ΕπικαιρότηταΠολιτική

Χρήστος Σαρτζετάκης: Τελευταίο αντίο στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σκεπασμένο με την γαλανόλευκη σημαία το φέρετρο με την σορό του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη, το οποίο μεταφέρθηκε νωρίτερα σήμερα στην Μητρόπολη Αθηνών για την κηδεία του εκλιπόντος πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με τιμές αρχηγού κράτους πραγματοποιήθηκε η κηδεία του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη, στην Μητρόπολη Αθηνών, ενώ τηρήθηκε τριήμερο εθνικό πένθος.

Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία βρέθηκε εκεί, προκειμένου να τιμήσει τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

H ταφή του Χρήστου Σαρτζετάκη τελέστηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Α Νεκροταφείο Αθηνών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μίλησε για τον Χρήστο Σαρτζετάκη κατά τη διάρκεια της κηδείας και ανέφερε: «O βίος του Χρήστου Σαρτζετάκη υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένος με σημαντικές στιγμές του τόπου μας. Τέκνο της Μακεδονίας, με καταγωγή κρητική, άνθρωπος της ευθύνης, της νομιμότητας και της αλήθειας, αποτέλεσε διαχρονικό υπόδειγμα και σύμβολο δικαστικού λειτουργού. Εγινε μέρος και της δικής μου παιδικής μνήμης, λόγω της φιλικής και συναδελφικής σχέσης που τον συνέδεε τότε με τον πατέρα μου στη Θεσσαλονίκη».

«Την ταραγμένη δεκαετία του ‘60, η υπόθεση Λαμπράκη τον ανέδειξε σε προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας, χάρη στο ήθος και την αδιαπραγμάτευτη ανεξαρτησία που επέδειξε στην άσκηση των καθηκόντων του. Η ηρωική φιγούρα του νεαρού ανακριτή με το καθαρό και αποφασισμένο βλέμμα πήρε τη θέση που της άξιζε στη σύγχρονη πολιτική μας ιστορία, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο. Δίδαξε την αξία της προσωπικής ηθικής, της αμερόληπτης κρίσης και της άκαμπτης αντίστασης απέναντι σε κάθε πίεση, τιμώντας όχι μόνο το λειτούργημά του, αλλά την ίδια τη Δημοκρατία, ως μια κοινότητα δικαιοσύνης. Την αρετή του αυτή την πλήρωσε με βαρύ τίμημα στα χρόνια της Δικτατορίας. Απολύθηκε από το δικαστικό σώμα, βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και φυλακίστηκε χωρίς δίκη», τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η Μεταπολίτευση αντάμειψε τον Χρήστο Σαρτζετάκη με το ανώτατο αξίωμα και εκείνος μετέγραψε σε αυτή του την πορεία, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, την ευσυνειδησία και την προσήλωση του δικαστή στην ορθή εφαρμογή του κανόνα», σημείωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

«Λειτούργησε συναινετικά και θεσμικά σε περιόδους υψηλής πολιτικής έντασης, σεβόμενος την αποστολή και τα συνταγματικά όρια της θέσης του. Εμεινε πιστός στο γράμμα και τον τύπο του νόμου, στην πιο βαθιά πεποίθησή του, που τον ενέπνευσε και τον καθοδήγησε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Καταδεικνύοντας, με την έμπρακτη στάση του, τη θεμελιώδη σημασία της ευθυκρισίας και της αυστηρής αναφοράς μας στο δίκαιο, ιδίως όταν αυτό δοκιμάζεται. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης επιτέλεσε το καθήκον του, ατομικά και με αυτάρκεια, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε, και πέρασε στην ιστορία. Αποχαιρετάμε σήμερα με συγκίνηση έναν άξιο λειτουργό της δικαιοσύνης και αφοσιωμένο υπηρέτη της πατρίδας. Καλό του ταξίδι!».

Πηγή: newsit.gr

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα