FeaturedΕλλάδαΕπικαιρότητα

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Έσπασε» η Μάγδα Φύσσα για τη στιγμή που είδε νεκρό τον Παύλο

«Ο Ρουπακιάς ήρθε για να σκοτώσει και σκότωσε».

Εκφράζοντας αυτή τη βεβαιότητα η Μάγδα Φύσσα καταθέτοντας ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων μίλησε για τις τελευταίες ώρες του γιου της Παύλου. Συναισθηματικά φορτισμένη η μητέρα του Παύλου Φύσσα «έσπασε» όταν περιέγραψε τη στιγμή που είδε το παιδί της νεκρό στο νεκροτομείο μετά την επίθεση που δέχτηκε το μοιραίο βράδυ.

«Προσπάθησα να τον ζεστάνω και να σηκωθεί. Δεν ήταν φοβισμένος, δεν ήταν ταλαιπωρημένος. Δεν ήταν φοβισμένος, κοιμόταν. Να τον ξυπνήσουμε είπα. Δυστυχώς ήταν νεκρός. Και εκεί αρχίζει ο εφιάλτης. Πώς να συνειδητοποιήσεις ότι δεν έχεις το παιδί σου από τη μια στιγμή στην άλλη» ήταν η συγκλονιστική περιγραφή της και έκανε λόγο για «επαγγελματικό χτύπημα» και στοχοποίηση του παιδιού της. «Τον χτύπησε στην καρδιά και στο πόδι για να κόψει την αρτηρία. Αυτός που ο έκανε ήταν εκπαιδευμένος μας το είπε και ο γιατρός» σημείωσε.

Ανεβαίνοντας στο βήμα του μάρτυρα η Μάγδα Φύσσα κλήθηκε να πει τι ξέρει για την υπόθεση.

«Τι ξέρω για αυτή την υπόθεση; Του Παύλου μου εννοείται; Για τον Παύλο να μιλήσουμε. Ονομάζομαι Μάγδα και ο Παύλος είναι ο γιος μου» απάντησε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις μοιραίες εκείνες στιγμές που απάλλαξαν για πάντα τη ζωή τους.

«Τίποτα δεν προμήνυε το μεγάλο κακό που μας βρήκε. Γύρω στις 2 χτυπά το τηλέφωνο της κόρης μου και είναι ο κουνιάδος της και ζητά να ανοίξει την πόρτα. Σηκωθήκαμε πάνω ξέροντας ότι κάτι κακό είχε συμβεί γιατί ήταν αργά. Ανοίγουμε την πόρτα και αντικρίζω το σύζυγο μου, ένα ωχρό πλάσμα που δεν βρίσκει λόγια να μας πει. Τον ρώτησα τι συμβαίνει και ποιος είναι; «Δεν έχει γίνει κάτι κακό ο Παύλος χτύπησε κι σε θέλει στο νοσοκομείο» είπε. Δεν το πίστεψα, δεν θα με ανησυχούσε αν ήταν κάτι απλό ο Παύλος. Έφυγα για το νοσοκομείο, ρωτούσα αλλά κανείς δεν απαντούσε. «Τίποτα δεν έχει» μου έλεγαν. Φτάσαμε στο νοσοκομείο, ήταν παρά πολύς κόσμος αλλά κανείς δεν μου έλεγε τίποτα. Ρωτούσα τους γιατρούς «που είναι το παιδί μου, τί συμβαίνει;» και καταλαβαίνω ότι έχει γίνει κάτι πολύ κακό αλλά δεν ήξερα ποσό κακό. Τους πίεσα πολύ να μου πουν. Ο γιατρός μου έδωσε ένα χάπι και μου είπε «ο Παύλος δεν ζει». Ότι τον δολοφόνησε η Χρυσή Αυγή και πως το δολοφόνο τον πιάσανε. Μου είπε ότι δεν γινόταν τίποτα, ήταν επαγγελματικό το χτύπημα, οι μαχαιριές ήταν επαγγελματικές. Εκεί χάθηκαν όλα. Ξαφνικά ισοπεδώθηκαν όλα. Με όσο κουράγιο είχα ζήτησα να τον δω…».

Η Μάγδα Φύσσα περιέγραψε στο δικαστήριο τον τρόπο με τον οποίο επιτέθηκαν στον γιο της επικαλούμενη τις αφηγήσεις των φίλων του.

«Αρχίσαμε να συλλέγουμε πληροφορίες για το πως βρέθηκε η Χρυσή Αυγή στο Κερατσίνι. Η Χρύσα μου, η κοπέλα του γιου μου, είπε ότι ήπιαν καφέ και μετά βγήκαν να δουν που θα μπορέσουν να δουν τη μπάλα. Αρχικά ήταν 3 παιδιά και μετά μαζεύτηκαν 11 αν δεν κάνω λάθος. Μέσα στο μαγαζί υπήρχαν δυο παιδιά με ρούχα παραλλαγής και μπλούζα της Χρυσής Αυγής ανάποδα. Φάνηκαν να δυσανασχετούν. Ήταν ο Άγγος και ο Μιχαλάρος. Υπήρχε μια κινητικότητα από αυτούς. Αφού τελείωσε η μπάλα πάνε να φύγουν και βλέπουν ότι έχουν βγει έξω οι δυο τύποι και απέναντι έχουν μαζευτεί 5 άτομα με κακές προθέσεις.

Ο Παύλος είπε «πάμε να φύγουμε και ερχόμαστε μετά για τα αυτοκίνητα». Φτάνοντας Τσαλδάρη και Κεφαληνίας βλέπουν ένα ολόκληρο κομβόι. Το πρώτο αυτοκίνητο είναι του Ρουπακιά. Σταματάει και ρωτάει τον Παύλο ποιά είναι η Κεφαληνίας και ο Παύλος του λέει αυτή είναι. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί από 5 άτομα πάνω από 30-40, δεν ξέρω ακριβώς πόσοι και έχει έρθει και η ΔΙΑΣ, ήδη δύο μηχανές από το μαγαζί. Οι μηχανές γίνονται τέσσερις στην Τσαλδάρη.

Το τάγμα αρχίζει τις βρισιές. κρατούσαν ρόπαλα, λοστούς, έχουν έρθει με σκοπό να τρομοκρατήσουν. Τα παιδιά αποφασίζουν να περάσουν απέναντι και να πάνε στο σπίτι, αφού πάρουν τσιγάρα. Οι από εκεί αρχίζουν να βρίζουν.

Ο Παύλος είπε: «Τώρα τρέχουμε». Τα παιδιά έτρεξαν αλλά ο Παύλος έμεινε πίσω και τον προλαβαίνουν. Αρχίζουν από τριάδες να περνάνε να χτυπάνε και να φεύγουν, να βρίζουν, με αποτέλεσμα να εγκλωβίσουν τον Παύλο εκεί. Άρχισε η μάχη με τους Χρυσαυγίτες αλλά δεν κατάφεραν να τον ρίξουν κάτω.

Ο δολοφόνος δεν φορούσε τη στολή της Χρυσής Αυγής και ήταν μεγαλύτερος των άλλων ηλικιακά. Ήταν σε ψύχραιμη κατάσταση με ήρεμες κινήσεις και όλοι κάνουν στην άκρη μπαίνει ανάμεσα αγκαλιάζει τον Παύλο και τον μαχαιρώνει.

Παρακαλούσε η Χρύσα τους αστυνομικούς για να πάνε στον Παύλο. Έλεγαν δεν μπορούσαν. Κάποιος συγκινήθηκε και την ακολούθησε. Φτάνοντας είχε γίνει η δολοφονία και αντί να συλλάβουν το δολοφόνο, έβγαλαν χειροπέδες για τον Παύλο ο οποίος σήκωσε την μπλούζα του και λέει «Με μαχαίρωσε θα με συλλάβετε και από πάνω;». Και έδειξε το δολοφόνο του. «Είπαμε όχι και μαχαίρια» είπε η αστυνομικός τότε που σημαίνει ότι γνωρίζαν από πριν».

Η ραδιοτηλεοπτική κάλυψη

Το θέμα της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης της δίκης της Χρυσής Αυγής βρέθηκε νωρίτερα στο επίκεντρο της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Τη συζήτηση άνοιξε η υπεράσπιση του κατηγορούμενου ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού θέτοντας θέμα δημοσιότητας της δίκης ζητώντας τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων «και με δικά μας Μέσα… καθώς τα ΜΜΕ ελέγχονται από την άλλη πλευρά».

Ωστόσο, οι κατηγορούμενοι διχάστηκαν με την πλειονότητα να μην συνυπογράφει το αίτημα, μεταξύ αυτών ο Νίκος Μιχαλολιάκος, η σύζυγός του Ελένη Ζαρούλια καθώς και οι Ηλίας Κασιδιάρης, Στάθης Μπούκουρας, Γιώργος Γερμενής και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

Με το αίτημα συντάχθηκαν, μέσω των συνηγόρων τους, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Ρουπακιάς, οι πρώην βουλευτές Ηλίας Παναγιώταρος και Χρήστος Παππάς καθώς και ο Γιώργος Πανταζής, επικαλούμενοι λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Η συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας επανέλαβαν πως συμφωνούν με το αίτημα ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης τονίζοντας πως πρόκειται για μια δίκη «με τεράστιο πολιτικό ενδιαφέρον».

Το συγκεκριμένο σχόλιο προκάλεσε την αντίδραση του συνηγόρου του Γιαννα Λαγού, Κωνσταντίνου Πλεύρη ο οποίος κάλεσε το δικαστήριο «να μας ξεκαθαρίσει αν έχουμε ποινική ή πολιτική δίκη».

«Να αποφασίσετε ότι κανείς μάρτυρας δεν μπορεί να μιλά για το φασισμό και τη Δημοκρατία» ανέφερε προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο. Το δικαστήριο υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση απέρριψε το αίτημα.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured