Υπουργείο Εσωτερικών

Χωρίς προηγούμενο η αποδοχή του “ΦιλόΔημος” από τους ΟΤΑ

Στην εντυπωσιακή αποδοχή του Προγράμματος “ΦιλόΔημος” από το σύνολο των Δήμων της χώρας που ήδη έχουν αιτηθεί για έργα της τάξης των 1,9 δις ευρώ στάθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αποκαλύπτοντας ότι σε διάστημα έξι μηνών έχουν ενταχθεί έργα τα οποία ισοδυναμούν περίπου με τον προϋπολογισμό ενός περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος σε βάθος επταετίας!

Ακόμη πιο εντυπωσιακό, ότι ενώ ο αρχικός σχεδιασμός των Προγραμμάτων “ΦιλόΔημος” για το 2018 προέβλεπε διαθέσιμο προϋπολογισμό περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, στην πλειοψηφία τους οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού “αγκάλιασαν” τον νέο θεσμό, με αποτέλεσμα να αναδειχθούν οι… τετραπλάσιες πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών!

Σημαντική λεπτομέρεια; Οι Δήμοι αποφεύγουν οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση, καθώς όλες καλύπτονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων…

Παρουσία και του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε σε τρεις νέες Προσκλήσεις του Προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ», συνολικού προϋπολογισμού 81 εκευρώ, αλλά και νέες εντάξεις έργων ύψους 201 εκευρώ.

Πρόσκληση : Αφορά σε έργα για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος είναι η βελτίωση των υποδομών και η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα του ερασιτεχνικού και μαζικού αθλητισμού.

Πρόσκληση : Με προϋπολογισμό 16.000.000 €, ήταν μία ιδέα του Γραφείου Κοινωνικών Υποθέσεων του πρωθυπουργού. Αφορά στην προμήθεια εξοπλισμού, την κατασκευή, τη μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για τη δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των Δήμων της χώρας.

Πρόσκληση 3η: Εχει να κάνει με τη σύνταξη και την επικαιροποίηση Γενικών Σχεδίων Υδρευσης (Masterplan), την κατάρτιση Εγχειριδίου Τεχνικών Προδιαγραφών Εφαρμογής μεθόδων επαναχρησιμοποίησης εκροών από Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) και την υλοποίηση Σχεδίων Ασφάλειας Νερού. Εχει προϋπολογισμό 15 εκατομμύρια ευρώ και απευθύνεται στις ΔΕΥΑ, τους Δήμους και τους Συνδέσμους Υδρευσης και Αποχέτευσης.

 

Με αυτές τις νέες Προσκλήσεις ο προϋπολογισμός του Προγράμματος «ΦιλόΔημος» συνολικά, από 1,825 δις ευρώ που ήταν ανέβηκε στα 1,906 δις ευρώ το 2018, ενώ μέχρι το 2023 πρόκειται να φθάσει τα 2,3 δις ευρώ.

Οι νέες εντάξεις έργων ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκαν, αφορούν στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιϊας, της αποκατάστασης ΧΑΔΑ και της ανέγερσης και επέκτασης σχολικών κτιρίων, με πρώτο σχολείο το 24ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας (4,2 εκατομμύρια ευρώ).

 

 

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών μεταξύ άλλων τόνισε ότι η μεγάλη επιτυχία των χρηματοδοτικών Προγραμμάτων προς τους ΟΤΑ δεν έχει να κάνει μόνο με το ύψος των κονδυλίων, αλλά και με το γεγονός ότι τα κονδύλια αυτά δίνονται με αυστηρά και αντικειμενικά κριτήρια για να υλοποιηθούν συγκεκριμένα έργα βασικών υποδομών, τα οποία τα έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες, χωρίς αδιαφανείς διαδικασίες πελατειακών σκοπιμοτήτων.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης στους ΟΤΑ, ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση με στοχευμένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχει στόχο την στελέχωση όλων των Δήμων με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με μηχανικούς και οικονομολόγους για παράδειγμα, ώστε να μπορούν να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες που τους δίνουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στελέχωση, η οποία κατέστη εφικτή χάρη στην επαναφορά τού “1 προς 1” στις προσλήψεις στο Δημόσιο, που πέτυχε η κυβέρνηση.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν, αν θέλουν να επανέλθουν στον κανόνα 1 προς 5, όπως ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση, για να συνεχίσουν να μαραζώνουν οι υπηρεσίες στους Δήμους και στις Περιφέρειες και να μην καλύπτονται οι μεγάλες ανάγκες στα σχολεία και τα νοσοκομεία.

Αυτό, υπογράμμισε, είναι μία άλλη πολιτική επιλογή, την οποία όσοι την κάνουν θα πρέπει να αναλάβουν και το πολιτικό κόστος.

 

Γιώργος Βασιλειάδης: “Στοχευμένες δράσεις με αλλαγή φιλοσοφίας”

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδηςστην εισήγησή του αναφέρθηκε σε συνολικά 221 έργα τα τελευταία τρία χρόνια σε όλη τη χώρα με προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια ευρώ.

Οπως είπε, “σήμερα περνάμε σε ένα βήμα παραπέρα, με στοχευμένα έργα, στη βάση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών. Με το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ» συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ, κάνουμε παρεμβάσεις επιλέγοντας τη συνεργασία των δύο υπουργείων. Η λογική μας είναι να μην αλλάξει η στόχευση, να μην αφήσουμε τη χρηματοδότηση αυτή να γίνει προεκλογικό εργαλείο και να μην υπάρχει καμία Περιφέρεια ή Δήμος της χώρας που να είναι αποκλεισμένος από τη χρηματοδότηση της κεντρικής κυβέρνησης. Είναι πολλά και σωρευμένα τα λάθη των δεκαετιών της ευμάρειας”, σημείωσε ο κ. Βασιλειάδης.

Παραλλήλως, ο υφυπουργός επεσήμανε ότι “δεν υπήρξε ποτέ ένας κεντρικός στρατηγικός σχεδιασμός για το τί θέλουμε να κάνουμε και πού θέλουμε να κατευθύνουμε τις παρεμβάσεις μας. Εμείς αυτό το αλλάζουμε και με αλλαγή κουλτούρας και φιλοσοφίας, δείχνουμε το πώς θα πρέπει να λειτουργούν οι κυβερνήσεις. Με συνεργασία μεταξύ των υπουργείων, αλλά και με στοχευμένες δράσεις, που να δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές για την επόμενη ημέρα”.

* Σημειώνεται ότι στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθησαν ο ΓΓΑ Ιούλιος Συναδινός και ο προϊστάμενος του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών του πρωθυπουργού Σταύρος Παναγιωτίδης.

 

 

ΦιλόΔημος Ι – Απολογισμός 2018

Στις 15 Ιουνίου 2018 που ξεκίνησαν οι υποβολές αιτήσεων Δικαιούχων στις Προσκλήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης, στο πλαίσιο της αρχικής ενεργοποίησης του Προγράμματος, σε ποσό 400.000.000 €.

Μέσα σε διάστημα ενός εξαμήνου:

• Η ενεργοποίηση από 400.000.000 € αυξήθηκε σε 1.645.000.000 € με νέες Προσκλήσεις (Αγροτική Οδοποιία, ΧΑΔΑ, Κτίρια, Αντιπλημμυρικά).

• Οι εντάξεις έργων συνολικά, έφθασαν σε 706.581.941,30 €, περίπου δηλαδή στο 43% της συνολικής εξειδίκευσης του Προγράμματος.

• Η συνολική εικόνα των εντάξεων κατά Πρόσκληση, έχει ως εξής:

 

 

• Σε αριθμούς ενταγμένων έργων, η εικόνα έχει ως εξής, ανά Πρόσκληση:

α/α Πρόσκληση Αριθμός έργων Ποσό χρηματοδότησης (€)
1 Αγροτική οδοποιία

60

46.249.016,68

2 Υδρευση

148

343.482.057,02

3 Αποχέτευση

67

311.958.814,18

4 ΧΑΔΑ

2

662.053,42

5 Κτίρια

1

4.230.000

2 7 8

706.581.941,30

 

• Η κατανομή του ανωτέρω συνόλου, έχει ως εξής:

α/α Φορέας Ποσό χρηματοδότησης (€)
1 ΔΕΥΑ

397.389.983,13

2 Δήμοι

303.439.234.59

3 Σύνδεσμοι Υδρευσης και Αποχέτευσης

5.752.723,58

 

• Αξιολογήθηκαν συνολικά 298 αιτήσεις χρηματοδότησης

• Με βάση τα παραπάνω, από 15 Ιουνίου 2018 έως 15 Δεκεμβρίου 2018, αξιολογήθηκαν 2 αιτήσεις ημερησίως και ο ρυθμός εντάξεων έφθασε τα 5,5 εκ. € την ημέρα.

 

ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΕΡΓΩΝ 201.691.821,39 € ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦιλόΔημος» 

 

filodimos

 

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Υπουργείο Εσωτερικών