ΕπικαιρότηταΠολιτική

Δεν κατεβαίνει ο Πάνος Καμμένος στις εκλογές

Την απόφαση να μη συμμετάσχουν στις εκλογές της 7ης Ιουνίου έχουν λάβει σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία (Πάνος Καμμένος) και τα κορυφαία στελέχη των ΑΝΕΛ.

Το ποσοστό που συγκέντρωσαν οι ΑΝΕΛ στις ευρωεκλογές, 0,80% (45.000 ψήφοι), ήταν κάτι παραπάνω από απογοητευτικό. Παρά την αντίθεση του κόμματος στη Συμφωνία των Πρεσπών, όλα δείχνουν ότι οι πολίτες δεν εκτίμησαν τη στάση του Πάνου Καμμένου να έχει συγκυβερνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και να τον έχει στηρίξει ως το «παρά πέντε».

Ευρωεκλογές 2019: Από το 3,46% στην κατάρρευση οι ΑΝΕΛ

Οι ΑΝΕΛ, που στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014 είχαν συγκεντρώσει το αξιοσέβαστο ποσοστό του 3,46% και είχαν προσελκύσει 198.000 ψηφοφόρους, βρέθηκαν προ μεγάλης εκπλήξεως την περασμένη Κυριακή.

Ήταν πεπεισμένοι ότι οι Έλληνες θα δώσουν στο κόμμα μια ακόμη ευκαιρία, και μάλιστα είχαν εντείνει την κριτική τους απέναντι στον πρωθυπουργό και στον ΣΥΡΙΖΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ωστόσο, οι ελπίδες έμειναν μετέωρες και το ιστορικά χαμηλό ποσοστό στις ευρωεκλογές κάνει απαγορευτική κάθε συνέχιση της προσπάθειας: με συλλογική απόφαση στα ηγετικά κλιμάκια οι ΑΝΕΛ θα μείνουν εκτός εκλογών στις 7 Ιουλίου.

Μετέωροι οι τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι τι θα απογίνουν οι τρεις βουλευτές που έμειναν πιστοί στον Πάνο Καμμένο ως την τελευταία στιγμή: η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Κώστας Κατσίκης και ο Αριστείδης Φωκάς (προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων).

Ζήτημα τίθεται και για τον Κώστα Ζουράρι, ο οποίος στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα σε όλες τις αναμετρήσεις στη Βουλή, αλλά είναι άγνωστο αν θέλει να συνεχίσει την πολιτική με το κόμμα «Πυρίκαυστος Ελλάδα».

Διαμελισμένη η εθνικιστική Δεξιά

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο χώρος της εθνικιστικής Δεξιάς μένει σχεδόν «ακέφαλος», μετά την αποχώρηση του Γιώργου Καρατζαφέρη από την ηγεσία του ΛΑΟΣ και τη μη κάθοδο στις εκλογές του Πάνου Καμμένου.

Ο χώρος αυτός αθροίζει ένα ποσοστό που αγγίζει το 4% και που αποτελεί μία καλή δεξαμενή για μεγαλύτερα κόμματα.

Παράγοντες που γνωρίζουν τον χώρο αναφέρουν ότι το ποσοστό αυτό θα το καρπωθεί η ΝΔ, ειδικά από τους ΑΝΕΛ, αφού στην πλειοψηφία τους οι βουλευτές του προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει αμφίπλευρη διεύρυνση του κόμματός του, με στόχο τις ψήφους τόσο στην Κεντροαριστερά όσο και στα δεξιά της ΝΔ και δεν αποκλείεται κάποιοι από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ να μεταπηδήσουν από πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα