ΕπικαιρότηταΚόσμος

Δικαστήριο στη Λιβύη αναστέλλει το παράνομο μνημόνιο με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες

Δικαστήριο στη Λιβύη ανέστειλε τη «συμφωνία για εξερεύνηση υδρογονανθράκων» που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης πέρυσι με την Τουρκία, ανέφερε δικαστική πηγή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το εφετείο της Τρίπολης, το οποίο εξέδωσε την απόφαση, άφησε χώρο στην κυβέρνηση της Τρίπολης να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, τόνισε η πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σκεπτικό της απόφασης, σύμφωνα με το Reuters.

Σημειώνεται ακόμα πως η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει προβεί σε κανένα άμεσο σχόλιο για τη δικαστική απόφαση της Δευτέρας.

Η Λιβύη αντέδρασε και στην οριοθέτηση ΑΟΖ από την Αίγυπτο

Υπενθυμίζουμε πως η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) που εδρεύει στην Τρίπολη, στη Λιβύη απέρριψε στα μέσα Δεκεμβρίου την απόφαση της αιγυπτιακής προεδρίας με την οποία οριοθετήθηκαν μονομερώς τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τρίπολης, με ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook.

Θυμίζουμε πως στις 14 Δεκεμβρίου, η Αίγυπτος αποφάσισε την οριοθέτηση της ΑΟΖ με τη Λιβύη. Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα από τις συντεταγμένες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αυτή η γραμμή οριοθέτησης ακολουθεί τη λογική και τη γραμμή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ και μάλιστα κινείται και σταματάει νότια ακόμα από τη μέση γραμμή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου.

Μετά την πτώση του Καντάφι, η Λιβύη βυθίστηκε σε έναν ατέλειωτο εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος ήταν εν πολλοίς υποκινούμενος από την πρωτοεμφανιζόμενη, τότε, οργάνωση του ISIS, που βρισκόταν πίσω από την Αραβική Άνοιξη.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα