Featured

ΔΕΘ: Ολη η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού (VIDEO)

Με ερώτηση που αφορούσε στη διαχείριση των πλημμυρικών φαινομένων στη Θεσσαλία και κατά πόσο ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε αποτελεσματικά, ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

«Το καιρικό φαινόμενο ήταν πρωτοφανές, έξω από μοντέλα που κρίνουν προηγούμενα αντίστοιχα περιστατικά. Ο πίνακας από το meteo δείχνει τους όγκους νερού, σε σχέση με τον Ιανό. Ήταν ένα καιρικό φαινόμενο πολύ πιο έντονο. Πράγματι, οι μετεωρολόγοι προέβλεψαν πολύ έντονο καιρικό φαινόμενο, αλλά κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό που συνέβη», ανέφερε ο πρωθυπουργός για την πρόγνωση που υπήρξε για την κακοκαιρία Daniel.

Για τον εστάλη εγκαίρως το 112: «Προειδοποιητικά 112 είχαν σταλεί στη Θεσσαλία. Το πρωτόκολλο στην πλημμύρα είναι διαφορετικό από αυτό της πυρκαγιάς. Στην πλημμύρα πρέπει να ανέβεις σε υψηλό σημείο. Αυτό έγινε σε μεγάλο βαθμό, για αυτό δεν θρηνήσαμε μεγάλο αριθμό νεκρών».

Για τον αν επενέβη εγκαίρως ο στρατός: «Στην ανάμιξη του Στρατού έχει διακινηθεί ένα ψέμα ότι άργησε να παρέμβει. Ήμουν στο κέντρο επιχειρήσεων την Πέμπτη όταν τα φαινόμενα ήταν σε ένταση. Σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και την ηγεσία του Στρατεύματος, αποφασίσαμε να πετάξουν τα ελικόπτερα αμέσως μόλις θα είναι ασφαλές. Και αυτό έγινε».

Υποβαθμίζονται η ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο

Στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ, έπειτα από σχετικές ερωτήσεις που δέχθηκε.

Αφού απάντησε στο αν έγιναν λάθη από τον κρατικό μηχανισμό κατά τη διάρκεια της κακοκαιρία Daniel, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι μια από τις πρωτοβουλίες της επόμενης ημέρα θα είναι η μεταφορά της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία.

«Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του καλοκαιριού. Δεν είναι η ώρα να μιλήσω για αυτά. Θα μιλήσω για το τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα, για να γίνουμε πιο αποτελεσματική. Στην περίπτωση των πλημμυρών δεν αισθάνομαι ότι έχουμε εντάξει στην Πολιτική Προστασία τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. Πρώτες πρωτοβουλίες είναι η μεταφορά της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία», είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχει πρόθεση για ανασχηματισμό

Με κάθε επισημότητα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει πιθανότητα ανασχηματισμού.

Από το βήμα της 87ης ΔΕΘ στο Βελλίδειο, ο πρωθυπουργός διέψευσε τα σενάρια ανασχηματισμού, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «…α, και δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό».

Λειτούργησε το επιτελικό κράτος στις πλημμύρες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βελλίδειο, ξεκαθάρισε πως το επιτελικό κράτος λειτούργησε στην κακοκαιρία Daniel, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα πρωτοφανές φαινόμενο.

«Το επιτελικό κράτος δεν υποκαθιστά την αρμοδιότητα κάθε υπουργού να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιό του. Το επιτελικό κράτος είναι τρόπος προσέγγισης για να υλοποιούν τα στελέχη την πολιτική που αποφασίζεται κεντρικά. Είναι ένας τρόπος διοίκησης. Λειτούργησε το επιτελικό κράτος. Δημιουργήθηκε ένα συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα, όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί ήταν εκεί. Ο κάθε ένας είχε την αρμοδιότητά του. Γίνονταν συσκέψεις δύο φορές την ημέρα. Αυτό σημαίνει επιτελικό κράτος και συντονισμός. Θα το ξαναπώ. Το νερό που έπεσε ήταν πρωτοφανές. Αν κάποιος νομίζει ότι μπορούσε να το αντιμετωπίσει, είναι βαθιά νυχτωμένος. Ηταν κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί, δεν μπορώ να καταλάβω πού φταίει το επιτελικό κράτος σε αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω πιο είναι το εναλλακτικό σενάριο στο επιτελικό κράτος. Να μην υπάρχει συντονισμός; Να ενεργεί ο κάθε υπουργός μόνος του; Να μην υπάρχει Συντονιστικό; Στον δημόσιο διάλογο είναι εύκολο, και δουλειά της αντιπολίτευσης, να στοχοποιεί την κυβέρνηση. Αλλά η κριτική να είναι τεκμηριωμένη και συγκεκριμένη.

Το επιτελικό κράτος έχει ζητήματα ως προς τη λειτουργία του. Δεν λέω κάτι καινούριο. Δεν έχουμε κάνει την πρόοδο που θα θέλαμε. Είναι ζήτημα που θα μας απασχολήσει. Ήταν στις προγραμματικές δηλώσεις πριν τις καταστροφές. Αλλά μην πετροβολούμε έναν τρόπο λειτουργίας της κεντρικής κυβέρνησης, εγώ θα τον υποστηρίζω γιατί δεν μπορώ να δω μία άλλη εναλλακτική», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Δεν θα διστάσω να απομακρύνω κάποιον υπουργό Ουδείς αμετακίνητος

«Οι υπουργοί είναι καλό να δοκιμάζονται οι υπουργοί σε νέα χαρτοφυλάκια», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, σε ερώτηση που δέχθηκε στη ΔΕΘ

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το rotation δεν έγινε στην τύχη αλλά συμπλήρωσε ότι «αυτό δεν σημαίνει πως έκανα όλες τις σωστές επιλογές».

«Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί. Ένας υπουργός αξιολογείται σε δύο επίπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας τι εννοεί:

«Το πρώτο είναι η αποτελεσματικότητα. Αν μπορεί να υλοποιήσει την κεντρική κυβερνητική πολιτική. Σε δύο μήνες δεν μπορώ να κρίνω αν ένας υπουργός είναι αποτελεσματικός. Για αυτό δεν κάνω συχνά ανασχηματισμούς. Το δεύτερο είναι η συμπεριφορά. Εκεί η κρίση μπορεί να είναι στιγμιαία και ακαριαία. Αν μία συμπεριφορά δικαιολογεί απομάκρυνση, δεν θα διστάσω να το κάνω. Δώστε μας λίγο χρόνο, να κρίνουμε τους υπουργούς. Για όσους ισχυρίζονται ότι δεν ξεκινήσαμε καλά. Το ακούω. Αλλά είχαμε να διαχειριστούμε δύο μεγάλες καταστροφές. Αυτό σκεπάζει τα υπόλοιπα».

«Είναι απολύτως λογικό να ασκείται κριτική για τις αστοχίες. Αυτός είναι ο ρόλος του Τύπου και της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση κρίνεται συνολικά, έτσι έγινε και με την προηγούμενη κυβέρνηση και πήγαμε στο 41%», κατέληξε ο πρωθυπουργός

Αυτή πρέπει να είναι η νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε ερώτηση για το ποιον θα ήθελε αντίπαλο, ως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τον αν έχει ολοκληρωθεί ο πολιτικός κύκλος του Αλέξη Τσίπρα απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ.

«Κάνετε μία ερώτηση που ξέρετε ότι δεν μπορώ να απαντήσω, θέλετε να με προβοκάρετε. Θα μπορούσα να δανειστώ τη φράση του Μάο, ”μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση”. Δεν μπορώ να κάνω τοποθέτηση την ημέρα της διεξαγωγής της δημοκρατικής διαδικασίας των εκλογών.

Προσβλέπω σε μία ηγεσία που θα δώσει έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνία, στον ουσιαστικό λόγο και όχι στην τοξικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα είπε τα εξής: «Δεν μπορώ να κάνω κρίση για τον κ. Τσίπρα, αυτά θα τα απαντήσει η ίδια η ζωή».

Με σταυροδοσία η διαδικασία

Με σταυροδοσία θα γίνουν οι ευρωεκλογές, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ως προς τις εθνικές εκλογές, δεν θα κάνω καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο. Η χώρα ταλαιπωρήθηκε από την απλή αναλογική. Ο τελικός απολογισμός δεν ήταν θετικός. Θα είχε διαφορετική σύνθεση η Βουλή αν ίσχυσε η ενισχυμένη αναλογική και στην πρώτη κάλπη. Η απάντηση απέναντι στα ακραία κόμματα είναι η αύξηση του ποσοστού εισόδου. Η ίδια η ζωή θα απαντήσει για το αν θα έχουν διάρκεια τα κόμματα αυτά. Έχω αμφιβολίες. Για τις Ευρωεκλογές, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα γίνουν με σταυρό. Χωρίς να προσδιορίσω περισσότερες λεπτομέρειες», τόνισε ο κύριος Μητσοτάκης

Παρεμβάσεις στο AIRBNB χωρίς να «σκοτώσουμε» τη δραστηριότητα

Στο θέμα των ενοικιάσεων καταλυμάτων τύπου AIRBNB, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ.

«Στα μέτρα με δημοσιονομικό αποτύπωμα δεν υπάρχουν περιθώρια. Είναι όμως σημαντικά. Και το πρόγραμμα ‘Σπίτι Μου’, και το πρόγραμμα της ανακαίνισης κλειστών σπιτιών. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε αρκετά σπίτια, ανεβαίνει η ζήτηση και ανεβαίνουν οι τιμές. Πιστεύω στην υλοποίηση έργων κοινωνικής αντιπαροχής. Θα δώσει το κράτος από την περιουσία που έχει για να πάρει φθηνά σπίτια. Δίνω σημασία και στα έργα ΣΔΙΤ για τις φοιτητικές στέγες αλλά και στη βελτίωση των υφιστάμενων φοιτητικών εστιών.

Στο ΑΙRBNB, είναι ένα πρώτο πακέτο παρεμβάσεων για να εξισωθούν οι κανόνες του ανταγωνισμού. Θα βοηθήσουμε να μην έχουμε την πίεση που υπάρχει σε συγκεκριμένες περιοχές, αν κρίνουμε ότι πρέπει να πάμε παραπέρα, και να σκληρύνουμε το πλαίσιο, το συζητώ. Αλλά χωρίς να σκοτώσουμε μια δραστηριότητα για τη χώρα που έχει σημασία για τους ιδιοκτήτες.

Θα πρέπει να συμμορφώνονται όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον κλάδο, με κανόνες που ισχύουν για όλους και δεν συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό», σχολίασε ο κύριος Μητσοτάκης.

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured