ΕπικαιρότηταΚόσμος

Δασμούς 11 δις δολαρίων επιβάλλει ο Τραμπ σε ευρωπαϊκά προϊόντα

Δασμούς σε προϊόντα ύψους 11 δις δολαρίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μία ημέρα αφού ο Αμερικανός αντιπρόσωπος για το Εμπόριο πρότεινε μια λίστα με προϊόντα που στοχοποιούνται ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις στις εταιρίες αεροσκαφών.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου διαπιστώνει ότι οι ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Airbus έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τις ΗΠΑ, οι οποίες τώρα θα επιβάλουν Δασμούς σε προϊόντα 11 δις δολαρίων από την ΕΕ! Η ΕΕ εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ στο εμπόριο για πολλά χρόνια. Σύντομα θα σταματήσει!», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.


Ο κατάλογος των «κόκκινων» προϊόντων περιλαμβάνει εισαγωγές όπως τα μεγάλα εμπορικά αεροσκάφη και τα ανταλλακτικά τους, μέχρι τις εισαγωγές ψαριών, ελιών, κρασιού και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Παρά την ποικιλία αυτή των ευρωπαϊκών προϊόντων που τίθενται στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον, κύριος στόχος είναι η Airbus, την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ευρωπαίου την επιδοτούν παρανόμως σε βάρος της Boeing.

Η αμερικανική αεροναυπηγική εταιρεία έχει χάσει σημαντικό μερίδιο της αγοράς, αλλά και βρίσκεται εσχάτως στο μάτι του κυκλώνα με τα δυστυχήματα στα οποία ενεπλάκη το 737 MAX.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, ετοιμάζονται για άμεσα εμπορικά αντίποινα προς τις ΗΠΑ.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα