ΕπικαιρότηταΠολιτική

Δένδιας: Επί τρία χρόνια ζούμε μια συνεχή κρίση με την Τουρκία

“Επί τρία χρόνια ζούμε κάτω από μια συνεχή κρίση με σκαμπανεβάσματα με την Τουρκία και αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ μετά το 1974», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στη διάρκεια συζήτησης που είχε με απόφοιτους και φοιτητές του Harvard Kennedy School στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας περιέγραψε μια συνεχή επιδείνωση της κατάστασης, δείχνοντας μάλιστα τους χάρτες που παρουσιάζει η Τουρκία που ονομάζει «Γαλάζια Πατρίδα», στα τουρκικά «Mavi Vatan», η ιδέα ότι η Τουρκία δικαιούται ό,τι είναι βαμμένο μπλε.

«Εάν η Τουρκία ξεκινήσει από αυτή την άποψη, πώς μπορούμε ποτέ να έχουμε μια καλή συνεννόηση;», σημείωσε ο κ. Δένδιας και παρομοίασε τις βλέψεις της Τουρκίας, με αυτές του Ρώσου προέδρου στην Ουκρανία.

«Τα προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία και τα προβλήματα που έχουν οι μικρότερες χώρες με τις μεγαλύτερες είναι επιλύσιμα. Αλλά ο τρόπος επίλυσής τους και ο τρόπος αντιμετώπισής τους είναι η αποδοχή ενός κοινού συνόλου κανόνων», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι κανόνες κατ’ επιλογήν, δεν είναι κανόνες αλά καρτ, είναι το διεθνές δίκαιο. Και στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Αν το αποδεχτούμε και οι δύο ως βάση της συζήτησής μας, τα προβλήματά μας είναι πολύ εύκολα επιλύσιμα».

«Εάν προσπαθούμε να λύσουμε μαζί μια άσκηση γεωμετρίας και εσύ εφαρμόζεις την Ευκλείδεια γεωμετρία στην οποία υπάρχουν παράλληλοι, ενώ εγώ εφαρμόζω την παραελλειπτική γεωμετρία στην οποία δεν υπάρχουν παράλληλοι, πώς θα μπορέσουμε ποτέ να λύσουμε μαζί αυτή την άσκηση; Ποτέ δεν θα το κάνουμε αυτό».

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σημείωσε ότι ποτέ δεν ήταν τόσο καλές και τόνισε πως η Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένη με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όσον αφορά την προσέγγιση μιας κοινωνίας βασισμένης σε κανόνες.

«Πιστεύουμε ότι μια αναθεωρητική πολιτική, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο δράστης, δεν έχει θέση σε αυτόν τον κόσμο. Ο ισχυρός δεν μπορεί να επιβάλλει τις απόψεις και τη γνώμη του στον αδύναμο. Αυτός δεν είναι ο κόσμος που φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε», τόνισε.

Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν βρισκόμαστε πια στον 16ο αιώνα. Η ανθρωπότητα αγωνίζεται εδώ και αιώνες για να ξεπεράσει τη μακιαβελική προσέγγιση της διεθνούς πολιτικής. Αυτό που θα θέλαμε από τις ΗΠΑ είναι να στηρίξουν τις μεσαίες και μικρότερες χώρες, ώστε να εμπλακούν περισσότερο στη διεθνή σκηνή στην ατζέντα του Διεθνούς Δικαίου».

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η Ελλάδα είναι σε πλεονεκτική θέση, καθώς οι εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία δεν είναι τόσο μεγάλες, αλλά αυτό δεν ισχύει για τους περισσότερους Ευρωπαίους εταίρους.

«Είμαστε ανυποχώρητοι σε θέματα αρχών, σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Έχουμε εφαρμόσει όλα τα πακέτα κυρώσεων και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία», σημείωσε.

Επεσήμανε ότι για την Ελλάδα είναι πιο δύσκολο γιατί ιστορικά είχε στενή σχέση με τη Ρωσία, αλλά «οι αρχές είναι αρχές. Ο εισβολέας δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτός ως κάτι που για εμάς είναι θέμα συζήτησης».

Παραλλήλως, υπογράμμισε τη σημασία της Αλεξανδρούπολης, η οποία αποτελεί δυνητικά το κύριο σημείο εισόδου για την ενέργεια στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

«Εχουμε επιλέξει πραγματικά σοφά, ή η πραγματικότητα μας δικαίωσε στη δημιουργία εναλλακτικών πηγών. Αλλά, φυσικά, αυτό απαιτεί πολλούς αγωγούς και άλλα έργα που προχωρούν αυτή τη στιγμή που μιλάμε», τόνισε.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι έχουμε ταυτόχρονα δύο τεράστιες προκλήσεις, την κλιματική αλλαγή, η οποία ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και ταυτόχρονα τη ρωσική εισβολή.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, αλλιώς θα καταστρέψουμε την ανθρωπότητα. Και πρέπει να χρησιμοποιηθούν τεράστιοι πόροι και πρέπει να πω ότι τα 100 δισεκατομμύρια είναι πολύ μικρό ποσό».

Ταυτόχρονα, λόγω της ρωσικής εισβολής, επεσήμανε «την τεράστια αύξηση των τιμών της ενέργειας, την αναζωπύρωση του πληθωρισμού και πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις εσωτερικές ισορροπίες στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και στις δυτικές χώρες, κοινωνίες και δημοκρατίες. Οπου ταυτόχρονα έχουμε το πρόβλημα της εσωτερικής ανισότητας, το οποίο είναι και πάλι ένα πρόβλημα που διαταράσσει την ομαλή λειτουργία μιας δημοκρατικής κοινωνίας».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα