FeaturedΕπικαιρότηταΠολιτική

Debate: Τρεις ώρες “άοσμοι και άχρωμοι” μονόλογοι, με αμηχανία των πολιτικών αρχηγών

Χωρίς εκπλήξεις και δίχως ο ελληνικός λαός να γίνει “σοφότερος”, ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης  η τηλεμαχία των έξι πολιτικών αρχηγών στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.

Η έλλειψη διαλόγου, το αυστηρά καθορισμένο και εκ των προτέρων γνωστό πλαίσιο των ερωτήσεων, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στους δημοσιογράφους και η μακρά διάρκεια της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών ήταν οι τρεις όροι που εκ των πραγμάτων έκαναν δύσκολη την παρακολούθηση της κορυφαίας προεκλογικής σύγκρουσης.

Επί της ουσίας, οι πολιτικοί αρχηγοί πήγαν εκεί για να επιβεβαιώσουν τις θέσεις τους και προφανώς με στόχο τους (με βάση τις δημοσκοπήσεις) πολλούς αναποφάσιστους, αλλά και τη νεολαία.

Οι θεματικές ενότητες στις οποίες θα κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν έξι:

1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση 2) Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα 3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια 4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος 5) Περιβάλλον και Ενέργεια και 6) Νέα Γενιά.

Την τηλεμαχία συντόνισε ο Γιώργος Κουβαράς και ερωτήσεις έθεσαν δημοσιογράφοι από έξι τηλεοπτικούς σταθμούς: Γιώργος Παπαδάκης, Παναγιώτης Στάθης, Ράνια Τζίμα, Μάρα Ζαχαρέα, Αντώνης Σρόιτερ και Σία Κοσιώνη.

Οπως έκανε γνωστό η ΕΡΤ, το debate καλύφθηκε με 26 τηλεοπτικές κάμερες, που βρίσκονταν έξω και μέσα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «ΟικονομίαΑνάπτυξηΑπασχόληση» και σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη (ΣΚΑΪ) για την τιμή του φυσικού αερίου, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια ανέφερε: «Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο. Πέφτει πια και στη χώρα μας, όμως στα τρόφιμα παραμένουν οι τιμές υψηλές. Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, αυτό υπηρετεί το καλάθι του νοικοκυριού. Έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται με το market pass και το σημαντικότερο μόνιμες αυξήσεις. Βασική δέσμευση η αύξηση των μισθών τη δεύτερη τετραετία. Ο πληθωρισμός θα πέσει, αλλά αυτές οι αυξήσεις των μισθών θα είναι μόνιμες».

Σε επόμενη ερώτηση για τις τιμές των τροφίμων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες γιατί και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα μειώνεται. Το market pass είναι δοκιμασμένο εργαλείο, θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκτασή του και για το β’ εξάμηνο του έτους. Οπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ, δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή».

Tσίπρας: Κοστολογημένο το πρόγραμμά μας

«Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Η κοστολόγηση που έκανε η Νέα Δημοκρατία στην αρχή ήταν 25 δισ., μετά 45, μετά 80, μέχρι τις εκλογές θα το φτάσει 180 δισ. ευρώ. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση για το πρόγραμμά μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε ερώτημα που τέθηκε για το κόστος του προγράμματος, από τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ (Alpha), στο πλαίσιο της ενότητας «Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης που προϋπολογίζεις (όπως την ανάγκη να αυξήσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν να πάρουν αύξηση 14 χρόνια ή να δώσουμε την 13η σύνταξη που θεσπίσαμε και κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης) υπάρχουν και έσοδα. Τόνισε ότι υπάρχουν έσοδα «από τη φορολόγηση των υπερκερδών, γιατί αυτή την ώρα που το μέσο νοικοκυριό δεν μπορεί να βγάλει την τρίτη εβδομάδα του μήνα και 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κέρδη ρεκόρ κερδοφορίας 20ετίας πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ η καθεμία».

Ανέφερε επίσης ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει όφελος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία όμως θα κοστίσει σε κάποιους, σε αυτούς που θα σταματήσουν να βλέπουν αυτά τα υπερκέρδη, θα κοστίσει στα funds, σε όσους βγάζουν δισ. την περίοδο της κρίσης.

Είπε ότι «είναι ντροπή αυτοί που έχουν 10 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς να μας λένε πού θα βρείτε να δώσετε αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους και συντάξεις στους συνταξιούχους. Είναι ντροπή αυτοί που έχουν δώσει πάνω από 10 δισ. ευρώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σε επιδοτήσεις για να κρατάνε ψηλά τις τιμές οι ενεργειακές εταιρείες, να μας λένε πού θα βρούμε τα λεφτά για να δώσουμε στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό μισθό 2.000 ευρώ. Αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτές τις μεγάλες τομές, σε χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη».

Ανδρουλάκης: Να μπουν φυλακή αυτοί που έστησαν το παρακράτος 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τόνισε ότι το πρόγραμμα του κόμματός στοχεύει στην βελτίωση της ζωής των Ελλήνων κοστολογείται σε 1 δισ. και περιλαμβάνει μέτρα για το ιδιωτικό χρέος με κύρια μέριμνα τη προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως έπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, συντάξεις αποκατάστασης, χηρείας και νέο ΕΚΑΣ, διόρθωση των φορολογικών αδικιών, όπως το υψηλό αφορολόγητο για τις γονικές παροχές και φορολογικά κίνητρα για στα νέα ζευγάρια για κοινωνική κατοικία.

«Οποιος παρακολουθεί την πολιτική μου πορεία, έχω αγωνιστεί ως ευρωβουλευτής για τα εθνικά θέματα με το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, έχω σταθερή στάση για τους θεσμούς και τη δημοκρατία στη χώρας. Οπότε αυτό που είπε ο πρωθυπουργός ότι δεν αποτελούσα κίνδυνο για την Δημοκρατία, το έχουν καταλάβει όλοι οι πολίτες, αλλά αποτελούσα κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία. Γι’ αυτό με παρακολούθησαν. Βέβαια, αυτό που είπε δεν φτάνει. Πρέπει να μπουν φυλακή αυτοί που έστησαν αυτό το παρακράτος εις βάρος πολλών πολιτών στη χώρα και μας εξέθεσαν».

Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε τους τρεις  άξονες της πολιτικής του κόμματός του απέναντι στην Τουρκία.

“Πρώτον, άρση του βέτο στην Ε.Ε. για να διαμορφωθεί ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Τουρκίας. Δεύτερον, φύλαξη των συνόρων και με ευρωπαϊκούς πόρους ενίσχυση του φράκτη γιατί τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα είναι και ευρωπαϊκά και τρίτον, ενίσχυση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας”.

Για την υπόθεση των υποκλοπών, “εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη αλλά όχι το πολιτικό σύστημα» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Είναι αδιανόητο να έχει στηθεί τέτοιο παρακράτος με τόσους εμπλεκόμενους. Η κρίση εμπιστοσύνης έχει να κάνει και με τις συμπεριφορές άλλων κομμάτων. Ο σεβασμός και η δικαιοσύνη σημαίνει ότι κι εμείς οι πολιτικοί δείχνουμε ότι υπάρχει διάκριση στις εξουσίες», πρόσθεσε.

Δ. Κουτσούμπας: Μόνο το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα ρεαλιστικό και μοναδικά εφαρμόσιμο υπέρ του λαού

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, είπε ότι το μόνο το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα ρεαλιστικό και μοναδικά εφαρμόσιμο αν το δούμε από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις και για άμεσα προβλήματα που αφορούν ΣΣΕ, κατώτατο μισθό και ζητήματα των φόρων που τα άλλα κόμματα και της αντιπολίτευσης δεν τα ψήφισαν.

Για την εξωτερική πολιτική, είπε ότι οι εξοπλισμοί που έγιναν με τη Γαλλία, τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Ολοι αυτοί οι εξοπλισμοί, ουσιαστικά οδηγούν σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες.

Στην ερώτηση «εάν το ΚΚΕ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ποιοί θα είναι οι σύμμαχοί μας;», ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε: “Ολες οι χώρες του κόσμου, άλλωστε όταν το ΚΚΕ θα βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας με την εντολή που θα του δώσει ο λαός και που ο λαός θα συμμετέχει και θα είναι στην εξουσία μαχητικά μαζί του, δεν θα είναι όλα στάσιμα και στον περίγυρο, ούτε στην Τουρκία, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε σε όλη την Ευρώπη. Το ΚΚΕ δεν δίνει καμία ανοχή και καμία στήριξη σε αντιλαϊκή κυβέρνηση”.

Επίσης, είπε «ποτέ δεν είπαμε ότι είναι ίδιοι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Λέμε ότι έχουν κοινά προγράμματα, ίδιες στρατηγικές στοχεύσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση και με βάση αυτά τα προγράμματα έχουμε πει ότι δεν δίνουμε ανοχή, στήριξη σε μια τέτοια κυβέρνηση. Έχουμε πει: ότι έχουμε ένα πρόγραμμα που όταν ο ελληνικός λαός μας δώσει και την πλειοψηφία και βρεθεί μαζί μας στη διακυβέρνηση, ο ίδιος ο λαός αποφασισμένος, μπορούμε να το υλοποιήσουμε».

Στην ερώτηση για τα «οικονομικά του ΚΚΕ και την ονομαστική χρηματοδότηση των κομμάτων», ο Δ. Κουτσούμπας είπε «άλλη μια παραφιλολογία γύρω από αυτά τα ζητήματα: Το ΚΚΕ δέχεται συνεχείς ελέγχους και από τις εφορίες και από την Επιτροπή της Βουλής και από ορκωτούς λογιστές και ελέγχονται εξονυχιστικά τα πάντα. Αυτό που έχουμε αρνηθεί να κάνουμε είναι να δώσουμε λίστα στο κράτος γι’ αυτόν που μας ενισχύει».

 

Κυριάκος Βελόπουλος: Η ιστορία με τα κόκκινα δάνεια έχει ονοματεπώνυμο: ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ

Για παράλληλα νομίσματα που προτείνουν άλλα κόμματα: Κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει plan b για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια δυσκολία. Η λύση που λέτε δεν έχει να κάνει με παράλληλο νόμισμα. Πρέπει να υπάρχει εναλλακτική αν συμβεί κάτι σοβαρό στην Ευρωζώνη. Αν τελικά καταρρεύσει. Σας μιλώ σαν επιχειρηματίας. Αν δεν έχω plan b σημαίνει δεν είμαι έτοιμος, να αντιμετωπίσω την καταιγίδα. Ακούω μια πλειοδοσία από όλους αλλά δεν μου λένε που θα βρουν τα λεφτά. Λέμε ένα απλό πράγμα. Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου επίσης αλλαγή του φορολογικού μοντέλου. Δεν μπορείς να έχεις 75% υπηρεσίες στην Ελλάδα. Για το φορολογικό: 15% flat φόρος σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Έτσι πιάνεις την φοροδιαφυγή. Είναι μερικά πράγματα που πρέπει να τα δούμε από την πλευρά του επιχειρηματία. Η ιστορία με τα κόκκινα δάνεια έχει ονοματεπώνυμο. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ. Αρα λοιπόν, δεν μπορείς σήμερα να λες για διαγραφή κόκκινων δανείων όταν είσαι ο φυσικός αυτουργός”.

Για τη φιλορωσική πολιτική που εκφράζει: “Σε έναν πολυπολικό κόσμο δεν ορίζεις απλά την μοίρα σου, αποφασίζεις με ποιους θα πας. Σήμερα δεν μπορείς να πηγαίνεις στις διεθνείς σχέσεις μονόπατα. Με την Δύση χάσαμε το όνομα Μακεδονία και τη Βόρειο Ηπειρο, ενώ οι διεθνείς συνθήκες έλεγαν άλλα. Χάσαμε τη μισή Κύπρο, χάνουμε το Αιγαίο και μπορεί να χάσουμε και τη Θράκη. Για την Ελληνική Λύση το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον θα είμαστε. Οταν γίνουμε κυβέρνηση, θα εξορύξουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο και θα το συνδέσουμε με τις συντάξεις”.

“Υποχρεωτικότητα του εμβολίου δεν μπορώ να δεχθώ. Είναι δικό μου το σώμα και το κάνω ότι θέλω εγώ. Είναι αντίθετο με τη Δημοκρατία, όμως όποιος ήθελε το έκανε, γιατί έπρεπε να επιβληθούν πρόστιμα 100 ευρώ σε συνταξιούχους; Όσο για τις αμβλώσεις είμαι με την Ελληνίδα μάνα. Μπορεί εγώ να διαφωνώ αλλά η Ελληνίδα μάνα πρέπει να μπορεί να κάνει ότι θέλει εκείνη”.

Στην ενότητα «Νέα Γενιά», απάντησε: «Πώς θα πιστέψει ένας νέος τους πολιτικούς που επί 12 χρόνια τους λένε ψέματα; Ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, ότι όλα θα πάνε καλά και συνεχώς βουλιάζουμε. Θέλω ως προερχόμενος από την Μακεδονία να ζητήσω συγνώμη από τους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στα Τέμπη. Ζητώ συγνώμη από τα νέα παιδιά που τους αναγκάζουμε να πάνε στα νησιά να δουλέψουν για 600 ευρώ με δέκα άτομα μαζί, ενώ βολεύουμε μετακλητούς. Ο νέος βλέπει πως δεν υπάρχει αξιοκρατία. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα”.

 

Γιάνης Βαρουφάκης:“Τα τρία κόμματα «μαγειρεύουν» νέα δημοσιονομική πειθαρχία”

Στην ενότητα “Οικονομία-Ανάπτυξη-Απασχόληση”, για τη θέση του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, όσον αφορά το ευρώ, ο Γιάνης Βαρουφάκης (εξερχόμενος από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ): «Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το μεγάλο κόστος εξόδου. Γι’ αυτό δεν έχουμε πρόθεση, θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ μεγάλο το κόστος εξόδου από το ευρώ». Επανέλαβε δε, ότι το σχέδιο «Δήμητρα» δεν αφορά νόμισμα, αλλά σύστημα πληρωμών. “Η χώρα μας βαδίζει σε ένα ναρκοπέδιο διεθνούς οικονομίας, χωρίς άμυνες για αυτό που έρχεται”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη θέση του κόμματός του, κατά της υποχρεωτικής στράτευσης, επέμεινε ότι “η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας είναι απαραίτητη για την αύξηση του ετοιμοπόλεμου των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως, άλλωστε, συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Μεγάλη Βρετανία”.

Παραλλήλως, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι γράφει, όπως ανέφερε, στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δεν είναι αρεστές σε αυτήν, ενώ για την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές, απόρησε πώς είναι δυνατόν να επικαλείται το απόρρητο.

Για την Ενέργεια ανέφερε ότι «οι εξορύξεις δεν είναι λύση», για την Παιδεία ότι πρέπει να υπάρξει “μέτωπο κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας”, ενώ για την οικονομία τόνισε ότι “τα τρία κόμματα «μαγειρεύουν» νέα δημοσιονομική πειθαρχία”.

Παραλλήλως, είπε ότι υπάρχει μόνιμη λεηλασία της χώρας από το 2017 και εντεύθεν, με τρεις βασικούς πυλώνες: το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τον «Ηρακλή» και το Υπερταμείο.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured