ΕπικαιρότηταΚόσμος

Διάγγελμα Μακρόν: Επιμένει στο συνταξιοδοτικό, στοχεύει σε τρεις βασικούς τομείς

Διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό απηύθυνε το βράδυ της Δευτέρας ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας κατέστησε σαφές ότι η αναμόρφωση του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος, ένα θέμα που το τελευταίο διάστημα έχει σταθεί η αφορμή για δυναμικές αντιδράσεις των Γάλλων πολιτών, θα τεθεί σε εφαρμογή εντός των προσεχών μηνών.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται πως η πλειονότητα του γαλλικού λαού είναι αντίθετη προς την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ωστόσο τη χαρακτήρισε αναπόφευκτη και επιβεβλημένη.

Ωστόσο, υποσχέθηκε την υιοθέτηση μίας δέσμης μέτρων σε κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό επίπεδο, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.

Η λύση δεν είναι ούτε η ακινησία ούτε ο εξτρεμισμός, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι από τα πρόσθετα έσοδα που θα προκύψουν από την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού, η Γαλλία θα έχει μεγαλύτερες δυνατότητες ανεξαρτησίας έναντι των αγορών και θα μπορέσει να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Δήλωσε επίσης ότι αντιλαμβάνεται πως πολλοί Γάλλοι έχουν υποβαθμίσει την ποιότητα της ζωής τους τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών και υποσχέθηκε την ένταση των κυβερνητικών προσπαθειών σε τρεις τομείς.

Ο πρώτος τομέας αφορά την εργασία και την κατάρτιση των νέων. Επ’ αυτού, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο. Προς το σκοπό αυτό σκοπεύει να συναντηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους, δηλαδή τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, εφόσον βεβαίως, όπως είπε, αυτοί το επιθυμούν. Στόχος είναι η αύξηση των εισοδημάτων όλων των εργαζομένων, η καλύτερη διανομή του πλούτου και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας για όλους τους Γάλλους.

Ο δεύτερος τομέας αφορά τη Δικαιοσύνη. Ο Μακρόν υποσχέθηκε αύξηση του έμψυχου δυναμικού της καθώς και καλύτερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και των απατών.

Ο τρίτος τομέας είναι αυτός της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών. Ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της αναβάθμισής τους σε όλα τα επίπεδα και μάλιστα με άμεσες κινήσεις που θα δικαιώσουν τις προσπάθειες των υγειονομικών.

Ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι στις 14 Ιουλίου, ημέρα της εθνικής εορτής της Γαλλίας, θα προβεί σε ένα πρώτο απολογισμό σε σχέση με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε σήμερα.

Πάντως, το διάγγελμα του Γάλλου προέδρου προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα.

Από τον χώρο της ακροδεξιάς η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι ο Mακρόν αγνοεί πόσο υποφέρουν οι Γάλλοι, ενώ ο επικεφαλής της αριστερής Συμπαράταξης Ζαν Λικ Μελανσόν, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας βρίσκεται εντελώς εκτός πραγματικότητας.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα