ΕπικαιρότηταΚόσμος

Δεν μπορεί η Τουρκία να “σηκώσει” το βάρος της αφγανικής μετανάστευσης, δηλώνει ο Ερντογάν

Με αφορμή τις δυσάρεστες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η Τουρκία δεν είναι σε θέση να “σηκώσει” ένα νέο μεταναστευτικό βάρος.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις των Ειδησεογραφικών Πρακτορείων, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου είπε ότι κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν ιδίως οι σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας, το Αφγανιστάν, και το μεταναστευτικό, αλλά και περιφερειακά ζητήμαατα κοινού ενδιαφέροντος.

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία και η Γερμανία, ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, επέδειξαν αξιοθαύμαστη αλληλεγγύη και συντονισμό κατά τη διαδικασία αποχώρησης από το Αφγανιστάν, ο Ερντογάν είπε ότι πρέπει να διατηρηθεί η ίδια κατανόηση σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο που διανύει το Αφγανιστάν.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της παροχής της απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν από τον ΟΗΕ, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι κανείς δεν θα ήθελε να βιώσει μια εμπειρία παρόμοια με το κύμα μεταναστών από τη Συρία το 2015 και ότι η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να παράσχουν υποστήριξη στις γειτονικές χώρες που φέρουν το βάρος της αφγανικής μετανάστευσης.

Επισημαίνοντας ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν περιορίσει το ζήτημα μόνο στην ασφάλεια των συνόρων τους, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα νέο μεταναστευτικό βάρος.

Μεταξύ των αιτημάτων που διατύπωσε ο Ερντογάν, ήταν και η πλήρης εφαρμογή της προσφυγικής συμφωνίας, η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε., αλλά και η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Ακόμη, τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να κάνει “γρήγορα βήματα” προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ευρωτουρκική συμφωνία του 2016 θα συνεχίσει να εφαρμόζεται και ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν πάλι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα.

Παραλλήλως, ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ζήτησε άρση του εμπάργκο στα οπλικά συστήματα που έχει επιβάλει το Βερολίνο στην Τουρκία.

Αυτή τη στιγμή, η γειτονική μας χώρα φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς προσφύγων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και 3,7 εκατομμυρίων Σύρων.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα