ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Διαγράφηκε ο Κ. Πλεύρης από τον Δικηγορικό Σύλλογο για το ναζιστικό χαιρετισμό του

Το Πειθαρχικό Τμήμα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών προχώρησε στην οριστική διαγραφή του δικηγόρου Κων/νου Πλεύρη από τα μητρώα του με αφορμή τον -κατ’ επανάληψη- ναζιστικό χαιρετισμό του στην αίθουσα που δικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής το περασμένο Φθινόπωρο.

Η ομόφωνη απόφαση του Πειθαρχικού δεν χορηγεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση που αναμένεται να ασκήσει ο δικηγόρος, έτσι έχει άμεση ισχύ. Η πειθαρχική δίωξη από τον ΔΣΑ σε βάρος του Κ. Πλεύρη ασκήθηκε μετά τον κατ’ επανάληψη ναζιστικό χαιρετισμό του μέσα στην δικαστική αίθουσα που δικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού κλήθηκε για εξηγήσεις, ενώ μετά την κίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας, στην συνεδρίαση του δικαστηρίου είχε χαιρετήσει για άλλη μία φορά ναζιστικά μέσα στη δικαστική αίθουσα, κάνοντας μάλιστα λόγο απευθυνόμενος στους δικαστές για «αυνάνες της αριστεράς» και λέγοντας πως υποστηρίζει τον Μεταξά.

Αυτή φέρεται να ήταν και η απάντησή του στο πειθαρχικό, πως δηλαδή ο χαιρετισμός ήταν «4Αυγουστιανός κι όχι ναζιστικός». Άλλωστε και ενώπιον του δικαστηρίου είχε πει:

«Κάποιες εφημερίδες έγραψαν ότι ο Λαγός είναι πρώην Ευρωβουλευτής. Κάποιοι τον αποκαλούν δολοφόνο. Υπάρχει παραβίαση τεκμηρίου αθωότητας. Υπάρχει απόφαση δικαστική που λέει ότι ο Κων. Πλεύρης έχει σχέση με τον ελληνικό εθνικισμό και όχι με τον ναζισμό και να μην ακούτε τους αυνάνες της αριστεράς. Εμείς πιστεύουμε στον Μεταξά και χαιρετάμε έτσι» ανέφερε με την πρόεδρο της έδρας να διερωτάται αν αυτή η συμπεριφορά ευνοεί τον εντολέα του, χωρίς όμως να προχωρήσει σε περαιτέρω σχόλιο ή επίπληξη.

Παράλληλα εντολή για τη διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας μετά τον δεύτερο ναζιστικό χαιρετισμό του Κωνσταντίνου Πλεύρη συνηγόρου του Γιάννη Λαγού στη δίκη της Χρυσής Αυγής έδωσε τον περασμένο Νοέμβριο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας της Αθήνας Αντώνης Ελευθεριάνος.

Η προκαταρκτική έρευνα, διατάχθηκε με βάση τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου και ήδη διενεργείται από την εισαγγελέα Μαρία Καραμανώλη, που έχει και τη σχετική αρμοδιότητα, δίωξης και έρευνας, ρατσιστικών εγκλημάτων.

Η ενέργειά του προκάλεσε τότε πλήθος αντιδράσεων ακόμη και από τον γιο του, Θάνο Πλεύρη. «Ο πατέρας μου ποτέ δεν έχει κρύψει την ιδεολογία του που η δημοκρατία του επιτρέπει να έχει».

«Ο χαιρετισμός με κάνει να αισθάνομαι πολύ άσχημα για δύο λόγους, ο πρώτος ότι έγινε μέσα στη δικαστική αίθουσα και ο δεύτερος μπροστά σε μια γυναίκα που το παιδί της δολοφονήθηκε από έναν ναζί».

Παράλληλα υπογράμμισε με έμφαση: «Με συγχωρείτε αλλά αυτό είναι αποκτήνωση».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα