε να αγορεύσει ο συνήγορος της δεύτερης καταγγέλουσας, Χάρης Σαλούστρος.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε τις συνεδριάσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Για τον Ιανουάριο όρισε στις 26 και 27 του μηνός, ενώ οι δικάσιμοι που ανακοίνωσε για τον Φεβρουάριο, θα πραγματοποιηθούν στις 2,3, 6, 7, 8 και 9 του μηνός.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα