ΕπικαιρότηταΠολιτική

Διαμαρτυρίες κατοίκων στην Εύβοια και ένταση με τα ΜΑΤ στην επίσκεψη Μητσοτάκη

Εξω από το ΕΠΑΛ της Ισταίας, στην Βόρεια Εύβοια, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της περιοχής που επλήγη από τις φωτιές το περασμένο καλοκαίρι, κάτοικοι συγκεντρώθηκαν με σκοπό να εκφράσουν την αγανάκτησή τους.

 

Ζήτησαν να συμμετάσχουν στην συζήτηση

Το μεσημέρι της Τρίτης, ομάδα κατοίκων της περιοχής συγκεντρώθηκε έξω από το ΕΠΑΛ Ιστιαίας. Αντιπροσωπεία των κατοίκων ζήτησε να μπει στην αίθουσα όπου μιλούσε ο πρωθυπουργός. Δεν τους επετράπη η είσοδος και σημειώθηκε ένταση μικρής κλίμακας για αρκετή ώρα με δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή.

 

Η καταγγελία της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας

  • Όπως επισημαίνουν οι πυρόπληκτοι τέσσερις μήνες μετά την τρομακτική καταστροφή, παραμένουν τα μεγάλα προβλήματα τόσο όσον αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία όσο και στις αποζημιώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων που καταστράφηκαν.
  • Σοβαρά και ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν ξεκινήσει, παρά μόνο αντιδιαβρωτικά και μικρής έκτασης αντιπλημμυρικά.
  • Στον κλάδο των ρετσινάδων – δασεργατών απαιτούμε μόνιμη απασχόληση στο δάσος και για τις απαραίτητες εργασίες για δεκαπέντε (15) έτη, και όχι μόνο για επτά (7) όπως μέχρι τώρα έχει προκηρυχθεί.
  • Δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ σε αγρότες – ελαιοπαραγωγούς που έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο.
  • Δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις σε μικρούς επαγγελματίες του τουρισμού (ενοικιαζόμενα), της εστίασης, γενικότερα σε όλους του κλάδους που είτε επλήγησαν άμεσα είτε έμμεσα.
  • Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει παρά ένα πολύ μικρό μέρος αποζημιώσεων, και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης στα κοπάδια που έχουν απομείνει καθώς απαγορεύεται η βόσκηση και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για δωρεάν παροχή ζωοτροφών.
  • Άλλοι κλάδοι όπως συκοπαραγωγοί, μελισσοκόμοι δεν έχουν αποζημιωθεί στο ύψος των αναγκών τους.
  • Δεν έχουν αποζημιωθεί στο 100% υποδομές, κατοικίες, επαγγελματικός αγροτικός εξοπλισμός που καταστράφηκε
  • Οι κτηνοτρόφοι ειδικότερα τονίζουν ότι οι αρμόδιες αρχές τους έχουν ξεχάσει καθώς δεν έχουν δώσει τις ζωοτροφές που χρειάζονται.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα