ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Χωρίς ελαφρυντικά η καταδίκη Λιγνάδη – 12 χρόνια φυλακή για κάθε βιασμό

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας δεν αναγνώρισε στον Δημήτρη Λιγνάδη ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου ομόφωνα και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη κατά πλειοψηφία (5-2).

Νωρίτερα, το δικαστήριο είχε κρίνει ένοχο τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου για τον βιασμό των δύο από των τεσσάρων καταγγελλόντων. Κηρύχθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία (4-3) για την πράξη του δεύτερου καταγγέλλοντα και κατά πλειοψηφία (5-2) για τον τρίτο καταγγέλλοντα.

Αναφορικά με την επιβληθείσα ποινή, ο εισαγγελέας πρότεινε την επιβολής ποινής κάθειρξης 12 ετών για κάθε πράξη βιασμού. Αυτή την ώρα το δικαστήριο βρίσκεται σε διάσκεψη για να αποφασίσει.

Η καταδίκη του σκηνοθέτη αφορά σε δύο ανήλικους, ο ένας εξ αυτών κακοποιήθηκε στην Επίδαυρο και ο δεύτερος στο διαμέρισμα του καταδικασθέντος.

Επίσης, κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών κατά πλειοψηφία (5-2) για την πρώτη πράξη, ενώ ως προς τον καταγγέλλοντα ο οποίος δεν προσήλθε για να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου, τακτικοί δικαστές και ένορκοι ομόφωνα υιοθέτησαν την άποψη του εισαγγελέα για το ανυποστήρικτο της κατηγορίας και απάλλαξαν τον κατηγορούμενο σκηνοθέτη.

Η υπεράσπιση ζήτησε να χορηγηθούν στο Δημήτρη Λιγνάδη τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ωστόσο ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος, όπως και έγινε.

Νωρίτερα, ο συνήγορος υπεράσπισης Αλέξης Κούγιας υποστήριξε κατά την αγόρευσή του: «Η δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη και σέβομαι την κρίση σας. Όταν μιλάει η δικαιοσύνη, εμείς σιωπούμε. Η ποινή δεν έχει σκοπό να τρομοκρατήσει όποιον διανοείται να διαπράξει το ίδιο αδίκημα, αλλά την καλύτερη εξέλιξη της προσωπικότητας του κατηγορούμενου».

Μάλιστα απευθύνθηκε στους ενόρκους, αναφέροντας: «Για αυτό που θα αποφασίσετε για τα ελαφρυντικά που αφορούν λεπτές νομικές έννοιες, θα πρέπει να σεβαστείτε τη γνώση των ειδικών. Ο κύριος Λιγναδης πιστεύω θα αποδοθεί ‘λευκός’ στην κοινωνία αλλά ας μην περάσει πρώτα από το ψυχιατρείο. Αυτό δεν το θέλει ούτε ο θεός ούτε ο διάβολος».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα