ΕπικαιρότηταΠολιτική

«Χαμόγελα ειρήνης» από τα παιδιά της Ουκρανίας

AP Photo/Emilio Morenatti

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών στην Ευρώπη ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα, με την υποδοχή στην Ελλάδα των δυο τελευταίων αποστολών, από την Μπούσα (Bucha) και την Πολτάβα (Poltava) της Ουκρανίας.

Η παραμονή για λίγες ημέρες μακριά από τις σειρήνες και τις καταστροφές του πολέμου, επανέφερε το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών από την Ουκρανία, τα οποία έχουν αντικρίσει τις πιο σκληρές εικόνες, καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία τους προέρχονται από την βαθιά πληγωμένη περιφέρεια της Μπούσα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το γεγονός αυτό διαβεβαιώνουν τόσο οι Αρχές της Μπούσα, που βρίσκονται σε επικοινωνία με τους συνοδούς και τους γονείς των παιδιών, όσο και οι λειτουργοί των παιδικών κατασκηνώσεων, που απαθανάτισαν μερικές από τις πιο όμορφες στιγμές της φιλοξενίας.

Τα παιδιά τόσο από την Ουκρανία όσο και από την Ελλάδα, έβαλαν τα θεμέλια μιας φιλίας με μέλλον.

Συνολικά 525 αγόρια και κορίτσια (ηλικίας 6-15 ετών) και 92 ενήλικες συνοδοί τους ταξίδεψαν από την Ουκρανία και φιλοξενήθηκαν σε 21 συνολικά Παιδικές Κατασκηνώσεις – μέλη της ΠΕΛΚ, σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Μαγνησία, Αττική, Κορινθία, Ηλεία και Μεσσηνία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανέλαβε τις εσωτερικές μετακινήσεις, παραλαμβάνοντας και συνοδεύοντας τους φιλοξενούμενους, με δικά του μέσα στους προορισμούς τους.

Το εγχείρημα συντόνισε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, σε συνεργασία με τον Ουκρανό πρέσβη στην Ελλάδα κ. Sergii Shutenko και την πρόξενο της Ουκρανίας στην Αθήνα κ. Anna Tischenko, με τη συνδρομή της ΜΚΟ «FYLAKTO», τον επικεφαλής της Αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα κ. Gianluca Rocco, τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο κ. Μάνο Λογοθέτη, την EUAA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το Ασυλο) και την Πανελλήνια Ένωση Λειτουργών Ιδιωτικών Κατασκηνώσεων (ΠΕΛΚ).

Η προτελευταία αποστολή με 210 παιδιά και 37 συνοδούς πέρασε αργά χθες βράδυ τα σύνορα του Προμαχώνα, όπου τους υποδέχθηκε ο διοικητής κ. Βασίλης Νικηφόρου και το προσωπικό της Δομής Σιντικής του ΥΜΑ για να τους μοιράσει κλινοσκεπάσματα που προμήθευσε για τις ανάγκες φιλοξενίας τους ο ΔΟΜ. Ο ΔΟΜ παρέλαβε στη συνέχεια τα 210 παιδιά και τα μετέφερε σε επτά συνολικά προορισμούς τους στη Χαλκιδική, την Αττική, την Κορινθία και την Ηλεία.

Η τελευταία αποστολή 21 παιδιών και τριών συνοδών από την Πολτάβα της Ουκρανίας, αναμένεται στον Προμαχώνα, το Σάββατο 20 Αυγούστου.

Πριν πάρουν τον δρόμο της επιστροφής για την Ουκρανία όλες οι αποστολές κάνουν μια διανυκτέρευση στη Δομή Σερρών του ΥΜΑ όπου η διοικήτρια κ. Δήμητρα Παναγιωτάκη φροντίζει για τη φιλοξενία τους.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα