ΕπικαιρότηταΚόσμος

Die Welt: Η τουρκική λίρα μπροστά σε νέο κίνδυνο πτώσης

Τις δραματικές επιπτώσεις της τουρκικής οικονομίας από την πτώση του νομίσματός της, ανέλυσε στις οικονομικές της σελίδες η εφημερίδα Die Welt, σε άρθρο της με τίτλο «Με νέα κατάρρευση απειλείται η τουρκική λίρα».

«Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα περίπου χρόνο που η τουρκική κεντρική τράπεζα βάζει φραγμούς στο ποσό με το οποίο οι εγχώριες τράπεζες διασφαλίζονται από συναλλαγματικούς κινδύνους. Με τον τρόπο αυτό, η Τουρκία ευελπιστεί να περιορίσει τις κερδοσκοπικές κινήσεις που επενδύουν στην πτώση της λίρας. Στο μεταξύ, ένα δολάριο κοστίζει 6,05 λίρες και ένα ευρώ 6,58», γράφει σχετικά.

Η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του ειδικού σε ζητήματα συναλλάγματος στη γερμανική Commerzbank Ούλριχ Λόιχτμαν, ο οποίος επιρρίπτει κινήσεις λαϊκισμού στην Τουρκική Κεντρική Τράπεζα και τονίζει ότι «για μια ακόμη φορά θα ακούσουμε το γνωστό παραμύθι για τους κερδοσκόπους και την παραδειγματική τους τιμωρία. Μόνο που οι αποκαλούμενοι κερδοσκόποι εκφράζουν απλώς τη γενικότερη εκτίμηση για την πορεία της τουρκικής οικονομίας και πολιτικής».

Από την πλευρά του, ο ειδικός της Bayern LB Βόλφκανγκ Κίνερ αναμένει μεγάλες συναλλαγματικές διακυμάνσεις της λίρας το επόμενο διάστημα και δηλώνει ότι «η τουρκική λίρα βάζει πλώρη για νέα ρεκόρ πτώσης», εκτιμώντας ότι αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα οικονομική κρίση, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ότι η τουρκική οικονομία έδειξε σημάδια ανάκαμψης.

Οπως τονίζει ο Γερμανός ειδικός «το πρόβλημα των χρεών σε συνάλλαγμα, ιδίως σε δολάρια, διογκώνεται όσο υποτιμάται η λίρα». Πολλές τουρκικές επιχειρήσεις έχουν πάρει δάνεια σε δολάρια ή ευρώ. Οσο πέφτει η αξία της λίρας, τόσο δυσκολότερα εξυπηρετούν τα χρέη τους και στη χειρότερη περίπτωση απειλούνται με λουκέτο. Μια κατάρρευση της λίρας όμως δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις μόνο στην ιδιωτική οικονομία, αλλά και για το τουρκικό δημόσιο, παρά το ότι την περασμένη χρονιά το έλλειμμα του προϋπολογισμού, περιορίστηκε σε ποσοστό μόλις 2,8%».

Close