ΕπικαιρότηταΠολιτική

Δένδιας: Διαμορφώσαμε μια πολυπαραγοντική εθνική στρατηγική

Σε εκδήλωση, που οργάνωσε στην Πάτρα η διοικούσα επιτροπή εκλογικής περιφέρειας Αχαΐας της ΝΔ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, μίλησε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Διαμορφώσαμε μία πολυπαραγοντική εθνική στρατηγική και διαμορφώσαμε μια δυνατότητα διπλωματικής, οικονομικής, στρατιωτικής ισχυροποίησης της πατρίδας μας, για να αποτρέψουμε προκαταβολικά οποιαδήποτε σκέψη εφαρμογής του αναθεωρητικού προτύπου, το οποίο φύεται στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου και το οποίο εκπέμπεται εναντίον μας σχεδόν σε καθημερινή βάση, σαν οξεία απειλή».

Ειδικότερα, αναφερόμενος αναλυτικά στην εξωτερική πολιτική της χώρας, είπε ότι «η χώρα, η πατρίδα, η κυβέρνηση, όλοι μας, χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε την δυσκολότερη πραγματικότητα που έχουμε αντιμετωπίσει τουλάχιστον από το 1974 μέχρι σήμερα» και συνέχισε: «Γιατί οι διαφορές με την Τουρκία υπήρχαν πάντοτε και ήταν πολλές φορές οξύτατες, αλλά ακόμα και κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κυπριακή δημοκρατία το 1974, οι κρίσεις ήταν χρονικά περιορισμένες. Ο Αττίλας 2 έγινε τον Αύγουστο του 1974 και τον Σεπτέμβριο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μιλούσε με τον Ετσεβίτ. Αυτό που είναι πρωτοφανές και που συμβαίνει τώρα είναι η διάρκεια της κρίσης. Μία κρίση που διαρκεί 3,5 χρόνια και που η Ελλάδα πρέπει να λειτουργήσει μέσα σε ένα περιβάλλον, που ο νατοϊκός της σύμμαχος την απειλεί ότι θα έρθει νύχτα. Ο νατοϊκός της σύμμαχος ισχυρίζεται ότι τα νησιά που τις έχουν αποδοθεί με σωρεία διεθνών συνθηκών δεν είναι αυτονόητα τα δικά της, έστω και αν κατοικούνται αμιγώς από ελληνικό πληθυσμό. Και μέσα σε αυτά χρειάζεται να προσαρμοστεί σε ένα διεθνές περιβάλλον που δημιουργήθηκε από την βάρβαρη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι «χρειάστηκε να εφαρμόσουμε μία εξωτερική πολιτική ευρέων οριζόντων, πέρα από τα συνήθη γεωγραφικά όρια που λειτουργούσαν οι εκπρόσωποι της πατρίδας μας», προσθέτοντας: «Εχω πάει σε πάνω από 70 χώρες και σε 16 από αυτές για πρώτη φορά για Έλληνα υπουργό. Έχω συναντήσει πάνω από 300 ομολόγους μου υπουργούς Εξωτερικών και άλλους υπουργούς, ενδυναμώσαμε τις παλιές μας φιλίες και δημιουργήσαμε νέες κατανοήσεις».

Ολα αυτά, συνέχισε, «δεν έχουν να κάνουν με αυτό που μας κατηγορεί μερικές φορές με προσεκτικούς τόνους η αξιωματική αντιπολίτευση, ως ταξιδιωτική διπλωματία. Διότι υπάρχει όχι μόνο απλώς θεωρητική διεύρυνση του γεωπολιτικού αποτυπώματος, αλλά και σαφές παραδοτέο. Αναφέρομαι στις 307 διεθνείς συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ποτέ στο παρελθόν το ελληνικό κράτος, από την δημιουργία του μέχρι σήμερα, δεν έχει φτάσει ούτε στο μισό αριθμό αυτών των συμφωνιών. Και ανάμεσα σε αυτές τις συμφωνίες είμαι ιδιαίτερα περήφανος για τις δύο συμφωνίες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο για τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες που μας επέτρεψαν για πρώτη φορά από το 1947 να μεγαλώσουμε την Ελληνική επικράτεια. Και δίπλα σε αυτές υπάρχουν οι δύο αμυντικές συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και η αμυντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Δένδιας: «Η Ελλάδα διαχρονικά αγόραζε όπλα από τη Γαλλία»

Οσον αφορά στην αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε: «Η Ελλάδα διαχρονικά αγόραζε όπλα από την Γαλλία, αλλά η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που πέτυχε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία με συγκεκριμένο άρθρο, όπου η Γαλλία υπόσχεται την αμυντική της συνδρομή εάν κινδυνεύσει η ελληνική επικράτεια, είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα